22. DEVLET TİYATROLARI - SABANCI ULUSLARARASI ADANA TİYATRO FESTİVALİ DEVAM EDİYOR  
KÜLTÜR SANAT 4.06.2021 13:27:00 1983 0

22. DEVLET TİYATROLARI - SABANCI ULUSLARARASI ADANA TİYATRO FESTİVALİ DEVAM EDİYOR  

SEMAVER KUMPANYA CARDENIO OYUNUYLA MERKEZ PARK’TA RENKLİ VE AHENKLİ BİR RÜYA YARATACAk.SADRİ ALIŞIK VE ÇOLPAN İLHAN TİYATROSU’NUN DALİ'NİN KADINLARI OYUNU TARİHE ADINI YAZDIRAN KADINLARLA SAHNEDE BULUŞMAYI VADEDİYOR

Sabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları iş birliğiyle düzenlenen 22. Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, üçüncü haftasında Merkez Park ve Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi’nde gösterilecek oyunlarla devam ediyor. 

Bu hafta, Semaver Kumpanya’nın “Cardenio” oyunu ile Bursa Devlet Tiyatrosu’nun “Akide Şekeri” oyunu Merkez Park’ta; Kuzgun Yapım’ın “Tuna Kıvrımı”, Diyarbakır Devlet Tiyatrosu’nun “Kürk Mantolu Madonna” ve Çolpan İlhan ve Sadri Alışık Tiyatrosu’nun “Dali’nin Kadınları” oyunları ise Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi’nde 7 – 13 Haziran 2021 tarihleri arasında tiyatroseverlerle buluşacak.

Bu haftanın ilk oyunu, Semaver Kumpanya’nın kendine özgü yaklaşımıyla sahneye koyduğu Cardenio olacak. Cervantes’in “Don Kişot” eserinin içinde yer alan “Cardenio” karakterinden esinlenerek, William Shakespeare’in John Fletcher ile yazdığı ve kaynaklara göre 1613’te Kral I. James’in sarayında oynanmış “Cardenio” metni, tiyatroda çıkan yangında kül olduğu sanılırken iki asır sonra British Museum kütüphanesinde ortaya çıkıyor. Kaynakların net olmaması aslında bu oyunun Shakespeare tarafından yazılmadığına kadar birçok tartışmayı da beraberinde getiriyor. Eseri Shakespeare’in yazıp yazmadığı tartışıladursun, Semaver Kumpanya, Cardenio’yu Shakespeare’in diğer tüm oyunlarının replikleriyle yeniden kurguluyor.

Çolpan İlhan ve Sadri Alışık Tiyatrosu tarafından çarpıcı ve değişik bir üslup ile sahneye aktarılacak olan “Dali’nin Kadınları” oyununda her biri ayrı renk olan efsane kadınlar Marilyn Monroe, Virginia Woolf, Edith Piaf ve Frida Kahlo seyirciyle buluşuyor. Absürt komedi olarak nitelendirilen, aynı zamanda müzikal, trajedi ve gerilim unsurlarının da olduğu oyunda izleyiciler, olağandışı bir yüzleşmeye tanık olacak.

Bursa Devlet Tiyatrosu’nun “Akide Şekeri” oyununda güzeller güzeli Akide’nin ev ararken hayatının aşkını bulması işleniyor. Geleneksel Türk tiyatrosunun vazgeçilmez motifi olan ortaoyunu türündeki oyun seyirciyi Kavuklu, Pişekar, Külhanbeyi ve Arap Bacı gibi renkli karakterlerle buluştururken, sazlı sözlü eski İstanbul komedisini Adana’da Merkez Park sahnesine taşıyor.

Kuzgun Yapım’ın Tuna Kıvrımı adlı oyununun konusu demir perde döneminde geçiyor. Tuna Kıvrımı, Macaristan'ın Tuna Nehri üzerinde bir kafeteryada çalışan garson bir kadın ile mesai bitiminin son dakikalarında içeri giren erkek bir müşteri arasında geçen komik, sıcak, sempatik ve ilginç bir hikâyeyi konu alıyor. 

Diyarbakır Devlet Tiyatrosu’nun “Kürk Mantolu Madonna” oyununda hayatı boyunca içine kapanık, sessiz, sevmediği bir kadınla evlenen ve ailesinin istediği gibi biri olan Raif’in hikayesi anlatılıyor. Gerçekten yaşadığını hissettiği sadece bir anısı olan Raif bunu bir deftere yazmıştır. Arkadaşı Sabahattin ise, Raif’i ikna ederek defteri okumaya başlar.  Babasının isteği üzerine gittiği Berlin’de sabunculuğu öğrenmek yerine, sanata meylinden ötürü, resim galerilerini gezmiş bir tabloya hayran kalmış ve tabloyu yapan ressam Maria Puder ile bir arkadaşlığı başlamış, bu arkadaşlık daha sonra Raif’in bütün hayatını etkileyen bir aşka dönüşmüştür.

Festivalde pandemiye karşı tüm önlemler alındı

Türkiye’nin en uzun soluklu tiyatro festivali, bu yıl 21 Haziran’da sona erecek. COVID-19 pandemisi nedeniyle bu yıl kısıtlı sayıda izleyicinin ağırlanacağı ve tüm önlemlerin alınacağı festivalde, bu yıl oyunlar Adana Merkez Park Amfi Tiyatro Park ve Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi’nden sahnelenecek. 

Oyun temsilleri öncesinde seyircilerin ateşi ölçülecek, HES kodları kontrol edilecek ve biletlerdeki QR kodların okutulmasıyla seyirciler temassız bir şekilde salona alınacaklar. Oyun bitimine kadar seyircilerin maske ile oyunu izlemesinin zorunlu olduğu festivalde, görevli tüm personel de maske ve siperlik kullanacak. 

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı