CHP
SİYASET 9.05.2020 20:17:00 508 0

CHP'Lİ ÇEVİKÖZ’DEN AVRUPA GÜNÜ'NDE HÜKÜMETE ELEŞTİRİ

Çeviköz, "Kopenhag Siyasi Kriterleri yok sayılmaya devam edilmekte, otokrat tek adam rejimi Türkiye'yi demokratik değerlerden her geçen gün biraz daha uzaklaştırmaktadır" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz'ün 9 Mayıs Avrupa Günü'ne ilişkin yaptığı basın açıklaması şöyle:
"Bugün Schumann Deklarasyonu'nun yayımlanmasının 70. Yıldönümü. Hukukun üstünlüğü, insan hak ve özgürlükleri, basın, düşünce ve ifade özgürlüğü gibi temel evrensel değerlere güçlü şekilde sahip çıkıldığının ifadesi olan 9 Mayıs, tüm Avrupa ülkelerinde "Avrupa Günü" olarak kutlanmaktadır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bağlı olduğumuz, saygı ve titizlikle sahip çıktığımız bu değerlerin simgesi olan Avrupa Günü'nü kutluyor, bu ideallerin, yıpranmasına fırsat bırakılmadan korunması için tüm Avrupa ülkeleriyle birlikte çalışmaya devam edeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz.
Kovid-19 salgını ulusal ve federe devletlerin yanı sıra küresel öncü aktörlerin başında gelen Avrupa Birliği'ni ve bütün uluslararası kuruluş ve kurumları kriz yönetimi açısından yeniden sınamaktadır. Bu sınama, birliğin bütünleşmesi, dayanışması ve genişlemesine engel olabilecek şekilde, AB içerisinde son yıllarda giderek güçlenen aşırı sağ, milliyetçi ve popülist akımların daha da güçleneceğine yönelik endişeleri derinleştirmektedir. Otoriter yönetimlerin ve liderlerin daha da baskıcı olmaları, devletlerin daha himayeci ve içe kapanan davranışlar içine girmeleri gibi riskler ortaya çıkmaktadır. 
Yaşanan pandemi krizinin, kopma noktasına gelen Türkiye-AB ilişkilerinin onarılmasının önüne geçme ihtimali de göz ardı edilmemelidir. Türkiye'de mevcut iktidarın, sığınmacıların AB ülkelerine geçişine izin verecek şekilde, sınır kapılarının denetimini kaldırması sırasında ortaya çıkan pandemi krizi her iki tarafın da ilişkilerin geleceğini gözden geçirmelerini gerektirmektedir.
Türkiye, son yıllarda AB değerlerinden tamamen uzaklaşan yönetim anlayışı ile birlikte, tam üyelik hedefini gümrük birliğinin yenilenmesi ve vize serbestisinin gerçekleştirilmesi amaçlarıyla sınırlı bir ortaklık hedefine indirgemiştir. Venedik Komisyonu'nun uyarıları ve Kopenhag Siyasi Kriterleri yok sayılmaya devam edilmekte, otokrat tek adam rejimi Türkiye'yi demokratik değerlerden her geçen gün biraz daha uzaklaştırmaktadır. Mevcut siyasi iktidar bu olumsuz sonuçları hiç bir şekilde dikkate alma gayreti içinde bulunmamaktadır.
Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği yolundaki adaylık sürecini başlatan, Avrupa Birliği müktesebatına ve mevzuatına yönelik tüm düzenlemeleri bugüne kadar destekleyen Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bugün uluslararası dayanışmanın ve bütünleşmenin geleceğin adil dünyasını kurmak için çok daha önem kazandığı düşüncesindeyiz. AB'ye tam üyeliği de sınırlı bir ortaklık hedefi olmanın ötesinde gördüğümüzü, Avrupa dayanışmasının güçlü bir şekilde tesis edilmesinin önemini bu vesileyle bir kez daha vurgulamak isteriz.
9 Mayıs Avrupa Günü tüm vatandaşlarımız ve tüm Avrupa'lılar için kutlu olsun."

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı