WHO'dan ölümcül uyarı

WHO

WHO, salgında ikinci dalganın henüz zirve noktasına ulaşmadığını, virüsün halen bugüne kadar verdiğinden daha fazla hasara neden olabileceğini  belirtti

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) Avrupa'da bu yılın sert geçeceği konusunda ardı ardına açıklamalarda bulunduğu kış mevsimi yaklaşıyor. Aşıları üreten firmalar ile bunları dağıtmak için acele eden hükümetler arasında şiddetli rekabetin yaşanması ve aşıları engellemeye veya sekteye uğratmaya çalışan siber korsanlık operasyonlarının gündeme gelmesinin ardından Dünya Sağlık Örgütü (WHO) uyarılarını yineledi. 


WHO’nun uyarıları, ABD'nin Kovid-19 kaynaklı vaka ve günlük ölü sayısında yeni bir rekor kırması ve günlük ölümlerin 2 bin 800'ü aşmasıyla eşzamanlı geldi. ABD Salgın Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), önümüzdeki 3 ayın ülkenin halk sağlığı tarihindeki en zor dönem olmasını beklediklerini kaydetti.

İtalya ise perşembe günü koronavirüs kaynaklı 993 ölüm daha meydana geldiğini duyurdu. Böylece ülke, salgının ilk dalgasında karşılaştığı zirveyi aşmış oldu.

İki aydan daha kısa bir süredir dünyanın pandemiyi yönetme ve salgını kontrol altına alma konusunda ülkesi için örnek olarak gördüğü İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, perşembe akşamı yaptığı açıklamada, gelecek yılın ilk hafta sonuna kadar neredeyse tamamen kapanma kararını içeren gelecek tatillere yönelik sert önlemlerin olduğu bir paket açıkladı. Başbakan Conte açıklamasında şunları söyledi:

“Son günlerde kaydedilen vaka sayıları bizi endişelendiriyor. Sevince yer bırakmıyor. Salgının kurbanlarının sayısının 60 bine yaklaştığını ve sorumlulukları yerine getirmezsek gelecek yılın başında üçüncü bir dalganın bizi bekleyeceğini unutmamalıyız.”

Söz konusu tedbirler arasında, tatillerde ikamet edilen şehirlerin veya kasabaların dışına hareketin yasaklanması, yurt dışından gelenlerin tümüne karantina uygulanması, otel restoranları dahil akşam 18.00’dan itibaren restoranların kapatılması ve sabah 07.00’a kadar sokağa çıkma yasağı uygulanması yer alıyor.

İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza, 33 bin askerin bölgesel yetkililerin çoğunun kriz yönetiminde itiraz ettiği tedbirlerin uygulanmasının izlenmesinde polis ve güvenlik güçlerini destekleyeceğini açıkladı. Bölge yetkilileri, daha önce siyasi sahnede görülmemiş bir bölünmeyle hükümetin salgınla ilgili kararlarına sert bir şekilde karşı çıkarken, dün parlamentodaki muhalif kanat, hükümetin kendilerine zorunlu olarak uygulattığı kriz yönetimine yönelik alınan kararları boykot etti.

WHO verileri, ikinci dalganın en ağır şekilde etkilediği ilk Avrupa ülkesi olan İspanya'da hastanede tedavi  gerektiren ağır vakaların ve diğer hastaların sayısının azaldığını ortaya koydu. İspanya’nın yaygınlık oranlarının Almanya ve Fransa gibi her 100 bin kişide 300'ün altına düştüğü ülkeler kategorisine girdiği kaydedildi. Ancak Belçika, Çek Cumhuriyeti, Polonya, İsveç ve Portekiz'de bu oranların halen 650'yi aştığına dikkat çekildi.

İngiliz hükümetinin Pfizer aşısının dağıtımına başladığını duyurmasının ardından nihai onayın da verilmesiyle aşıların ülkede önümüzdeki haftadan itibaren dağıtılmaya başlanması bekleniyor. Bu adımın önemini küçümsemeye çalışan Avrupa çevrelerinde konu halen gündemde. Ancak Avrupalı ​​bir yetkili bu adımı “üçüncü dereceden bir siyasi manevra” olarak nitelendirerek duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi. Bunun gösterilen yoğun ilgiyi hak etmediğini ifade etti.

Brezilya’da son 3 hafta içinde yeni vakaların sayısındaki büyük artışı takiben hükümete uyarılarda bulunan WHO,  önlemleri ve sınırlamaları sıkılaştırmaya ve bunları federal düzeyde koordine etmeye çağıran bir uyarı metni yayınladı.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Anahtar Kelimeler: ' ölümcül uyarı