“Sattıklarınız şahsi malınız değil, Cumhuriyet’in birikimleri”
SİYASET 28.11.2020 12:40:00 522 0

“Sattıklarınız şahsi malınız değil, Cumhuriyet’in birikimleri”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer,  83 milyon Türkiye vatandaşıyla paylaşılmasını ve Katar ile yapılan anlaşmaların Türkiye Büyük Millet Meclis’ine getirilmesini istedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer,  “Antalya Limanı Katar’a satılıyor, kaç yıllığına, kaç paraya satılıyor bilmiyoruz. Aynı şekilde Varlık Fonu’ndaki birikimlerin nasıl satıldığı, karşılığında ne alındığı bilinmiyor. Anlaşmaları bir an önce Meclis’in önüne getirin” dedi.

Çakırözer, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın gazete ve gazetecileri yönelik uyguladığı baskı ve sansüre de dikkat çekerek, “İletişim Başkanlığı koltuğunda bulunan kişi bizzat kendisi gazetecilere yönelik dava ve sansürle gazetecilerin ifade özgürlüğünü kısıtlıyor. Oysa o koltukta oturan kişinin basın özgürlüğünü, ifade özgürlüğünü koruması, eleştirilere hoşgörülü olması gerekir” dedi.

MECLİS’E GETİRİN 83 MİLYON ÖĞRENSİN

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Cumhurbaşkanlığı bütçesi görüşmelerinde söz alan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Katar ile yapılan anlaşmalara dikkat çekerek, bu anlaşmaların Meclis’e getirilmesini istedi. Çakırözer, Katar ile şu ana kadar 10 anlaşma yapıldığını söyleyerek, “Tank Palet Fabrikası, Kanal İstanbul güzergahındaki arsalardan sonra Borsa İstanbul’un yüzde 10’u da Katar’a satıldı. Antalya Limanı’nın işletmesi satılıyor. Kaç yıllığına, kaç paraya, ihaleye çıkıldı mı, çıkılmadı mı, neden, neye göre verildi bunlar bilinmiyor. Varlık Fonu’ndaki o birikim ne sizin ne Cumhurbaşkanının kendi şahsi birikimi değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin birikimi. Nasıl bir anlaşma yaptık, ne kazandık, kaça sattık, karşılığında ne aldık? İktidar birçok ticari anlaşma yapabilir ancak bunu şeffaf bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti’nin 83 milyon vatandaşıyla paylaşması gerekir. Bunların mutlak surette anlatılması ve Meclis’e getirilmesi lazım” diye konuştu.

“İLETİŞİM BAŞKANI İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ENGELLİYOR”

Görüşmelerde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın basın özgürlüğü konusundaki olumsuz tutumunu da eleştiren Çakırözer, Türkiye’de gazetecilerin basın kartı almasının önüne soyut engeller konulduğu ve gazetecilerin basın kartlarının keyfi kararlarla engellendiğine dikkat çekti. Çakırözer Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un demeçlerinde ‘Türkiye’de bütün basın kuruluşlarının kısıtlama olmaksızın faaliyetlerine devam ettiği’ yönündeki açıklamalarını hatırlatarak, “Bizzat bunu söyleyen kişinin kendisi gazetelere terör davası açıyor, sayfalarca tekzip gönderiyor. Yetmiyor kendi, doğrudan ve dolaylı kontrolü altındaki Basın İlan Kurumu marifetiyle gazetelere, özellikle de bu haberleri yapanlara ilan ambargosu koyduruyor. O koltukta oturan kişinin eleştirilere hoşgörü seviyesinin yüksek olması lazım, ifade özgürlüğünü basın özgürlüğünü önce onun koruması lazım” dedi.

 

GAZETECİLERE YIPRANMADA BASIN KARTI ŞARTI KALKMALI

 

Çakırözer, basın sektöründe çalışan gazetecilerin yıpranma hakkının korunması konusunda da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a çağrıda bulundu. Çakırözer, “Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği ‘basın emekçilerine yıpranma hakkı’ için yeni yasal düzenleme yapılırken, basın kartı şartı getirildi. Bu haliyle Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçesini karşılamamakta. Mutlak surette gazetecilerin yıpranma hakkının tüm basın emekçilerini karşılayacak şekilde ve Cumhurbaşkanlığından onay almasına bakılmaksızın ‘Kim basın kartı alabilir, alamaz; kim gazetecidir değildir’ denilmeden verilmesi gerekmektedir. En başta Cumhurbaşkanlığı ve İletişim Başkanlığı bu hakkın korunmasına destek vermelidir” diye konuştu.

“VATANDAŞ PARLAMENTER SİSTEMİ İSTİYOR”

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne yönelik eleştirilerini de Oktay’a ileten Çakırözer, “Güçler ayrılığını ortadan kaldırdığı için ‘tek adam yönetimi’ dediğimiz bu sistemdeki sıkıntılar bitmek bilmiyor. Bir buçuk yıl içinde, sistem hayata geçtikten sonra çıkarılan 55 kararnameden 31 tanesi sadece daha önceki kararnameleri düzeltmek veya değiştirmek için çıkarılıyor. Bu oran bile kararnameler sistemin nasıl oturmadığını, işlemediğini gösteriyor. Yurttaşlarımız arasında parlamenter sistemi isteyenlerin sayısının yüzde 60’a varmış olması da burada yaşanan sıkıntıları ortaya koymakta. Devlet yönetiminde istikrarın, güvenin ve verimliliğin ön şartı, olmazsa olmazı kurallar, kurumlar olmalıdır. Ama Cumhurbaşkanlığı sistemi şu andaki hâliyle denge denetiminin tamamen ortadan kalktığı modelde iyice kişiselleşmiş durumdadır. Bu sistem Türkiye’nin geleceği için çok büyük sakıncalar doğurmaktadır” dedi.

“HUKUK OLMADAN FİNANS MERKEZİ OLAMAYIZ”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın sunumunda İstanbul’un uluslararası finans merkezi olmmasına yönelik açıklamalarına da tepki gösteren Çakırözer, Türkiye’de hukuk güvencesi olmadan yatırımlara rağet olmayacağını belirtti., Çakırözer, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Şöyle bir algı var: Güzel binalar yapıldığında üzerine de ‘finans merkezi’ yazarsak orası bir finans merkezi olacak sanılıyor. Ama öyle olmuyor! Tersine İstanbul dünyanın finansal merkezi olma kapasitesi bakımından her yıl geriliyor. Küresel Finans Merkezleri Endeksi’nin sıralamasında 64. Sıradayız. Nedeni belli: Türkiye’de güvenilir ve açık bir hukuk sistemi olmaması. Siyasi baskıyla karar veren mahkemelerin olması. Hukuk güvencesi olmayınca kim parasını emanet edecek bu merkeze, kim yatırım getirecek? Aynı şekilde herkese uygulanabilir bir vergi düzeni gerekli; buna da sahip değiliz. İş insanları neden ağızlarını açıp açıkça konuşmaya korkuyorlar? Çünkü özellikle AKP döneminde vergi düzeni siyasi iktidarın keyfî şekilde salladığı bir sopa işlevi görüyor. Finans merkezi olmak için İş yapma kolaylığına, yolsuzluk algısına, ülkenin risk primine bakılıyor. Hepsinde dipteyiz. Bunlar olmayınca yatırımlara rağbet edilmiyor. Rağbet edilmeyince de bir kent, finans merkezi olamıyor. Olsa olsa yüksek faiz getiren fonların borç verip para kazanmaya geldiği yer oluyor. Yani çözüm milyarlarca liraya yüksek inşaat dikmekte değil, çözüm yapısal reformlarda.”(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli