Yeni Adana.net HABER

Ana Sayfa
Yeni Adana'yı Tanıyalım
İç Haberler
Dış Haberler
Başyazı
Yorum ve Köşe Yazıları
Politika
Ekonomi
Spor
Kultur Sanat
Özel Dosyalar
İletişim ve Künye
Duyuru Reklam
Arşiv
Önemli Linkler
Herkes
Ana Arşiv
VERGİ NO
118 BILINMEYEN TELEFOLAR
ASKİSU BORCU ÖĞRENME
NÖBETÇİ
ECZANELER
T.C. KİMLİK NUMARASI
HAVADURUMU
ÖSS

 

 

 

Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ayhan Barut, Türkiye'nin AB uyumu için yılda yaklaşık 20 milyar avroluk kaynağı tarıma ayırması gerektiğini söyledi
ZMO Adana Şubesi'nin genel kurulu yapıldı

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanı Ayhan Barut, AB uyum süreci kapsamında Türkiye'nin tarım politikasını gerçekleştirebilmesi için yaklaşık 20 milyar avroya ihtiyaç duyulduğunu, ancak bütçeden ayrılan 3.2 milyar YTL kaynağın, arada bir uçurum bulunduğunu ortaya koyduğunu bildirdi. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şubesi'nin olağan kongresi, cumartesi-pazar günleri arasında yapıldı.
Ayhan Barut, Seyhan Otel'de düzenlenen olağan genel kuruldaki konuşmasında, AB uyum süreci kapsamında Ortak Tarım Politikası'nın gereklerine dikkati çekerek, Türkiye'nin bu alanda çok daha fazla yatırımlara ihtiyacı bulunduğunu kaydetti.
Barut, Türkiye'nin bugün AB'ye üye olması durumunda Ortak Tarım Politikaları gereği 11.3 milyar avroya gereksinimi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Oysa 2005 yılı bütçesinde, tarıma ayrılan toplam kaynak 3.2 milyar YTL'dir. AB uyumu için ise yılda yaklaşık 20 milyar avroluk kaynağın tarıma ayrılması gerekmektedir. Tarımsal yapıdaki uçurum bu rakamlarla da kendini göstermektedir. Türkiye'de önümüzdeki 10 yıl içerisinde gerekli hazırlığı yapmazsa AB'ye üyelik tarım için bir felaket olacaktır.''
Ç ukurova'da pamuk fiyatının 55 YKr civarında seyrettiğini, oysa geçen yıl rakamın 83 YKr olduğunu belirten Barut, her geçen gün ekim alanının daraldığını ve petrolden sonra en fazla ithal edilen ürün olduğunu belirterek, ''Bölgenin temel tarımsal ürünlerinden mısır, buğday ve turunçgiller de durum aynı. Ancak, gübre, mazot ve tohum geçen yıla göre yüzde 30-40 arttı'' dedi.
Adana Valisi Cahit Kıraç da konuşmasında, Türkiye ve dünyanın en önemli sorunlarından birinin beslenme olduğunu ifade ederek, ''Adana, yörenin tarıma en uygun ilidir. Türkiye'de sektörde en önemli konu toprakların parçalanmasının önüne geçilmesi, su kaynaklarının verimli kullanılması ve bilinçli tarımsal faaliyettir. Bunların gerekleri en iyi şekilde yapılmalıdır'' dedi.
ZMO Adana Şubesi'nin olağan genel kuruluna, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, Adana milletvekilleri Vahit Kirişçi, Abdullah Çalışkan, Gaye Erbatur ve Kemal Sağ ile Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru ve çok sayıda davetli katıldı.

Son güncelleme:12.12.2005-09.50