Wang Yi: "Batı insan hakları konusunda dünyayı temsil etmiyor"

Wang Yi:

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, bazı Batılı ülkelerin insan hakları bahanesiyle gelişmekte olan ülkelere baskı yapmasının, insanlık tarihindeki en büyük adaletsizlik olduğunu vurguladı.

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, Batılı ülkelerin insan hakları konusundaki görüşünün tüm dünyayı temsil etmediğini ifade etti.

Wang Yi, dün Abu Dabi kentinde Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed’le bir araya geldi.

Wang görüşmede, “Bir ülkedeki insan hakları durumu, o ülkedeki halk tarafından değerlendirilmeli, başka ülkelerin kriterlerine göre değerlendirilmemeli. Batılı ülkelerin insan hakları konusundaki görüşü tüm dünyayı temsil etmiyor. Uluslararası toplumun, gelişmekte olan ülkelerin insan haklarına ilişkin taleplerine kulak vermesi gerekir. Ayrıca insan hakları kavramının anlamı daha da genişletilmelidir. Siyasi ve sosyal hakların yanı sıra, yaşama ve gelişme haklarına da önem verilmesi şarttır. Demokrasi, özgürlük ve adaletin de korunması lazımdır.” ifadelerini kullandı.

Wang, bazı Batılı ülkelerin insan hakları bahanesiyle gelişmekte olan ülkelere baskı yapmasının, insanlık tarihindeki en büyük adaletsizlik olduğunu vurguladı.

Bakan Wang, iki ülke ve dünyada insan haklarının geliştirilmesi için Birleşik Arap Emirlikleri’yle işbirliği yapmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed, halkın mutluluğunun, insan hakları durumunun değerlendirilmesinde önemli bir kriter olduğunun altını çizerek, kendi değer yargılarını başka ülkelerde uygulamanın ise hegemonyanın bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Birçok gelişmekte olan ülkenin insan hakları konusunda adaletsizliğe uğradığını belirten Abdullah, insan haklarının korunmasında Çin’le işbirliğini güçlendireceklerini dile getirdi.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ