BM,“Afganistan’dan Kaçan Aileler Birleştirilmeli”
DÜNYA 17.10.2021 09:15:00 509 0

BM,“Afganistan’dan Kaçan Aileler Birleştirilmeli”

Mülteci Yüksek Komiserliği geçtiğimiz Ağustos ayında ülkenin Taleban’ın kontroluna geçmesinin ardından ülkelere yaptığı çağrıda önceliğin Afganistan’dan kaçan ailelerin birleştirilmesine verilmesine verilmesi gerektiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR), geçtiğimiz Ağustos ayında ülkenin Taleban’ın kontroluna geçmesinin ardından ülkelere yaptığı çağrıda önceliğin Afganistan’dan kaçan ailelerin birleştirilmesine verilmesine verilmesi gerektiğini belirtti.

BM Mülteci Yüksek Komiserliği sözcülüğü yaptığı açıklamada, ülkelere, bölünen Afgan ailelerin yeniden birleşmesi için gerekli bürokratik işlemlerin hızlandırılıp kolaylaştırılması çağrısında bulundu.

UNHCR, Afganistan'daki son siyasi gelişmelerin ardından ya da daha önce ülkeyi terk eden mültecilerin çoğunun, kaçtıkları ülkelerde ailelerin birleştirmesi için uygulanan bürokratik prosedürlere takılıp birbirlerinden ayrı kaldıklarını kaydetti.

“Uluslararası hukuk aile birliğini sağlamayı gerektiriyor”

Afganistan'da veya komşu ülkelerde ayrı kalan ailelerin BM Mülteci Yüksek Komiserliği ofislerine başvurduğu belirtildi. BM Mülteci Yüksek Komiserliği, Afgan ailelerin birliğinin korunması ve ülkelerin uyguladığı aile bireylerini yeniden birleştirecek yasaların basitleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Aile birliğinin korunmasının uluslararası hukuk ve ülkelerin bağlayıcı nitelikteki kendi yasalarıyla da güvence altına alındığı ancak birçok ülkede yerel mevzuatın uluslararası hukuk ilkeleriyle bağdaşmadığı kaydedildi.

Pek çok ülkede mülteci ailelerinin yeniden birleştirilmesi için belirli güvenceler ve muafiyetler sağlayan belirli yasalar olsa da birçok Afgan mültecinin bu yasal haklardan faydalanmada önemli idari engellerle karşılaşabileceğinden endişe duyulduğu belirtildi.

Son zamanlarda birkaç ülkenin, insani vize programlarının benimsenmesi ve Afgan aileleri için yeniden birleşme prosedürlerine öncelik verilmesi de dahil olmak üzere süreci hızlandırma taahhüdünde bulunduğu, bunun diğer devletleri de bu düzenlemeleri kolaylaştırma, genişletme ve hızlandırma yönünde adımlar atmaya teşvik edebileceği kaydedildi.

“Bir bardak süt almak için yalvaran anneler var”

Afganistan'daki yaşanan son siyasi gelişmeler sonrasında insani kriz giderek kötüleşiyor. Yaklaşık 20 milyon kişinin hayatta kalmak için insani yardıma ihtiyaç duyduğu belirtiliyor. Ülke ekonomi çöküşün eşiğindeyken, BM uluslararası topluma Afganistan’a desteği arttırması için baskı yapıyor. Geçen ay BM aracılığıyla başlatılan 606 milyon dolarlık yardım hedefinin şimdiye kadar yalnızca yüzde 38'inin finanse edildiği bildiriliyor.

Başkent Kabil’de ülkede yaşanan insani krizle ilgili değerlendirme yapan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Babar Baloch, her gün yüzlerce kişinin yardım almak için dağıtım merkezlerinde toplandığını, insanlardan yürek parçalatan hikayeler duyduklarını söyledi. Baloch, “Gözümüzün önünde yere yığılan yaşlı bir anne gördük, nedeni günlerdir yemek yememesi. Bir bardak süt almak için görevlilere yalvaran anneler var” dedi.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false