AB, denizaltı krizinden sonra ABD ile güvenin güçlendirilmesini istedi

AB, denizaltı krizinden sonra ABD ile güvenin güçlendirilmesini istedi

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmede, krizden sonra AB ve ABD’nin ortaklıkları içinde  çalışmaları gerektiğini söyledi

Aralarındaki güveni güçlendirebileceklerini söyleyen Borrell, “Birlikte çalışacağımızdan eminim” diye ekledi.

Blinken ise, iki ortağın Afganistan, Hint-Pasifik bölgesi ve Avrupa da dahil olmak üzere tüm dünyada yakın bir şekilde çalıştığını vurguladı.

Paris ve Washington arasındaki kriz, Avustralya’nın ABD ve İngiltere ile 15 Eylül’de imzaladığı AUKUS anlaşmasının ardından, Fransa ile vardığı denizaltı anlaşmasını iptal etmesiyle patlak verdi.

Anlaşmanın iptali, Avustralya ve ABD’yi kendisini sırtından bıçaklamakla suçlayan Fransa’yı kızdırdı ve Canberra ile Washington’daki büyükelçilerini geri çağırdı.

Bu anlaşmadan 6 gün sonra, Biden ve Macron telefonda denizaltı krizini görüştü ve güvenin sağlanması için koşulları oluşturma ve ortak hedeflere yönelik somut önlemler önermeyi amaçlayan istişare süreci başlatma konusunda mutabık kaldı.

Macron ve Biden, müttefikler arasında açık istişarelerin, gerilimi önleyebileceği konusunda da anlaştı.(Kaynak Şarku’l Avsat)(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ