YENİ ADANA ? KUVAYI MİLLİYE´nin 98 YILLIK YILMAYAN SESİ?

YENİ ADANA ? KUVAYI MİLLİYE´nin  98   YILLIK YILMAYAN SESİ?

Eski Turizm Bakanı, Siyaset Bilimi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Alev Coşkun, Gazetemizin 98. Yayın Yılına girmesi nedeniyle gönderdiği özel kutlama mesajında, ?Cumhuriyet ilkelerinin ve Atatürk Devrimlerinin köklerine darbe indirme girişimlerinin yoğunlaş

Dr..Alev Coşkun mesajında şu görüşlere yer verdi:

?Yeni Adana Gazetesi, yayın yaşamının 98 ci  yılına giriyor. Yeni Adana sadece Anadolu´nun en köklü gazetesi değildir. Sadece en yaşlı yerel gazete  değildir. En önemlisi, Aydınlanma felsefesinin Anadolu´da yükselen güçlü sesidir.

Genel kabul gören düşünce, Milli Mücadele´nin başlangıç tarihini 19 Mayıs 1919  olarak kabul eder. Evet doğrudur. Milli Mücadele eylemli olarak Atatürk´ün 19 Mayıs 1919 da Samsun´a çıkmasıyla başladı. Ama her hareketin bir başlangıç noktası,bir geçmişi,bir alt yapısı vardır.

Aslında Milli Mücadele´nin ilk tohumu Kasım 1918 başında Adana´da atıldı.

Bin bir güçlük içinde  üç buçuk yıl süren Bağımsızlık Savaşı, 9 Eylül 1922 de zaferle sonuçlandı. Bu önemli günden altı ay sonra, Büyük Atatürk 15 Mart 1923 tarihinde Adana´ya geldi. Büyük bir  coşku ile karşılandı. Halka  hitaben bir konuşma yaptı. Adana´nın  Milli Mücadele´deki yerine işaret etti. Özetle şöyle  dedi:

 ?Bende bu olayın (kuvayı milliye ve vatanın kurtuluşu) ilk hissi girişimi ,bu güzel Adana´da  vücud  bulmuştur?Adana tamamen bir Türk memleketidir?Bana milletin kurtuluşu yolunda ilk girişim hissinin  bu mukaddes topraklarda gelmiş olması nedeniyle hemşehrisi olmakla  övündüğüm Adana´yı kutlarım.?

Atatürk´ün açıkça belirttiği gibi, Kuvayı Milliyenin ilk tohumu Adana´da atılmıştır.  

Kısaca özetleyelim. Birinci Dünya Savaşını sonlandıran Mondoros Ateşkes Antlaşması 30 Ekim 1918 de imzalandı. Emperyalist güçler hemen işgallere başladılar. İngilizler öncelikle  3 Kasım 1918 de Musul´u işgal ettiler. 6 Aralık 1918 de  İngiliz´ler Kilis´i aldılar. 11 Aralık´ta Fransız´lar Dörtyol´u işgal ettiler ve 17 Aralık´ta Mersin´e asker çıkardılar. Artık durum belli olmuştu. İstanbul´da bulunan Adana´lılar bir araya geldiler ve 21 Aralık 1918 de İstanbul´da ?Adana Müdafa-yı Hukuk-u Milliye Cemiyeti?ni kurdular. Bu hareketten dört gün sonra, 25 Aralık 1918  de ADANA  Gazetesi yayınlanmaya başlandı. Kuvayı Milliciydi,işgallere karşıydı. Hemen Adana´daki işgal güçleri tarafında kapatıldı. Gazeteyi yayınlayan Ahmet Remzi Yüregir ve arkadaşları yılmadı. Pozantı ilçesinde bir tren vagonunda Yeni Adana adıyla yayınına devam etti. Gazete Adana bölgesinde Kuvayı Milliye´nin yılmaz savunucusu oldu.

Bu gazete 98 yıldır,ideallerinden vazgeçmedi.Dönmedi. Omurgalı duruşunu cesaretle sürdürdü, İkinci Cumhuriyetci liboş döneklerden olmadı. Cumhuriyet ilkelerine, Atatürk´ün Aydınlanma Devrimlerine, Hukuk Devleti ve gerçek demokrasiye yürekten bağlı olan Yeni Adana Gazetesinin 98 ci yılını kutluyoruz.

Cumhuriyet ilkelerinin ve Atatürk Devrimlerinin köklerine darbe indirme girişimlerinin yoğunlaştığı günümüzde, Yeni Adana´ya  Atatürkçü yolunda başarılar diliyoruz.

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ