TÜRKİYE FELSEFE KURUMU’NDAN UĞUR PİŞMANLIK’A FELSEFEYE KATKILARI İÇİN TEŞEKKÜR PLAKETİ
KÜLTÜR SANAT 8.02.2022 13:28:00 1081 0

TÜRKİYE FELSEFE KURUMU’NDAN UĞUR PİŞMANLIK’A FELSEFEYE KATKILARI İÇİN TEŞEKKÜR PLAKETİ

Türkiye Felsefe Kurumu (TFK), Tarsuslu gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’a felsefe yönündeki çabalarla felsefeye yaptığı katkılar nedeniyle bir teşekkür plaketi verdi.

Tarsus 10 bin yıllık geçmişi olan tarihi kentlerimizdendir. Tarsus’un en önemli özelliklerinden biri olarak antik çağda bu kentte felsefe okullarının olması ve çok sayıda filozofun yetişmesidir.

Gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, tarihin çeşitli evrelerinde başkentlik de yapmış olan Tarsus’un günümüzde yeniden felsefeyle anılması yönünde çaba gösteren bir isim.

Edinilen bilgiye göre, Türkiye Felsefe Kurumu’nun geçtiğimiz Ekim ayında, felsefe çabalarından ve felsefeye olan katkılarından dolayı Aratos Dergisi sahibi ve Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık’a bir teşekkür plaketi verme kararı almış. Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Ioanna Kuçuradi, konuya ilişkin olarak Pişmanlık’a gönderdiği yazılı açıklamada, “Türkiye Felsefe Kurumu size bir plaket vermeyi kararlaştırdı” bilgisini paylaşmış.

Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Sayın Ioanna Kuçuradi, Uğur Pişmanlık’a covid 19 salgını nedeniyle elden takdim edememekten üzüntülerini belirterek Teşekkür Plaketini ulaştırdıklarını belirtti.

Pişmanlık’a takdim edilen plakette şu ifadeler yer aldı, “Türkiye Felsefe Kurumu, düzenlediği çalışmalarla Türkiye’de felsefeye ilginin artmasına katkıda bulunan Sayın Uğur Pişmanlık’a teşekkür eder.”

Gazeteci Uğur Pişmanlık, Antik Çağ’a yaşamış şair, matematikçi ve gökbilimci (astronom) Tarsuslu filozof Aratos adına 19 yıldır bir felsefe dergisi yayınlıyor.

Pişmanlık Aratos dergisi dışında, Aratos Kültür Sanatevi’nde bütün sanat dallarında etkinlikler gerçekleştiriyor, 11 yıldır Tarsus’ta yürüttüğü ve akademisyenlerin ders verdiği Aratos Felsefe Okulu’nu yaygınlaştırarak biri Kıbrıs olmak üzere 28 kentte felsefe okulları kurdu. Dergini ekinde Tarsus tarihi ve kültürünün yanı sıra Aratos Yayınları adıyla ayrı basım felsefe kitaplar yayınlıyor.

Türkiye’de televizyondaki tek sürekli felsefe programını yapım ve sunucu İbrahim Öngü’yle birlikte, Mersin’de yayın yapan İçel Tv’de “Aratos’un Penceresinden Felsefe” adıyla gerçekleştiriyor.

Başta “Antik Çağ’da Tarsus’ta felsefe” olmak üzere Türkiye’de felsefe üzerine çekilen ilk belgesellerin senaryolarını yazdı, yönetmen yardımcılığını üstlendi ve yönetmenliğini yaptı.

Tarsuslu gökbilimci Aratos’un günümüzden 2. bin 200 yıl önce yazdığı “Gök Olayları” (Phaenomena) kitabının çevirisini yaptırıp yayınlayarak ilk defa Türkçeye kazandırmış oldu.

Yapılan açıklamada, Uğur Pişmanlık’ın yeni hedefi ve hayalinin ise Tarsus’a Aratos Gözlemevi kazandırmak olduğu belirtildi.

Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Ioanna Kuçuradi’den Teşekkür Plaketi alan Aratos Dergisi sahibi ve Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık ise felsefenin toplumsa sorumluluk da içeren ve gönüllülük gerektiren bir çaba olduğu vurgulayarak, “Antik Çağ’da Tarsuslu Filozoflar kitabım 23 yıl önce yayınladı. Sadece bu tarih esas alınırsa 25 yıldır Tarsus’ta felsefe ve aydınlanma çabası içinde oldum. Felsefe her şeyden önce bir dünya algısı ve bir yaşam biçimdir. Felsefe kişinin de toplumun da gelişmesi için gereklidir. Toplumsal yaşamın, ileriye doğru değişimi ve gelişimi felsefeyle olur. Felsefe olmadan aydınlanma gerçekleşmez. Aratos adına, felsefe adına ne yaptıysam, felsefeye ilgi duyan dostlarımla yaptım. Bütün öğrencilerimize, hocalarımıza, sanatçı dostlarımıza, yazarlarımıza ile her zaman Aratos’un yanında olup katkıda bulunanlara, teşekkür ediyorum.

Bu plaketi Türkiye’de Aratos dergisi adına kurduğum 28 felsefe okulu sorumlusu duyarlı arkadaşlar adına adına alıyor ve onlara teşekkürlerimi sunuyorum.

Ayrıca felsefe adına çabalarımdan dolayı bana Teşekkür Plaketi vermeyi uygun bulan Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Ioanna Kuçuradi hocamıza ve şahsında bütün yönetim kurulu üyesi hocalarıma teşekkür ediyorum. Felsefe adına bir felsefe kurumundan plaket almak değerli olduğu kadar onur vericidir.

Tarsus’u felsefe kenti yapma çabalarımızla birlikte ülkemizde de felsefenin aydınlığının yayılmasını umut ediyorum” diye konuştu.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı