Ayhan Barut,
SİYASET 16.04.2020 13:23:00 534 0

Ayhan Barut,"Pamuk primlerini hemen ödeyin, acilen destekleri açıklayın"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut,"Pamuk üreticilerinin borçları 1 yıl süreyle faizsiz ertelensin" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, stratejik ürün olan pamukta üreticilere 2019 yılı primlerinin acil ödenmesini, kooperatif ve banka borçlarının faizsiz 1 yıl ertelenmesini, 2020 yılında pamuk üretimine verilecek desteklerin acilen açıklanmasını istedi.

"PAMUKTA DA DIŞA BAĞIMLIYIZ"

Koronavirüs salgını nedeniyle ekonominin neredeyse durma noktasına geldiğini ve pamuk üretiminin de bu süreçte olumsuz etkilendiğini anımsatan Ayhan Barut, alınacak önlemler ve yapılacak desteklerle ekonominin korunacağını, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanacağını kaydetti. Türkiye'nin yıllara göre değişmekle birlikte ortalama 1 milyon ton pamuk ürettiğini aktaran Ayhan Barut, yıllık tüketimin ortalama 1.5 milyon ton olduğunu, aradaki farkın ithalat yoluyla giderilmeye çalışıldığını ifade etti. Türkiye'nin pamukta da ithalatçı konumda bulunduğunu dile getiren Barut, 30'dan fazla işkolunun hammadesi olan pamuk için yıllık ithalata 1 milyar 250 milyon dolar civarında para ödendiğini vurguladı.

"BELİRSİZLİKLER ÇİFTÇİYİ ÜRETİMDEN UZAKLAŞTIRIYOR"

Ulusal Pamuk Konseyi'nden üretici birliklerine, meslek odalarından çiftçilere herkesin pamukla ilgili 'çözüm' çağrısı yaptığına dikkat çeken Ayhan Barut, şöyle devam etti:
"Salgınla birlikte Türkiye pamuk üretimi de çok önemli bir dönüm noktasından geçiyor. Salgının etkisiyle işlerin durma noktasına gelmesi canımızı yakıyor. Pamukla ilgili işin uzmanları, ülkemizin büyük emekle ulaştığı ortalama 850 bin ton lif pamuk seviyesinin yüzde 40 azalma ile 600 bin tona gerilemesi riskinden söz ediyor. Buna göz yumulmamalıdır. Ekim öncesinde pamuk üreticisinin finansmana erişiminin zorlaşması kabul edilemez. Zaten şu anda kredi ertelemesi yapılmıyor, maalesef yeni kredi kanalları da açılmıyor. Tüm bunların yanı sıra 2019 yılı pamuk primleri de ne yazık ki hala ödenmiş değil. Üstelik ekim öncesinde pamuk üreticilerimiz 2020 yılı desteklerinin ne olacağını dahi bilmiyor. Sürekli artan üretim maliyetlerine, ürünün para etmemesine, borca ve belirsizliğe rağmen çiftçimiz binbir emekle üretmek için çabalıyor ama yaşanan bu belirsizlikler üreticiyi pamuk üretiminden hızla uzaklaştırıyor."

"PAMUK PRİMLERİNİ ÖDEYİN, DESTEKLERİ AÇIKLAYIN"

İstihdam, ihracat ve katma değer açısından çok önemli olan pamukta üretimin oldukça zahmetli ve pahalı olduğuna vurgu yapan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Tekstilden hazır giyime, bitkisel yağdan hayvansal yem sanayisine dek çok fazla işkolunun en önemli hammaddesi olan pamuk için üretime ve üreticiye destek verilmeli, salgınla mücadele günlerinde ise bu destek daha fazla olmalıdır. Pamukta yüksek maliyet sorununun çözülmesi ve üretimin arttırılması zorunlu. Uluslararası düzeyde işlem gören bir ürün olduğu için dünya fiyatlarıyla rekabet açısından da pamuk üretimi ve üreticilerinin desteklenmesi şart. Onlarca sanayi iş kolunda temel girdiler arasında yer alan pamuğun stratejik ürün olarak değerlendirilip daha çok desteklenmesini istiyoruz. Pamukta prim miktarlarının her dönem üretim maliyetlerindeki artış ve enflasyon oranlarına göre arttırılmasını talep ediyoruz. Bu çerçevede 2019 yılı pamuk priminin hemen ödenmesini, pamuk üreticilerinin Tarım Kredi Kooperatifi ve banka borçlarının faizsiz olarak bir yıl ertelenmesini, 2020 yılında pamuk üretimine verilecek desteklerin acilen açıklanmasını istiyoruz. Eğer bu adımlar atılmazsa ne yazık ki üretici üretimden yine çekilecek ve pamuk ithalatına daha fazla para ödenecek. Tüm bu nedenlerle stratejik ürünümüz pamuk üretimi yeterince desteklensin, girdi maliyetleri düşürülüp üretici teşvik edilsin istiyoruz. Bu yapılırsa pamuk ithalatçısı olmaktan kurtuluruz, ekonomimiz, üreticilerimiz ve yerli sanayimiz bu işten oldukça kazançlı çıkar."

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false