ABD Haitili göçmenleri sınır dışı etmeyi sürdürüyor
DÜNYA 22.09.2021 12:44:00 485 0

ABD Haitili göçmenleri sınır dışı etmeyi sürdürüyor

İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas, göçmenlere kötü muamele edildiği görüntülerin kaydedildiği Teksas, Del Rio'daki köprünün altından yaklaşık 4 bin Haitili’nin alınarak, ülkelerine gönderildiğini söyledi.

Mayorkas CNN'e verdiği bir röportajda, "Güvenliklerini ve emniyetlerini ve toplumun güvenliğini ve emniyetini sağlayabilmemiz için daha fazla göçmeni çok hızlı bir şekilde diğer merkezlere taşıyoruz" dedi.

Göçmenlerin ülkelerine geri gönderildiğini belirten Mayorkas, "Önümüzdeki 48 ila 96 saatte hatırı sayılır bir değişiklik görmeyi bekliyoruz" diye konuştu.

Salı günü Senato’da Kongre üyelerinin sorularını yanıtlayan Alejandro Mayorkas, Biden yönetiminin Haitili göçmenlerle ilgili politikasını savundu.

Mayorkas, göçmenlerin gördüğü muameleyle ilgili soruşturmanın sürdüğünü ve durumu izlemek için Mesleki Sorumluluk Dairesi’nden gözlemcilerin tam zamanlı olarak sahada görevlendirileceğini belirtti.

Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Salı günü Başkan Biden'ı, Haitili göçmenlerin Teksas sınır bölgesinden sınır dışı edilmesine derhal son vermeye çağırdı.

Schumer, "Haitili göçmenlere kamçılarla vurulduğu veya başka şekilde fiziksel şiddet uygulandığına dair görüntüler kesinlikle kabul edilemez. Bu tutum ele alınmalı ve hesap verebilirliği teşvik etmelisiniz. Görüntüler mide bulandırıyor. Durdurulmalı" diye konuştu.

Tahliyelere son verilmesini isteyen Schumer, "Böyle bir karar sağduyuya ve toplum ahlakına meydan okuyor" dedi.

Bu arada Birleşmiş Milletler’e bağlı kuruluşlar, ABD'nin güney sınırında, anavatanlarında şiddet veya zulüm görmekten korkan insanların sığınma talebinde bulunma hakkına sahip olduklarını ve bazı göçmenlerin Haiti'ye sınır dışı edilmelerinden duydukları endişeyi dile getirdi.

Teksas’taki Rio Grande'de bir köprünün altında bulunan kamp, ülkelerindeki çete şiddetinden, aşırı yoksulluktan ve doğal afetlerden kaçan göçmen akışını durdurmak isteyen ABD'li yetkililer için bardağı taşıran son damla oldu.

Nehir kenarındaki kamp, 12 binden fazla göçmene geçici barınma sağlarken, Teksas Valisi Greg Abbott, sayının Cumartesi günü 16 bine ulaştığını söyledi. Göçmenlerin birçoğu, Amerika’ya sığınma başvurusunda bulunmayı umarak Şili’nin de aralarında bulunduğu güney ülkelerinden buraya ulaşmış.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü Marta Hurtado, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, "Gördüğümüz görüntülerden ve tüm bu göçmenlerin, mültecilerin ve sığınmacıların Port-au-Prince'e taşınmasını görmekten rahatsızız. Bu konuda herhangi bir bireysel değerlendirme yapılmaması gerçeğinden ciddi anlamda endişeliyiz. Dolayısıyla bu kişilerden bazıları ihtiyaç duydukları korumayı alamamış olabilir" diye konuştu.

Uçuş izleme sitesi Flightaware'e göre, Del Rio kampından göçmenleri taşıyan ilk uçuşlar Pazar günü Haiti'ye ulaştı ve en az üç uçuş da Pazartesi günü yapıldı.

Mantoo, "Sınıra gelen bazı kişilerin mülteci olmayabileceğini, ancak hak talebinde bulunanların, geldikleri ülkede zulme uğramaktan haklı sebeplerle korktuğunu iddia eden herkesin sınır dışı edilmeden sığınma hakkına erişimlerinin olması gerektiğini yineliyoruz" dedi.

Amerika, 2020 yılı Mart ayında ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından Corona virüsünün yayılmasını sınırlama ihtiyacıyla yayınlanan 42’nci maddeye atıfta bulunarak, göçmenleri sınır dışı ediyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) durumu yakından izlediğini ve Biden yönetimiyle diyalog halinde olduğunu söyleyen Mantoo, "Bir süredir, 42’nci maddeye dayanılarak, kamu sağlığıyla ilgili iltica kısıtlamalarına son verilmesi ve gerçekten hayatları buna bağlı olan kişilerin ilticaya erişiminin sağlanması için çağrıda bulunuyoruz" dedi.(KAYNAK WOA)(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false