YARGITAY´DAN MHP KONGRESİNİ ASKIYA ALDIRABİLECEK AÇIKLAMA

YARGITAY´DAN  MHP KONGRESİNİ ASKIYA ALDIRABİLECEK AÇIKLAMA

Yargıtay 18. Dairesinin ?İnceleme Mayıs ayı içinde tamamlanacak? duyurusu 15 Mayıs Pazar günü kongrenin yapılıp yapılmayacağına netlik kazandırmazken, Akşener´in avukatı pazar günü toplanacak kongrede istenmeyen hadiselerin olabileceği imasında bulundu

MHP´de olağanüstü kongre için gözlerin çevrildiği Yargıtay´dan açıklama geldi  ve  18. Hukuk Dairesi, Olağanüstü Kurultay´a ilişkin temyiz incelemesinin mayıs ayı içerisinde tamamlanacağını duyurdu.

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Kamuoyu tarafından merak edilen MHP ile ilgili dava dosyası Dairemizin 2016/9624 esasına kaydedilmiş olup ön incelemesi yapılmıştır. Davacı tarafın dosyanın öne alınması talebi incelenmiştir. Dosya Mayıs ayı içerisinde müzakere edilerek gerekli karar verilecektir. Bunun dışında yazılı, görsel veya sosyal medyada çıkan haberler doğru bilgiyi yansıtmamaktadır. Karar çıktığında ayrıca kamuoyuna bilgi verilecektir" denildi. Bu açıklamayla, 15 Mayıs Pazar günü kongrenin yapılıp yapılmayacağı yine netlik kazanmadı.

AKŞENER CEPHESİNDEN TEPKİ

Meral Akşener´in avukatı Uğur Tarhan, Yargıtay´ın MHP kurultayı hakkında verdiği karara tepki göstererek " Yargıtay´ın bu dosyayla alakalı kararını 15 Mayıs´tan önce açıklamasını engelleyecek ne gibi bir durum var?" diye sordu.

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi´nin, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi´nin MHP´de olağanüstü kongre toplanmasına ilişkin kararının temyiz incelemesini Mayıs ayı içerisinde müzakere edilerek açıklanacağının  duyurulduğu açıklaması  yılan hikayesine dönen MHP´deki kongre sürecini iyice içinden çıkılmaz bir hale getirdi.

?NE GİBİ BİR ENGEL VAR??

Meral Akşener´in avukatı Uğur Tarhan, Yargıtay´ın açıklamasını ?kafa karıştırıcı? olarak yorumladı ve  ?Yargıtay´ın bu dosyayla alakalı kararını 15 Mayıs´tan önce açıklamasını engelleyecek ne gibi bir durum var? Ön incelemesi yapılmış çok tafsilatlı olmayan, kapsamlı olmayan bir dosya. Neden 15 Mayıs´tan önce açıklamamaktadır. Yargıtay´ın yerel mahkemenin kararına ilişkin onama kararını vermesini bekliyoruz. Kaldı ki söz konusu dava kamuoyuna mal olmuş bir davadır. Yargıtay´ın vereceği karar aynı zamanda son dönemde MHP ile ilgili yaşanan hukuki ihtilafların da önüne geçmesi için önemli. Ortada çağrı heyetinin belirlediği bir tarih var ve buna sayılı saatler kaldı. Yargıtay bu hukuki ihtilafı acilen sona erdirmekle sorumludur? dedi. ve ayrıca zamanında ?vermediği´ kararla Yargıtay´ın, pazar günü toplanacak kongrede istenmeyen hadiselerin de önüne geçeceği uyarısında bulundu.

15 MAYIS TARİHİ ÖNEMLİ

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi´nin atadığı kayyum heyeti MHP için 15 Mayıs´ta olağanüstü kurultay kararı almıştı. Ancak MHP Genel Merkezi, Tosya ve Gemerek´te Asliye Hukuk Mahkemeleri´ne başvurarak kayyım kararları için ihtiyati tedbir kararı aldırmıştı. Yaşanan bu gelişmeler sonrası gözler Yargıtay 18. Hukuk Dairesi´ne çevrilmişti. Mahkeme, MHP´yle ilgili kararın Mayıs ayı içerisinde verileceğini açıklarken gün vermemesi parti içindeki ihtilafa yeni bir boyut kazandırdı.

MHP´Lİ OĞAN: "KUZEY KORE BİLE KONGRE YAPIYOR BİZ NEDEN YAPAMIYORUZ" 

Öte yandan MHP Genel Başkan Adayı Sinan Oğan, Yargıtay açıklamasına  ilişkin "Tek genel başkan adayı ben değilim, bunu müzakere edeceğiz" yorumunu yaptı ve  Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi´nin aldığı kongre kararının bozulduğunu, Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi´nin kararının da önümüzdeki günlerde bozulacağını söyledi. Oğan, "AKP, CHP hatta Kuzey Kore bile kongre yapıyor biz neden yapamıyoruz" dedi.

Yalova´ya gelen MHP´li Sinan Oğan, Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu´na alkışlar eşliğinde girdi. MHP´nin kongre süreciyle ilgili açıklamalarda bulunan Oğan, kongre için 548 imza toplanmasına rağmen genel merkezin kongreye hayır dediğini hatırlatarak, "Delegelerimiz bu hareketin seçtiği 548 tane ülkücü delege olarak bir araya geldik ve tüzüğümüzdeki yanlış bir maddeyi değiştirmek istiyoruz diyor. Bu anayasaya, parti tüzüğümüze ve siyasi partiler kanununa uygundur. Delegenin bin 211 delegesinin 5´te 1´i imza verdiği takdirde MHP derhal kurultaya gider diyor. Bu sayının 2 katı delege bir araya geldi biz kurultay istiyoruz dedi. Sayın genel başkanımız olmaz dedi. Mahkemeye gidin dedi. Bizde mahkemeye gittik. Önce bekledik. Çağrıda bulundum. Genel başkanım siz bizim büyüğümüzsünüz size hiç bir zaman saygıda kusur etmedik etmeyiz de ettirmeyiz de dedim. Oturalım bir masanın etrafında bakın AKP´ye, CHP´ye bunlar kongre yapabiliyor. Kuzey Kore bile kongre yapıyor. Biz niye yapmayalım. Ama genel başkanımız hayır dedi" diye konuştu.

"UYDURUK 2 KARAR ALDIRDILAR"

Konuşmasında MHP Genel Merkezi tarafından Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi´ne açılan davaların sonuçlarını da değerlendiren Oğan, "Bizde mahkemeye gittik. 12. Sulh Hukuk Mahkemesi siyasi partiler kanununa göre siz haklısınız sizin genel kongreye gitmeniz lazım dedi. Dolayısıyla kongre hazırlıkları başladı. Peki ne yaptılar gidip Tosya´dan ve Gemerek´ten 2 tane uyduruk karar çıkardılar. Bu mahkeme kararı ile 12. Ankara Sulh ve Hukuk Mahkemesinin kararı geçersizdir dediler. Bu neye benziyor biliyor musunuz; kaymakamın verdiği kararı muhtarın bozmasına benziyor. Ankara´daki yetkili mahkemenin verdiği kararı Hukuk Mahkemeleri Kanununun 390´a göre hukuktan azcık anlayan biride bilir ki o kararı veren mahkemenin kararını, o kararı veren mahkemeye başvurarak bozabilirsiniz. Sonuçta bugün İzmir Delegelerimizle beraber avukatlarımız gidip müracaat etti ve Tosya Mahkemesinin kararı iptal edildi. Gemerek´in kararının iptalinin de eli kulağında. Yargıtay´dan da bu konuda müspet bir tavır bekliyoruz. Çünkü biz hukuk dışı bir iş yapmıyoruz. Normal şartlarda partilerin tüzük kurultayı içişidir. Bu işi mahkeme kapılarına düşürmek, bu işi Yargıtaylara götürmek, bu işi Tosya´lara, Gemerek´lere, Çemişkezeklere götürmek bizim vicdanımızı sızlatıyor" dedi.

(İHA/HABERMERKEZİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ