HEYKELTIRAŞ KÜÇÜKBAHAR, “HEYKEL VE RESİM BENİM ANA DİLİMDİR”
KÜLTÜR SANAT 14.07.2021 07:49:00 1742 0

HEYKELTIRAŞ KÜÇÜKBAHAR, “HEYKEL VE RESİM BENİM ANA DİLİMDİR”

Heykeltıraş Tuğba Küçükbahar,"Tüm çocukluğum tarlalardan kil toplayıp çanak-çömlek ve kendime oyun arkadaşları yaratmakla, yapıtlarımı odun ateşinde pişirmekle geçti" diyor.

TUĞBA KÜÇÜKBAHAR KİMDİR?

1972 yılında Mersin’de doğdu. 1993 yılında Çukurova Üni. Eğitim Fak. Resim-İş Öğretmenliği’ni bölümü Heykel Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldu. Halen Mersin Ali Kuşçu Ortaokulu Görsel Sanatlar Öğretmeni olarak görevine devam etmektedir. Sanatçının 2013 ‘den bu güne 7 kişisel sergi olmak üzere ulusal ve uluslararası birçok karma sergide eserleri sergilenmiştir. Portakalçiçeği Sanat Kolonisi, Euro Expoart - Forli , Artankara vb. sanat fuarları ve uluslararası çalıştaylara katılmıştır. “TEKAMÜL” adlı seramik tablet ve heykellerden oluşan 7. solo sergisi  Yaratılıştan bugüne kullanılmaya devam eden simge, semboller ve mitler üzerinden biçimlendirilmiştir. Kendi içsel yolculuğuda Kadının yaşamsal ve ruhsal süreçlerindeki katmanlarını, Tanrıça ve Mitleri içeren çalışmalarını Mersin’deki atölyesinde sürdürmektedir.

- Heykeltıraş Tuğba Küçükbahar, “Heykel ve resim ise benim kendimi ifade etmekteki ana dilim. Kadınlıktan insanlığa doğru yol almamı sağlayan özel bir yolculuk benim için sanat. Bu yolculukta var olmanın farkındalıklarını yaşarken deneyimlerimi paylaşmaktan ve öğretmenlik yapmaktan da çok mutluyum” dedi.

Vahit Şahin

- Heykeltıraş Tuğba Küçükbahar ile Sanat ve yaşam üzerine bir söyleşi gerçekleştireceğiz, Merhaba Tuğba Hocam, Nasılsınız? Okuyucularımıza kendinizi nasıl tanıtırsınız?

-Merhaba, teşekkür ederim sizlerle olmaktan dolayı mutluyum. 1993 Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-iş Öğretmenliği Heykel Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldum ve 1993 Eylülünden bu yana aktif olarak MEB’de eğitmenlik yapmaktayım. Heykel ve resim ise benim kendimi ifade etmekteki ana dilim. Kadınlıktan insanlığa doğru yol almamı sağlayan özel bir yolculuk benim için sanat. Bu yolculukta var olmanın farkındalıklarını yaşarken deneyimlerimi paylaşmaktan ve öğretmenlik yapmaktan da çok mutluyum.

-Heykeltıraş olmaya ne zaman karar verdiniz, Sizi heykel yapmaya yönlendiren ne olmuştu?

-Bilinçli olarak heykel yapmaya üniversiteye hazırlandığım süreçte karar verdim. Heykelin benim için en cezbedici yani, şu madde dünyada elle tutulur gözle görünür olmaktı, form, doku ve rengin bir olduğu bir alan. Ama tüm çocukluğum tarlalardan kil toplayıp çanak-çömlek ve kendime oyun arkadaşları yaratmakla, yapıtlarımı odun ateşinde pişirmekle geçti.

-Ne tür heykeller yapıyorsunuz? Felsefi olarak temanız nedir?

-Son dönem çalışmalarımda seramik heykeller ve resimler yapmaktayım. Seramik ile çalışmaya başladığımdan buyana merkezde kadın teması olmakla beraber mitler, inanç sistemleri, mitoloji ve simge-semboller ilgi alanımın çerçevelerini oluşturuyor. Özellikle farklı kültür ve inanç sistemlerinde kullanılan simge ve sembollerle mitler arasındaki ortak kullanımlar oldukça ilgi çekici benim için. Binlerce yıl öncesinde kullanılan bir sembolün Asya’dan Avrupa’ya, Meksika’dan Hindistan’a, Mezopotamya ile topraklarımıza kadar var olma biçimi, anlamı ve temsil ettiği etki alanlarındaki ortaklıklar şaşkınlık verici. Üstelik insanlıkla var olan tüm inanç biçimlerinde de varlık gösteriyor bu ortaklık. Toprak ve su ile başlayan yaşam serüvenine eklenen renkler ve frekanslarla bütünleşen semboller ve bu sembollerin, renklerin frekanssal etkilerinin bir form üzerinden izleyici üzerinde oluşturduğu etkisel alanın izlenmesi ve hatta sanat eseri olarak tanımlanan biçimlerin, formların bireylerin yaşam alanlarında varlık gösterdikleri süre boyunca oluşturdukları frekanssal etki alanlarının bulundukları mekanlarda süren yaşama etkileriyle ilgili meraklarımın ve deneyimlerimin geliştiği bir üretim sürecinde var olmaktan mutluyum.

-Tarzınızı nasıl tanımlıyorsunuz ve çalışmalarınızla vermek istediğiniz mesaj nedir?

-Modern sanat, güncel sanat vb. tanımlama alanlarıyla biçimlenen ifade durumlarla sınırlı olmayı tercih etmiyorum. Benim üretim sürecim deneyimlerim, donanımlarım ile beraber beni içsel varoluşumun biçimlendirdiği çok yalın bir ifade ile betimleyebilirim tarzımı. Kurallar,  zaruriyetler, onaylanmak üstüne yoğun üretim süreçleri yerine beni var eden yaşam süreciyle birlikte merak ve ilgi alanlarımla belirlenen araştırma süreçlerimin kendi içsel yolculuğumda nerelerde gezdirdiğini kavramayı tercih ettiğim bir süreç olarak özetleyebiliriz üretim sürecimi. Çalışmalarımla vermek istediğim doğrudan bir anlaşılma isteği yerine üretim sürecindeki maddenin biçimlenme sürecine eklenen frekanssal oluşumların izleyici üzerinde yarattığı etkilerin izlerini sürmek ve kendime doğru yeni bir yolculuğu başlatmak. Böylece kendime yaşama dair yeni keşiflerde bulunarak ilmek ilmek örülen bu yaşamı bütünüyle algılamak adına yol almak, beni üretim konusunda heyecanlandıran önemli bir döngüyü yaşamak aslında sanat.

-Okuyucularımıza bir mesajınız olacak mı?

-Siz başta olmak üzere 100 yılı aşkın süredir bizlere ışık olan ulu çınar Yeni Adana gazetemize teşekkürlerimi sunar, sevgili okuyucularına ise sevgilerimi iletiyorum.

 

(vş)


“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu