Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya
DÜNYA 22.08.2023 08:45:00 9039 0

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Danimarka parlamentosuna hitaben yaptığı konuşmada, Amerikan yapımı F-16 savaş uçaklarının Ukrayna'ya teslim edilmesiyle Rusya'nın işgalini sonlandıracakları konusundaki güveninin arttığını söyledi.
Danimarka ve Hollanda, dün yaptıkları açıklamalarda, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları tedarik edeceklerini bildirmiş, ilk altı uçağın yeni yıla girileceği dönemde teslim edileceğini kaydetmişti. Washington, Zelenski'nin Kopenhag ziyareti öncesinde F-16 uçaklarının Ukrayna'ya tedarikini onaylamıştı.
Zelenski, Danimarka parlamentosuna ve parlamento önünde toplanan binlerce kişiye, “Bugün Rusya'nın savaşı kaybedeceğinden eminiz” dedi.
Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Rusya ise Zelenski'nin Danimarka parlamentosundaki konuşması öncesinde yaptığı açıklamada F-16 uçaklarının tedarikinin savaşı tırmandırmaktan başka işe yaramayacağını kaydetti. Savaş, yaklaşık 18 aydır devam ediyor. Rus kuvvetleri Ukrayna topraklarının yaklaşık beşte birini işgal etmiş bulunuyor. Kiev ise Rus kuvvetlerini püskürtmek için yoğun çaba sarfediyor.
Ritzau haber ajansı, Rusya'nın Danimarka Büyükelçisi Vladimir Barbin'in “Danimarka'nın 19 adet F-16 savaş uçağını Ukrayna'ya bağışlamaya karar vermesi çatışmaların tırmanmasına yol açacak” şeklindeki ifadesine yer verdi.
Büyükelçi Barbin, “Ukrayna'nın barış koşullarına kendisinin karar vermesi gerektiği temelinin arkasına saklanan Danimarka, söz ve eylemleriyle, Ukrayna'ya Rusya'yla askeri çatışmaya devam etmesi dışında herhangi bir seçenek bırakmıyor” dedi.

Hollanda ve Danimarka Ukrayna'ya F-16 tedarik edecek


Ukrayna ordusu ise F-16 uçaklarının karşı harekatın başarısı açısından hayati önem taşıdığını kaydetti. Ukrayna, Haziran ayı başında giriştiği karşı harekatta yavaş ilerleme kaydediyor. Ukrayna, F-16'lar sayesinde ilerleyen Ukrayna birliklerine Rus savaş uçaklarıyla yapılan saldırıların engelleneceğini belirtti.
Ukrayna Hava Kuvvetleri Sözcüsü Yuriy Ihnat, Ukrayna medyasında çıkan haberlere göre, “Havada üstünlük karadaki başarının anahtarıdır” ifadesini kullandı.
Danimarka Savunma Bakanı Jakob Ellemann-Jensen ise Ukrayna'nın kendi sınırları içinde sadece bağışlanan F-16 uçaklarını kullanabileceğini belirtti.
Jakob Ellemann-Jensen, bugün yaptığı açıklamada, “Bu silahları Ukrayna sınırları içindeki düşmanın püskürtülmesi şartıyla bağışlıyoruz, bunun ötesinde herhangi bir girişim için değil” dedi.
Danimarka Savunma Bakanı, “İster tanklar olsun ister savaş uçakları ya da başka silahlar, koşullar bunlardır” şeklinde konuştu.
Danimarka Ukrayna'ya toplam 19 jet nakledecek. Hollanda ise elindeki 42 adet F-16 uçağının ne kadarını Ukrayna'ya vereceği konusunda henüz herhangi bir karara varmadı.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Danimarka ve Hollanda'nın Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı tedarik etme kararını “çığır açan bir anlaşma” olarak niteledi.
Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ise Cumartesi günkü açıklamasında Ukraynalı pilotların eğitime başladığını, ancak mühendislerin ve teknik ekibin eğitiminin en az altı ay ya da daha uzun süre alacağını kaydetti.
Moskova yakınlarına düzenlenen Ukrayna İHA saldırısında iki kişi yaralandı, 50'ye yakın tarifeli uçuş aksadı
Moskova ve civarının bölge valisi, Rus hava savunmasının etkisiz hale getirdiği Ukrayna'ya ait bir İHA'nın Moskova bölgesinde bir evin üzerine düştüğünü, en az iki kişinin yaralandığını bildirdi.
Moskova'ya ya da Moskova'dan yapılan yaklaşık 50 tarifeli uçuş, Rusya'nın Moskova'nın batısındaki Ruzski bölgesinde bir Ukrayna İHA'sını etkisiz hale getirmesi, Istrinski bölgesindeki bir başka Ukrayna İHA'sını tahrip etmesi nedeniyle aksadı.
Rus sivil havacılık dairesi Rosaviatsia'dan yapılan açıklamada Moskova'daki dört ana havalimanı olan Vnukovo, Domodedovo, Şeremetyevo ve Jukovski'de uçuşların kısıtlandığı, 45 yolcu uçağı ve iki kargo uçağının kısıtlamalardan etkilendiği bildirildi.
Rus yetkililer, Moskova üzerinde uçan askeri İHA'ların büyük bir felakete yol açabileceği uyarısını sık sık yapıyor. Moskova ve civarının nüfusunun 22 milyon olduğu bildiriliyor.
Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna sınırındaki Belgorod bölgesinde bir İHA düşürüldüğünü kaydederken Moskova'nın güneyindeki Kaluga bölgesinin valisi, bir başka İHA'nın bölgeden uzaklaştırıldığını bildirdi. Her iki saldırı da hasara yol açmadı.
Ukrayna'nın Rusya içine düzenlediği İHA hava saldırıları, Mayıs ayında Kremlin üzerinde iki İHA'nın tahrip edilmesinden bu yana son dönemde arttı. Son aylarda Moskova'ya düzenlenen İHA saldırılarında da artış kaydedildi.
Ukrayna'nın İHA saldırılarının Rus kamuoyunda savaşa ilişkin algıyı nasıl etkilediği tam olarak bilinmiyor. Anketler, Rus kamuoyunun Ukrayna'daki askeri operasyona verilen desteğin yüksek olmaya devam ettiğini ortaya koyuyor. Halkın yüzde 75'i Rusya'nın askeri faaliyetlerini desteklerken Rusya'da yapılan anketlerin ne kadar güvenilir olduğuna ilişkin şüpheler sözkonusu.
Ukrayna ise Rusya sınırı içindeki saldırıların arkasında kimin olduğunu konusunda yorumda bulunmuyor ancak Ukraynalı yetkililer, saldırılardan duydukları memnuniyeti kamuoyu önünde ifade ediyor.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı