YANLIŞ BESLENME BÖBREK TAŞINA SEBEP OLABİLİR!
SAĞLIK 23.09.2021 10:11:00 616 0

YANLIŞ BESLENME BÖBREK TAŞINA SEBEP OLABİLİR!

Kimi zaman oldukça ağrılı olabilen ve tedavi edilmediği takdirde böbrek kaybına dahi yol açabilen bu hastalıktan mümkün olduğunca korunmak gerekiyor.

İnsan metabolizmasının işleyişi sonucunda oluşan atıkların vücuttan uzaklaştırılması başta olmak üzere birçok önemli göreve sahip olan böbreklerde görülen ve sık karşılaşılan hastalıklarından biri de böbrek taşı hastalığı.
Böbrek kanalları içerisinde genellikle bilinmeyen nedenlere bağlı olarak bazı minerallerin birleşerek oluşturduğu sert yapılara böbrek taşı adı verildiğini söyleyen Üroloji Uzmanı Dr. Cem Şah, “Değişik büyüklükte ve yapıda olan böbrek taşları eğer idrar akışına engel olmuyorsa herhangi bir ağrıya da yol açmıyor. Ancak aniden oluşan ve idrar yollarını tümüyle tıkayan böbrek taşları şiddetli ağrı ve sancıyla hayatı adeta kâbusa çevirebiliyor” diyor.

Bol su tüketmek gerekiyor

Taş oluşumunda özellikle beslenmeye bağlı faktörler önem taşıyor.Bu nedenle doğru beslenerek böbrek taşlarından korunmak mümkün olabiliyor. Ancak yapılan hataların başında özellikle yaz aylarındaki yetersiz su tüketiminin geldiğini ve bunun taş oluşumuna zemin hazırladığını anlatan Dr. Cem Şah, “Sıcak ve bunaltıcı havalarda metabolizmamız normalden fazla su kaybediyor. Buna rağmen çoğu zaman susamadıkça su içmiyoruz. Yeterli olmayan su tüketimi ise böbrek taşı oluşumuna yol açabiliyor. Sorun yaşamamak için susamayı beklemeden günde en az 2 buçuk 3 litre sıvı tüketilmesi gerekiyor. Ancak söz konusu miktarın içinde günlük tüketilen meşrubat, çay-kahve gibi içecekleri saymamak gerekir” diyerek bu içeceklerin diüretik (idrar söktürücü) olduklarından suyun yerini tutmayacaklarını belirtiyor.

Limonatadaki sitrat engelliyor

Böbreklerin süzdüğü kanda bulunan kalsiyum ve benzeri küçük kristallerin bazı bireylerde birbirine yapışıp büyüyerek böbrek taşı oluşumuna yol açtığını ifade eden Dr. Cem Şah, “Yapılan araştırmalar doğal yollarla elde edilen limonatanın taş oluşumuna karşı koruyucu bir etkisi olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni ise limonatanın içeriğinde bulunan sitrat isimli, böbrek taşı oluşumunu engellemede önemli bir yere sahip maddedir. Sitrat, böbrek taşlarının yaklaşık yüzde 80’ini oluşturan kalsiyum okzalat ve fosfatın kristaller halinde birbirine bağlanacağı yerde bu durumu engelleyerek taş oluşumunun önüne geçiyor ya da azaltıyor” diyor.

Doğru beslenmek koruyor

Böbrek taşlarının oluşumunda genetik etkenler, yetersiz sıvı tüketimi ve kullanılan bazı ilaçlar gibi pek çok faktör rol oynasa da kimi besinlerin aşırı tüketilmesinin de bu duruma yol açtığını belirten Dr. Cem Şah, bilinçli beslenmenin taş oluşumunu engellemedeki rolüne dikkat çekiyor. Obezite, fazla kalsiyum, tuz, hayvansal protein ve D vitamini alımının sık rastlanan böbrek taşı sebepleri arasında yer aldığını anlatan Dr. Cem Şah, “Kırmızı et, sakatat, tavuk ve deniz mahsulleri gibi hayvansal protein içeren besinlerin fazlaca tüketilmesi idrarda kalsiyum, oksalat ve ürik asit gibi maddelerin miktarını artırırken, fazla tuz alımı da bu hastalıktan koruyucu bir madde olan sitratın miktarını azaltarak taş oluşumuna sebep olabiliyor” diyor.

 

Böbrek taşı belirtileri

Böbrek taşlarının yaklaşık yüzde 75’ini kalsiyum oksalat taşları oluşturuyor. Bunun dışında enfeksiyonlara bağlı taşlar ile ürik asit taşları, sistin taşları ve kalsiyum fosfat taşları da görülüyor. Böbrek taşları her yaşta ortaya çıkabilirken, erkeklerde kadınlara göre daha fazla rastlanıyor.

  • İdrarda kan
  • Bulantı ve kusma
  • Az miktarda sık idrar yapma
  • Kasığa da vurabilen yan ağrısı
  • (CO)

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli