TBMM GENEL KURULU TOPLANDI
SİYASET 2.02.2023 08:39:00 509 0

TBMM GENEL KURULU TOPLANDI

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin "Adana'nın sorunları" ile ilgili gündem dışı konuşma yaptı.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Haydar Akar başkanlığında toplandı.
Toplantının başında, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, "İzmir Gaziemir'deki nükleer atıkların yarattığı tehlike", AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Halil Özşavlı "14 Mayıs 1950 seçimlerinde 'Yeter Söz Milletin' sloganı" ve CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin "Adana'nın sorunları" ile ilgili gündem dışı konuşma yaptı.

AK Parti'li Özşavlı, Demokrat Parti'nin kurulur kurulmaz halkın teveccühünü aldığını anlattı.

Seçim Kanunu'nun değişmesiyle "gizli oy açık tasnif" uygulamasının hayata geçirildiğini belirten Özşavlı, "1950 seçimlerine, herhangi bir şiddet eylemi olmadan bir iktidar değişikliği olduğu için 'beyaz ihtilal' deniliyor. Cumhuriyet Halk Fıkrası, çok istediği 'çoğunluk sistemi' yüzünden o gün büyük bir hezimete uğruyor; yüzde 40 oyla milletvekillerinin sadece 14'ünü alıyor. Demokrat Parti ise milletvekillerinin yüzde 84'ünü alıyor." ifadesini kullandı.

TBMM Genel Kurulunda, gündem dışı konuşmalardan sonra grup başkanvekilleri yerlerinden söz aldı.

TBMM Başkanvekili Haydar Akar ile AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, babası vefat eden BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'ye başsağlığı diledi.

Usta, Türkiye'de intihar olaylarının arttığını savunarak, ekonomik nedenlerle gerçekleşen intiharların önlenmesinin, devleti yönetenlerin sorumluluğunda olduğunu belirtti.

Kamuda sözleşmelilerin kadroya geçirilmesine ilişkin düzenlemeye işaret eden Usta, kadro alamayan bazı sözleşmelilerin de bu haktan yararlanması gerektiğini ifade etti.

MHP Grup Başkanvekili Akçay, son günlerde, Avrupa başta olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde kutsal mekanlara ve dini değerlere yönelik menfur saldırıların meydana geldiğini anımsattı.

Avrupa'da uzun süredir sahnelenen bu kirli senaryonun, dünyanın mücavir bölgelerine de sıçratıldığını dile getiren Akçay, şöyle devam etti:

"Kimden gelirse gelsin, insanların temel hak ve hürriyetlerini hedef alan bu saldırılar açık bir nefret suçudur, şiddetle kınıyoruz. Özellikle Avrupa'da uzun yıllardır devam eden İslam düşmanlığı ve ırkçı saldırılar göz önünde bulundurulduğunda, toplumsal huzuru hedef alan bu saldırılara göz yumanları bir kez daha uyarıyoruz. Bu eylemler, sadece Müslümanların ya da herhangi bir dini kesimin değil, tüm insanlığın manevi değerlerini hedef almakta, bir arada ve barış içinde yaşama kültürünü zedelemektedir. Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere tüm ülkeler benzer saldırıların yaşanmaması için üzerine düşen sorumlulukları mutlaka yerine getirmelidir."

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Uluslararası Şeffaflık Örgütü Raporu'na göre, Türkiye'nin 180 ülke arasında 36 puan düşüşle 101'inci sıraya gerilediğini, bu durumun daha çok yoksullaşma anlamına geldiğini savundu.

CHP Grup Başkanvekili Özel, bir televizyon kanalında yayımlanan habere göre, Merkez Bankasının 2022'de arka kapıdan 108 milyar dolar döviz sattığını belirterek, "2022 yılında arka kapıdan 108 milyar doların satıldığı ortaya çıkıyor. Aynı 128 milyar dolarda olduğu gibi bu satışların kayıtlarının, kime, hangi gün satıldığının açıklanması gerekirken açıklanmıyor. 4 ay sonra milletimizin oy verdikleri kabinden çıkarken perdeyi araladıkları anda, bu sis perdesinin de aralanacağını biliyoruz." sözlerini sarf etti.

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda tüm zamanların en önemli yapılandırmasını içeren 24 maddelik kanun teklifinin kabul edildiğini söyledi.

Elitaş, eski CHP Milletvekili Mehmet Sevigen'in, bir televizyon programında "Korumasıyla, kendi partisine mensup eskiden milletvekili olmuş ama o anda milletvekili olmayan bir iş adamına bir çanta dolusu para gönderip döviz aldıran genel başkan kimdir?" sorusunu yönelttiğini aktararak, "Ben de buradan bütçe görüşmeleri sırasında bu soruyu sormuştum, o para ne kadardır, 128 milyar doların ne kadarlık kısmı o genel başkana gitmiştir, o genel başkan kimdir?" ifadelerini kullandı.

Gündem dışı konuşmaların ardından siyasi parti gruplarının önerileri ayrı ayrı ele alındı.

İYİ Parti'nin "Üniversite öğrencilerine verilen burs ve öğrenim kredileri", HDP'nin "Nepotizm sonucu ortaya çıkan kadrolaşma ağının yarattığı tahribatın araştırılması" ve CHP'nin "Yürütme organının Meclis üzerindeki vesayeti" konusunda araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin önergelerinin ön görüşmelerinin bugün yapılması önerileri, kabul edilmedi.

Genel Kurulda daha sonra AK Parti Grubu'nun gündem ve çalışma saatlerine ilişkin önerisi kabul edildi.

Buna göre, 50/d'li araştırma görevlilerinin kadroya alınmasını da içeren kanun teklifi gündemin ilk sırasına, Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı Kanunu Teklifi ise ikinci sıraya alındı.

Genel Kurul, 28 Şubat'a kadar salı, çarşamba ve perşembe günleri saat 24.00'e kadar çalışacak.

- "Gençler, 1950'nin 14 Mayıs'ında olduğu gibi 'yeter' diyecek"

İYİ Parti Grup önerisi üzerine konuşan Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, okulların açık olduğu 14 Mayıs'ta seçimin yapılmasını eleştirerek, "İktidar gençlere adeta 'oy kullanmayın' diyor." ifadelerini kullandı.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı, AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, Anayasa literatürüne bakıldığında "sert kuvvetler ayrılığı" tabirinin parlamenter sistem için değil başkanlık sistemi için kullanıldığını anlattı.


- "Hala bu ucube sistemi savunuyorsunuz"

CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, demokrasinin temelinin istişare ve uzlaşma olduğunu vurguladı.

"Memleketi batırdınız hala bu ucube sistemi savunuyorsunuz" diyen Erkek, "Şu anda koalisyon yok mu? AK Parti, MHP, Vatan Partisi, BBP koalisyon değil mi?" diye sordu.

Bunun üzerine söz alan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "Biz Cumhur İttifakı'yız. 'İttifak' kavramıyla 'koalisyon' veya 'ortaklık' kavramları bambaşka kavramlardır. Cumhur İttifakı, Türkiye'nin temel milli meselelerinde bir mutabakat ve işbirliği ittifak halidir ve Türkiye'nin karşı karşıya kaldığını düşündüğümüz tehdit ve tehlikelere karşı bir ve beraber hareket etme halidir." diye konuştu.

(VŞ)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı