Adana, gastronomi için tek vücut oldu
YEREL 9.05.2021 10:33:00 622 0

Adana, gastronomi için tek vücut oldu

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı 2021 Yılı Adana Gastronomi Şehri Başvurusu Adaylık Komitesi Toplantısı yapıldı.

Adana’ya UNESCO tarafından Gastronomi Şehri unvanının verilmesi için başlatılan çalışmalar kapsamında, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı 2021 Yılı Adana Gastronomi Şehri Başvurusu - Adaylık Komitesi Toplantısı gerçekleştirildi. 
HEYECAN VE BİRLİKTELİK ÇOK ÖNEMLİ

Adana Valisi Süleyman Elban da dünyada iletişimin ve ulaşımın çok baş döndürücü bir hızla ilerlediğinden bahsederek şunları söyledi:

“Böyle olunca maalesef şehirler tekdüzeleşmeye başladı. Şehirlerde hakim olan markalar, şehirlerin lezzetleri gibi tanıtılmaya başlayınca şehirlerin kendi lezzetleri baskılandı. UNSCO’nun yaratıcı şehirler ağı bu tekdüzeliğe karşı verilen bir mücadeledir. Buna karşı mücadelede her şehrin kendine göre bir iddiası olabilir. Bunu ulusal ve uluslararası düzeyde ve belli bir çerçevede, bu ağa dahil olan konular arasında dünyaya tanıtmak çok önemli. Konunun uzmanı, tarafsızlığı belli bir kurum tarafından o ağa dahil edilmeniz, o şehre inanılmaz prestij getiriyor. Dolayısıyla her şehir böyle bir prestijden yararlanmak, böyle bir ağın içinde bulunmak isteyecektir. Böyle bir ağın içinde olmak büyük avantajlar sağlayabilir. Kriterleri belirleyenler ve ağa yeni şehirleri dahil edenler kent dinamiklerinin katılım için heyecanlı olup olmadığına, birlikte hareket edip etmediklerine de bakıyor. Burada sizlerin hepinizin olması katılımcılıkla ilgili ciddi bir altyapının olduğunu gösteriyor. Burada bulunsun bulunmasın herkesin bu sürece katkı koymasını istiyoruz, böyle bir sorumluluğun bulunduğunu düşünüyoruz.”

UNESCO AĞINA DAHİL OLMAK ADANA’NIN HAKKI

Böyle prestijli bir unvanla anılmanın gastronomi alanında Adana’nın hakkı olduğunu kaydeden Vali Süleyman Elban, “Herkesin bildiği bir özelliğimizin uluslararası alanda tescilini istiyoruz. Dolayısıyla işimiz aslında çok zor değil. Bu ağda bulunan 7 alanın hepsinde iddialı olabiliriz. Önümüzdeki dönemde diğer alanlarda da ağın içine girebiliriz.  Dosyamızda uzun uzun kentin gastronomiyle ilgili özelliklerimizi saydık. Adana coğrafya olarak çok fazla endemik türü barındırıyor. Çok göç almış ve her gelen bu şehrin mutfağına bir şeyler katmış. Bizim mutfağımız aynı zamanda Lokman Hekim’in yaşadığı yerin mutfağı ve şifa da dağıtmış. Kentin tüm dinamiklerini ve vatandaşlarımızı bu kampanyaya dahil olmaya, destek vermeye çağırıyorum” dedi.

Kent dinamiklerinin yoğun katılım gösterdiği toplantının ilk bölümünde UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nın kapsamı, içeriği ile adaylık ve dahil olma kriterleriyle ilgili bilgi verildi.
"TURİZM VE KÜLTÜR EYLEM PLANI YAPTIK"

Türkiye’de ilk kez Turizm ve  Kültür Eylem Planı yaptıklarını anlatan Başkan Zeydan Karalar, şöyle devam etti: “Adana’da gizli kalmış, Türkiye’nin ve dünyanın tanımadığı ne kadar özelliği varsa tanıtmak için Turizm ve Kültür Eylem Planı yapıyoruz. Biz Adana’mızın özelliklerini biliyoruz ama bütün dünyanın bilmesini istiyoruz. Bunun için çok kapsamlı bir eylem planı hazırlıyoruz. Adanalılar, yaşadıkları her noktada turizme katkı sağlayacağını düşündükleri özellikleri bize ulaştırabilsinler diye sehircilikatolyesi.org.tr adresi oluşturduk. Bunun için bütün Adana’nın bu bilgileri bizimle paylaşması çok önemli. Bu Türkiye’de, böyle bir konuya bütün halkın katılımının sağlanabilmesi açısından da bir ilk. Hepimiz kabul etmeliyiz ki gastronomi alanında UNESCO ağına dahil olmak, ya da başka konularda turizmimizin gelişmesini sağlamak bizim en çok ihtiyaç duyduğumuz gelişmeler. Böylece kentimizin refahı artacaktır.”
 
Toplantının son bölümünde katılımcılar görüş ve önerilerini sundu.
 Sheraton Oteli’nde yapılan toplantıya Adana Valisi Süleyman Elban , Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, akademisyenler, meslek odası başkanları, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

BARBAROS MAHALLESİNE MODERN SEMT PAZARI

ADASO’DAN VALİ YAVUZ SELİM KÖŞGER’E ZİYARET

KUM ZAMBAĞI FARKINDALIK ETKİNLİĞİ

SİLİVRİ KADIKÖY’DE KARPUZ FESTİVALİ COŞKUSU YAŞANDI

YÜREĞİR’E 25 YENİ MUHTARLIK BİNASI

Ceyhan’da binlerce insan ‘Zafer’i kutladı

Bodrum Belediye Meydanında Hatay Arsuz Dostluk Anıtı açıldı

AKAY’DAN BİR GÜNDE 5 MAHALLE ZİYARETİ

SEYHAN’DA KREŞ KAYITLARI BAŞLADI

İSTANBUL'DA BÜYÜK ZAFERE BÜYÜK KUTLAMA

Çukurova’da çifte bayram

KARAİSALI KAYMAKAMI MERT KUMCU'YA FAHRİ HEMŞERİLİK BERATI

SİLİVRİ DEĞİRMENKÖY’DE DOMATESLER YARIŞTI

Adana Büyükşehir Belediyesi, iş makinesi filosunu büyütmeye devam ediyor

KOZAN GÖLLER YAYLA ŞENLİĞİ YAPILDI

Ceyhan’da 30 Ağustos coşkusu Koray Avcı ile başlıyor

Türk-İş heyetinden Vali Köşger’e ziyaret

BAŞKAN KOCAİSPİR YENİDOĞAN MAHALLESİ SAKİNLERİ İLE BULUŞTU

VALİ KÖŞGER “HAYIRLI OLSUN” ZİYARETLERİNİ KABUL ETTİ

ÇGC Yönetimi Vali Köşger’i ziyaret etti

Ceyhan’da yazlık sinema keyfi

  • BIST 100

    9698,89%0,56
  • DOLAR

    32,55% 0,03
  • EURO

    34,84% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2431,37% 0,07
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false