Milli burjuvaziye 2. Önerimi rahmetli İsmail CEM´in Türkiye ‘de geri kalmışlığın tarihi isimli kitabından alıntı yaparak başlamakistiyorum . Aslında biraz sonra yazacaklarımı daha önce yazmıştım . Önce alıntımı yapayım daha sonra önerime geçeceğim .
Çin ‘in petrol konusunda geçirdiği tecrübe , bizim açımızdan hayli ilgi çekicidir . Çin ‘i gezen Türk gazetecilerden Oğuz Akkan´a Çin Petrol Enstitüsünün müdürü şu bilgiyi vermektedir : “ İhtilalden önce ünlü İngiliz , Fransız , Amerikan şirketleri çeşitli bölgelerimizi kapatmış , petrol aramaları yapmış , kuyular açıp petrol bulamamış , aldıkları olumsuz sonucu bize bildirmişlerdi . İhtilalden sonra Sovyetler Birliği , Romanya ve Çekoslavakya´dan teknisyen ve mühendis ekipleri getirerek petrol gücümüzü anlamak istedik . Bu ekiplerin içinden en başarılısı Çekler oldu . Sebebi de şu : Ruslarla Romenler Çin ‘in çeşitli bölgelerine dağılıp araştırma yaparken Çek ekibi başka yerde vakit kaybetmeden hemen batılı şirketlerin geçmişteki sondaj bölgelerine gidip “ Verimsizliklerle “ nitelenmiş topraklarda araştırma yaptılar “ kör “ kuyuları tekrar incelediler . Aldıkları sonuç şaşırtıcıydı bu kuyuların %75 inde batılılar petrol bulmuş fakat hemen kuyuyu körletip durumu bizden gizlemişlerdi . Bulunup gizlenmiş petrolü kısa zamanda ortaya çıkaran Çek ekibi tabiatıyla öteki ekiplerden daha faydalı oldu.“ -1-
*****
Aslında milli burjuvazi Irak ve İran ‘a yakın yerlerde petrol arayacağı gibi daha önce yabancı şirketlerin arayıp da bir türlü bulamadıkları (!)yerlerde de sondaj yapmalıdır .
Milli burjuvazinin bulacağı petrol Türkiye´yi 50 Milyar dolar masraftan kurtaracaktır .
Türkiye ‘de petrol bulmak ütopya değildir . Yabancı ortaklarından korkmayan milli burjuvazi ; petrolü bulup Türkiye ‘yi büyük bir yükten kurtaracaktır . Nakliyat düştüğü için hayvancılık gelişecek yoksulların evine bile et girecektir . İyi beslenen bebeler hasta olmayacaktır . Çiftçinin girdileri düşeceği için sebze ve meyvenin fiyatı da düşecektir .
Petrolün pahalılığı yüzünden kamyon ve otobüs sahipleri dizel akaryakıt yerine 8-10 numara yağ kullanıp belli bir zaman sonra araç motorlarına şanzımanlarına büyük zarar vermektedir .
Sağlıcakla kalın .
NOT: Şimdi bana “ Ya Zekai , Türkiye ‘de milli burjuvazi var mı ? “ diye soracaksınız . Cevabım şu olacak : “Bizler bu ülkenin ve bu ülke emekçilerinin sayesinde zengin olduk ! Bu ülkeye borcumuz var , bizler bu borcumuzu kısa sürede ödeyeceğiz . “ diyen her sermaye grubu benim için milli burjuvazidir .
Ya yoksa ben çok mu safım ?
Kaynak : -1- İsmail CEM ,Türkiye ‘de Geri Kalmışlığın Tarihi 4.Basım 1974 Sayfa 465