Blinken ve Irak Dışişleri Bakanı Washington’da Görüştü 
DÜNYA 24.07.2021 09:00:00 423 0

Blinken ve Irak Dışişleri Bakanı Washington’da Görüştü 

İki bakan, Pazartesi günü Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden ile Irak Başbakanı Mustafa Kazımi arasında yapılacak görüşme öncesinde biraraya geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington’da temaslarda bulunan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile görüştü. İki bakan, Pazartesi günü Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden ile Irak Başbakanı Mustafa Kazımi arasında yapılacak görüşme öncesinde biraraya geldi.

Blinken görüşmeden önce yaptığı açıklamada, iki ülke olarak IŞİD’e karşı savaşta en yakın ortaklar olduklarını vurguladı, terör örgütünü yenilgiye uğratma ve bir daha güç kazanmasını önleme çabasında birlikte sergiledikleri çalışmaları övdü.

ABD ve Irak arasındaki ortaklığın bugün geçmişte olduğundan çok daha geniş ve derin olduğunu ifade eden Blinken, sadece IŞİD’e karşı savaş değil, Corona virüsü salgını, iklim değişikliğiyle mücadele ve yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlar gibi çağın önemli konularında da ortaklık sergilediklerini söyledi.

Blinken, ABD’nin Irak’a sağlanan insani yardımlar ve Irak halkı için fırsatların inşa edilmesi alanlarında öncü ülke olduğuna işaret ederken, Irak’ta Ekim ayında yapılacak seçimlere uluslararası destek çabalarına da liderlik ettiklerini belirtti.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin de iki ülke arasındaki diyaloğun, karşılıklı saygı ve çok çeşitli alanlarda işbirliğini içeren temel ilkelere dayandığını kaydederken, IŞİD’e karşı ortaya konan çabalara değindi, Iraklı güçlerin gayretleri ve uluslararası koalisyonun da desteğiyle terör örgütünü Irak’tan defettiklerini söyledi. Hüseyin bununla birlikte, IŞİD’in belirli bir ideolojiye bağlı olarak varlığını ve Irak’taki terör faaliyetlerini devam ettirdiğine dikkati çekti. Iraklı bakan, IŞİD’in faaliyetleri ve saldırılarının Irak ve bölge halkının yanısıra uluslararası toplum için de tehlike oluşturduğu kaygısını dile getirdi.

Hüseyin, IŞİD’in sadece Irak içinde değil bölge ve uluslararası boyuta da yayılan yapısı nedeniyle örgüte karşı çabaların uluslararası çalışma ve işbirliğini gerektirdiğini kaydederek, “ABD’nin liderliğinde uluslararası koalisyonla birlikte çalışmamıza ve işbirliği yapmamıza, bilgi paylaşımında bulunmamıza ihtiyaç var” dedi.

Irak Dışişleri Bakanı, ABD’yle ilişkilerinin sadece askeri boyutla sınırlı kalmadığını geniş yelpazede başka alanlara da uzandığını belirterek, ABD’ye uluslararası platformlarda Irak’a verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Irak Dışişleri Bakanı, Blinken’la görüşmesinden önce Amerika’nın Sesi’nden Muteber Şirwani'ye özel bir söyleşi vermişti. Hüseyin, ABD birliklerinin Irak’tan çekilmesi konusunda bir anlaşmaya varmayı beklediklerini dile getirmişti.

Görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ABD'nin Irak halkı ve bölgedeki Iraklı mültecilerle bu mültecilere ev sahipliği yapan topluluklara Dışişleri Bakanlığı ve ABD Uluslararası Kalkınma Dairesi (USAID) aracılığıyla 155 milyon dolarlık ek insani yardım yapacağını açıkladı.

Açıklamada bu kaynağın Irak genelinde kritik barınma, temel sağlık hizmetleri, acil gıda yardımı, cinsiyete dayalı şiddetle mücadele gibi koruma hizmetleri ve su, sanitasyon ve hijyen hizmetlerinde kullanılacağı belirtildi.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,40% 0,03
  • EURO

    34,46% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2487,23% 0,18
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00
  • Salı 29.2 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.5 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli