Resmi Gazete´de Orta Vadeli Mali Plan yayımlandı.
Resmi Gazete´de yayımlanan 3 yıllık Orta Vadeli Mali Plan´a göre 3 yıllık dönemde kamu kesimi borçlanma gereği tedrici olarak azaltılacak, maliye politikasının sürdürülebilirliği gözetilecek ve kamu maliyesi alanında elde edilen kazanımların gelecek dönemde de korunması amaçlanacak.
Tarih: 7.10.2016 10:03:50 / 104okunma / 0yorum

Yüksek Planlama Kurulu´nun (YPK) 2017-2019 dönemini kapsayan “Orta Vadeli Mali Plan”a ilişkin kararı, Resmi Gazete´nin mükerrer sayısında yayımlandı. Yayımlanan karara göre Orta Vadeli Mali Plan, Orta Vadeli Program (OVP) ile uyumlu olmak üzere 2017, 2018 ve 2019 yıllarına ilişkin merkezi yönetim bütçesi toplam gelir ve gider tahminleriyle birlikte hedef, açık ve borçlanma durumu ile kamu idarelerinin ödenek teklif tavanlarını içerecek şekilde Maliye Bakanlığı´nca hazırlanarak, YPK tarafından karara bağlandı. 2017-2019 döneminde ekonomi politikasının temel amacı, makroekonomik istikrarın korunduğu, cari açığın ve enflasyonun aşamalı olarak düşürüldüğü, istihdamın artırıldığı bir ortamda yapısal reformlar ve yatırım ortamının iyileştirilmesi yoluyla büyümeyi desteklemek ve daha kapsayıcı hale getirmek olacak. Bu dönemde yatırım ve ihracat kaynaklı büyüme, teknoloji ve verimlilik düzeyindeki artışa bağlı uluslararası rekabet gücü, yurt içi tasarruflarda artış ve sanayide yapısal dönüşüm temel öncelikler arasında olacak. Mali Plan döneminde maliye politikası bu amaç ve önceliklerle uyumlu olarak ekonomik istikrarın korunmasına, büyüme potansiyelinin yukarı çekilmesine, cari açığın kontrol altında tutulmasına, yurt içi tasarrufların ve yatırımların teşvikine katkı verecek şekilde uygulanacak. Söz konusu 3 yıllık dönemde kamu kesimi borçlanma gereği tedrici olarak azaltılacak, maliye politikasının sürdürülebilirliği gözetilecek ve kamu maliyesi alanında elde edilen kazanımların gelecek dönemde de korunması amaçlanacak.
2017-2019 döneminde yapısal reformların mali disiplini destekleyici bir araç olarak kullanılmasına devam edilecek. Mevcut harcama programları gözden geçirilecek, önceliğini yitirmiş faaliyet ve projeler sonlandırılacak ve harcamalar büyümeyi destekleyecek kamu altyapı yatırımlarında, bölgesel kalkınmada, teşviklerde, Ar-Ge desteklerinde ve eğitim alanında kullanılacak şekilde önceliklendirilecek.
Hazırlanan planda, gelecek yıl merkezi yönetim bütçe açığının 46 milyar 851 milyon lira olacağı öngörüldü. Bütçe açığının 2018´de 44 milyar 291 milyon liraya, 2019´da 40 milyar 86 milyon liraya gerileyeceği tahmin ediliyor. Merkezi yönetim bütçe açığının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla´ya (GSYH) oranının 2017 için yüzde 1,9 olması planlanırken, 2018 için yüzde 1,6, 2019´da da yüzde 1,3´e gerilemesi öngörülüyor. Gelecek yıl için 10 milyar 649 milyon lira olarak belirlenen faiz dışı fazlaya ilişkin tahminin 2018 yılında 17 milyar 709 milyon liraya, 2019 yılında da 32 milyar 414 milyon liraya yükselmesi bekleniyor. Faiz dışı fazlanın GSYH´ye oranı ise 2017 yılı için yüzde 0,4, 2018 için yüzde 0,7, 2019 yılı için de yüzde 1,1 olarak hesaplandı.
Plandaki tahminlere göre bütçe giderleri 2017 yılında 645 milyar 124 milyon lira, 2018´de 694 milyar 557 milyon lira, 2019´da 750 milyar 606 milyon lira olacak. Bütçe gelirlerinin ise gelecek yıl net 598 milyar 274 milyon lira, 2018´de 650 milyar 266 milyon lira, 2019´da da 710 milyar 520 milyon lira düzeyinde gerçekleşeceği öngörülüyor.
Yapılan tahminlere göre faiz dışı giderler 2017 yılında 587 milyar 624 milyon lira, 2018 yılında 632 milyar 557 milyon lira ve 2019 yılında da 678 milyar 106 milyon lira olacak. Faiz dışı giderlerin GSYH´ya oranı 2017 yılı için yüzde 24,4, 2018 için yüzde 23,6, 2019 yılı için yüzde 22,7 seviyesinde olacak. (CO)










Kaynak: İHA

Okuyucu Yorumları (0 yorum)
Adınız Soyadınız *
Güvenlik *
Yenile
Yorumunuz *
Merkez Bankası rezervleri arttı
Merkez Bankası rezervleri arttı
Merkez Bankası toplam rezervleri 128 milyon dolar arttı.
Yeniden yapılandırmada ilk taksit ödemesi 30 Kasım´da
Yeniden yapılandırmada ilk taksit ödemesi 30 Kasım´da
Son başvuru tarihi 25 Kasım´a uzatılan bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemenin detayları belli oldu.
2017´nin vergi ve harçları
2017´nin vergi ve harçları
Türkiye İstatistik Kurumu´nun (TÜİK) enflasyon rakamlarına göre; yeni yılda çeşitli vergi, harç ve cezaları Bakanlar Kurulu bir değişikliğe gitmezse yüzde 3,83 artacak.
Enflasyon rakamları açıklandı
Enflasyon rakamları açıklandı
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Ekim ayında aylık yüzde 1,44, Yurt içi üretici fiyat endeksi de aylık yüzde 0,84 arttı.
Yine Çalışma Bakanı´ndan emekliye promosyon açıklaması
Yine Çalışma Bakanı´ndan emekliye promosyon açıklaması
Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, emeklilere banka promosyonu için 3 yıllık 400 liraya işaret ederek, “Yılbaşına olur” dedi.
Motorine indirim, otogaza zam
Motorine indirim, otogaza zam
Akaryakıt dağıtım şirketleri, geceyarısı motorine 10 kuruş indirim yaparken otogazın litre fiyatına da 7 kuruş zam yaptı.
Sözleşmede varsa evi teslim alırken KDV farkını isteyin
Sözleşmede varsa evi teslim alırken KDV farkını isteyin
2 yıl önce topraktan projeye giren vatandaşlar yüzde 18 KDV´li evin parasını ödemişti. Bugün fatura kesilip KDV devlete yüzde 8´den ödeniyor.
Tunalı: "Yapılandırılan borcu peşin ödemek avantajlı"
Tunalı: "Yapılandırılan borcu peşin ödemek avantajlı"
Adana Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Tunalı, yapılandırılan borçların peşin ödenmesi halinde Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) faizinin yarısının tahsil edileceğini bildirdi.
Ekim´de dış ticaret açığı  4.15 milyar dolar oldu
Ekim´de dış ticaret açığı 4.15 milyar dolar oldu
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre, 2016 yılı Ekim ayı ihracat 12 milyar 893 milyon dolar, ithalat ise 17 milyar 38 milyon dolar olarak gerçekleşti.
TİM verilerine göre ihracat düştü.
TİM verilerine göre ihracat düştü.
Ekim ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,6 düşüşle 11 milyar 727 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk 10 aylık döneminde ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 azalışla 115 milyar 952 milyon dolar oldu.
Bayraktar " Fiyat farkı ortalamasında 8,79 puan artışı  meydana geldi”
Bayraktar " Fiyat farkı ortalamasında 8,79 puan artışı meydana geldi”
“TZOB tarafından izlenen 34 üründe yüzde 194,69 fiyat farkı görüldü. Bu rakam, Eylül ayında 30 üründe yüzde 185,90 olmuştu.
Menevşe " Krom fiyatlarındaki artış  ekonomi ve istihdamda hareket yarattı"
Menevşe " Krom fiyatlarındaki artış ekonomi ve istihdamda hareket yarattı"
Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, sektördeki üretimin artırılabilmesi için krom madeni işletmelerinin enerji sıkıntısının çözümlenmesi gerektiğini söyledi
Hazine, 2017´de 133 milyar lira borçlanacak
Hazine, 2017´de 133 milyar lira borçlanacak
Hazine Müsteşarlığı 2017 yılı Finansman Programı´nı açıkladı. Buna göre, 2017´de 80,5 milyar TL anapara ve 52,7 milyar TL faiz olmak üzere toplam 133,1 milyar TL tutarında borç servisi planlandığı belirtildi.
Tüpraş  satışlarını yüzde 8 artırdı
Tüpraş satışlarını yüzde 8 artırdı
Tüpraş, 1 milyar 501 milyon TL faaliyet karı elde etti. Konsolide vergi öncesi kar 1 milyon 48 milyon TL olarak açıklanırken, net dönem karı ise 990 milyon TL düzeyinde gerçekleşti.
Memur ve emeklinin zam oranları belli oldu
Memur ve emeklinin zam oranları belli oldu
2017 yılının Ocak ayında işçi emeklileri yüzde 3.73, memur ve emeklileri ise yüzde 3 zam alacak.
Merkez´den zorunlu karşılık açıklaması
Merkez´den zorunlu karşılık açıklaması
Merkez Bankası, finansal sisteme ek döviz likiditesi imkanı sağlanması amacıyla, rezerv opsiyonu katsayılarında değişiklik yaptı.
İhracat da ithalat da azaldı
İhracat da ithalat da azaldı
İhracat yüzde 5,6, ithalat yüzde 0,7 azaldı.
Bayraktar´dan yerli sermayeye fındıkta yatırım daveti
Bayraktar´dan yerli sermayeye fındıkta yatırım daveti
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındıkta rekoltenin 646 bin tondan 420 bin tona indiğini bildirerek, “Odalarımız yanılmadı. Küllenme hastalığı nedeniyle rekoltenin 468 bin tonun altında olacağını dillendirdiler, yeniden tespit yapılmasını istediler ve sonuçta rekoltenin 420 bin ton olduğu ortaya çıktı. Bu üretimde yüzde 35 düşüş demektir.
Dolar alev alev
Dolar alev alev
Dolar, TL karşısındaki rekorunu tazeledi.
Merkez 2017 enflasyon tahminini yükseltti
Merkez 2017 enflasyon tahminini yükseltti
Merkez Bankası 2016 enflasyon tahminini değiştirmezken 2017 enflasyon tahminini yükseltti
Bayraktar "Nar´da arz fazlası fiyatları düşürdü"
Bayraktar "Nar´da arz fazlası fiyatları düşürdü"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, narda arz fazlasının fiyatları düşürdüğünü bildirerek, “15 yılda 7,5 katına çıkan üretim; tüketim ve ihracatla desteklenmeyince fiyatlar üreticide 30-35 kuruşa kadar düştü” dedi.
Akıllı telefon satışı üçüncü çeyrekte %7 büyüdü
Akıllı telefon satışı üçüncü çeyrekte %7 büyüdü
Dünya genelinde üçüncü çeyrekte toplamda 353 milyon akıllı telefon satıldı. Bu satışlardan elde edilen gelir ise 104 milyar dolar oldu.
Asgari ücrete aynen devam
Asgari ücrete aynen devam
TBMM Genel Kurulu´nda, asgari ücretin bin 300 liranın altına düşmemesi için ilave asgari geçim indirimi desteği içeren Gelir Vergisi Kanunu´nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi.
İnovasyon Haftası başlıyor
İnovasyon Haftası başlıyor
İnovasyon tutkunlarını buluşturacak 2. İnovasyon Haftası Adana etkinlikleri, 27-28 Ekim tarihleri arasında Adana HiltonSA Otel´de gerçekleştirilecek
BAŞYAZI VE GÜNÜN YORUMU Çetin Remzi YÜREGİR
ÜÇ NOKTA SATIRBAŞI
EKONOMİYE BAKIŞ
Nurettin ÇELMEOĞLU - BİRAZ GÜL BİRAZ DİKEN
Nurettin ÇELMEOĞLU - BİRAZ GÜL BİRAZ DİKEN
ADANA KASIM´LARI VE BAZI ÖNEMLİ OLAYLAR
Birgül Ayman GÜLER
Birgül Ayman GÜLER
CEMAAT´İN DÖRT YÜZÜ ve SİYASİ OPORTÜNİZM
Cumali KARATAŞ
Cumali KARATAŞ
ŞARKININ “OKYANUS”UNDA BİR TALAT ER
Zeynep Kural-İNCE DOKUNUŞLAR
Zeynep Kural-İNCE DOKUNUŞLAR
BU ŞEHRİN HİKAYESİNİN ADI BEREKETTİR BU YÜZDEN
Ali MARALCAN- EMEKLİ KURMAY ALBAY
Ali MARALCAN- EMEKLİ KURMAY ALBAY
ATATÜRK´ÜN ÖNDERLİĞİNDE ULUSAL KURTULUŞ SAVAŞINI KAZANIP ÖZGÜRLÜK VE EGEMENLİĞİNE ULAŞAN KAHRAMAN TÜRK MİLLETİNİN ÇAĞDAŞ CUMHURİYET YÖNETİMİNE KAVUŞMASININ 93. YILDÖNÜMÜ KUTLAMASI
Ahmet ERDOĞDU
Ahmet ERDOĞDU
ATATÜRK´ÜN İZİNDE (3)
TURUNCU ADAM - Mahmut REYHANİOĞLU
TURUNCU ADAM - Mahmut REYHANİOĞLU
SÜPERLİĞİN ADI DEĞİŞMELİ
KONUK YAZAR
KONUK YAZAR
Prof.Dr. Mehmet Tomanbay - TÜRKİYE CUMHURİYETİ MESUT, MUVAFFAK ve MUZAFFER OLACAKTIR
Ahmet  DUMAN
Ahmet DUMAN
Sorun devam ediyor: Kaht-ı rical…
Süreyya KÖLE - YANSIMALAR
Süreyya KÖLE - YANSIMALAR
ÜZÜNTÜYE CEZA
Mustafa Gazalcı -"Öğretmenin Not Defterinden"
Mustafa Gazalcı -"Öğretmenin Not Defterinden"
ARINMA YA EVET, FIRSATÇILIĞA HAYIR…
M. Ziya YERGÖK
M. Ziya YERGÖK
17 NİSAN ‘´KİTAP HEDİYE GÜNÜ´´
Cihat OVALI ADANA´DA FUTBOL
Cihat OVALI ADANA´DA FUTBOL
ŞEHİRDEKİ GALATASARAY HEYECANI
İlhan ALPER
İlhan ALPER
MÜZİK GÜNDEMİ
Prof. Dr. İbrahim ORTAŞ,
Prof. Dr. İbrahim ORTAŞ,
PAZAR GÜNLERİ BEYNİMİ BESLEME GÜNÜMDÜR
OKUR KÖŞESİ
OKUR KÖŞESİ
BAYRAM MI GELMİŞ?
Cezmi DOĞANER
Cezmi DOĞANER
CHP SOLDA (MI?)
TANSEL ÇÖLAŞAN
TANSEL ÇÖLAŞAN
OHAL
Av.Cemil DENLİ
Av.Cemil DENLİ
“ARTIK MECLİS VAR !”
Düşler Düşünceler-Tekgül Arı
Düşler Düşünceler-Tekgül Arı
Okur Hareketi
Hasan GÜNEŞ- İLK ADIM
Hasan GÜNEŞ- İLK ADIM
EĞİTSEL OYUNLARIN ÖNEMİ
Hüseyin ÖZBEK
Hüseyin ÖZBEK
ÜÇÜNCÜ BALKAN BOZGUNU DAYATMASINA HAYIR
Saniye Akay Demirel
Saniye Akay Demirel
YERYÜZÜ AŞKIN YÜZÜ OLUNCAYA DEK
Zekai BULUÇ
Zekai BULUÇ
FÜZE SELAMİ
Can UĞURATEŞ-Sırası Geldikçe
Can UĞURATEŞ-Sırası Geldikçe
BÖLGESEL GELİŞMELERDE TÜRKİYE
Mahmut TEBERİK- AYRAÇ
Mahmut TEBERİK- AYRAÇ
Çıkmaz Sokak
Yılmaz AYDOĞAN / BÖYLE GİTMEZ!
Yılmaz AYDOĞAN / BÖYLE GİTMEZ!
TEBRİZLİ GENÇ
Vahit ŞAHİN
Vahit ŞAHİN
ULAŞIM MASTER PLANI YAPMAK ÇOK MU ZOR?
Ahmet YAHŞİ
Ahmet YAHŞİ
CUMHURİYET BAYRAMI´NDA ADANASPOR - GALATASARAY
AZ ve  ÖZ A.AKDAMAR
AZ ve ÖZ A.AKDAMAR
BİRİ ANLATSA!...
Başlangıç Tarihi
Bitiş Tarihi
Bugün
10 °C
Cumartesi
8 °C
Pazar
10 °C
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
ÜÇ NOKTA SATIRBAŞI

/resimler/2016-2/23/1416139429844.jpg

PTT. 1. LİG

/resimler/2016-11/2/1724282510716.jpg

ADANA`DA NÖBETÇİ ECZANELER

/resimler/2015-5/28/1255038362873.jpg

ADANA İLİ ÖNEMLİ TELEFONLAR

/resimler/2016-3/22/1515302901917.jpg