Oruç’tan Adana F Tipi Kapalı Cezaevi için soru önergesi
SİYASET 14.04.2020 13:59:00 1102 0

Oruç’tan Adana F Tipi Kapalı Cezaevi için soru önergesi

Oruç, “Adana F Tipi Kapalı Cezaevi’nde Covid-19 salgını karşısında risk grubunda olan mahpus sayısı nedir? Kronik hastalığı olanlar ve bağışıklığı zayıf olanlar için hangi önlemler alınmıştır?” dedi.

HDP Adana Milletvekili Tulay Hatımoğulları Oruç, TBMM Başkanlığına Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Oruç, “Adana F Tipi Kapalı Cezaevi’nde Covid-19 salgını karşısında risk grubunda olan mahpus sayısı nedir? Kronik hastalığı olanlar ve bağışıklığı zayıf olanlar için hangi önlemler alınmıştır?” dedi.

Oruç önergesinde şunları sordu:

“Adana F Tipi Kapalı Cezaevi’nde mahpusların darp edildiğine ilişkin basında çıkan haberler ve mahpus yakınlarının başvurusu üzerine 10.04.2020 tarihinde Adana F Tipi Kapalı Cezaevinde Fatih Özgür Aydın, Umut Gündüz Altun, Fikret Kara ve Sezai Demirtaş isimli mahpuslarla avukat görüşü gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmeler sonucunda Adana Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu Başkanı Avukat Tugay Bek tarafından yayınlanan raporda; hapishanede yaşanan hak ihlallerine ve koronavirüs salgınına karşı yeterli önlemlerin alınmamasına dikkat çekilmiştir.

Raporda; görüşülen mahpusların, özgürce sanatını yapabilmek için yaptığı açlık grevinde hayatını kaybeden Helin Bölek’i anmak için yaptıkları protesto eylemi nedeni ile, infaz koruma memurlarının doğrudan doğruya cezalandırma kastı ile hareket edip işkenceye varan kötü muamelede bulunduğu anlatılmıştır. Mahpusların vücutlarında gözlenen darp izlerinin, anlatımları doğrular nitelikte olduğu vurgulanmıştır. Mahpuslar, daha önce de infaz koruma memurlarının kötü muamelesine maruz kaldıklarını ve şikayetlerinden bir sonuç çıkmadığını ifade etmiştir.

Cezaevinde koranavirüs tedbirlerinin ise göstermelik bir şekilde uygulandığı raporda yer almıştır. Mahpuslara verilen eldiven ve maskelerde sayıca sınırlama olduğu belirtilmiştir. Dezenfektan malzemelerin mahpuslara ücretsiz olarak temin edilmesi ve mahpusların bağışıklık sistemini güçlendirmek için ek gıda yardımında bulunulması gerektiği vurgulanmıştır.

Bu bağlamda;

  1. Fatih Özgür Aydın, Fikret Kara, Sezai Demirtaş ve Umut Gündüz Altun’un gardiyanlar tarafından darp edildiği iddiası doğru mudur?
  2. Konu ile ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır? Mahpusların daha önce de infaz koruma memeurlarının kötü muamelesine maruz kaldıkları ve şikayetlerinin sonuçsuz bırakıldığı iddiası doğru mudur?
  3. Cezaevlerinde mahpuslara kötü muamele ve işkence iddiaların giderek artmasına ilişkin önleyici bir çalışmanız var mıdır?
  4. Cezaevi çalışanları tarafından mahpuslara uygulanan kötü muamele ve işkencenin bu görevlilere yönelik cezasızlık politikası ile ilgili olduğuna dair kanı oluşmaktadır. Bu durumu engellemek üzere çalışmalarınız var mıdır?
  5. Adana F Tipi Kapalı Cezaevi’nde mahpuslara ve görevlilere yeterli koruyucu ekipman verilmemesinin sebebi nedir?
  6. Mahpuslar için yeterli sayıda ücretsiz kolonya, dezenfektan, maske ve eldiven tedariki neden sağlanmamıştır? Ayda iki adet eldiven verildiği, bu maske ve eldivenleri atmayın dendiği, mahpusların yıkayarak bunları kullandığı doğru mudur?
  7. Adana F Tipi Kapalı Cezaevi’nde mahpuslara Covid-19 salgını için test yapılmış mıdır? Yapılmış ise kaç adet yapılmıştır? Bu testlerden kaçı pozitif çıkmıştır? Pozitif çıkan mahpus ile temas eden diğer mahpuslar için önlem alınmış mıdır?
  8. Adana F Tipi Kapalı Cezaevi’nde Covid-19 salgını karşısında risk grubunda olan mahpus sayısı nedir? Kronik hastalığı olanlar ve bağışıklığı zayıf olanlar için hangi önlemler alınmıştır?
  9. Bakanlığınızın Covid-19 virüsüne karşı cezaevlerinde aldığı önlemler nelerdir? Hapishaneler hangi sıklıkla dezenfekte edilmektedir?”

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli