TÜRKİYE VARLIK FONU YK BAŞKANI ERDOĞAN OLURKEN BAŞKAN VEKİLLİĞİNE BERAT ALBAYRAK GETİRİLDİ

TÜRKİYE VARLIK FONU YK BAŞKANI ERDOĞAN OLURKEN BAŞKAN VEKİLLİĞİNE  BERAT ALBAYRAK GETİRİLDİ

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş. Yönetim Kurulunda yer alacak isimlerin belirlenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete´de yayımlandı.

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş. Yönetim Kurulu üyeleri ile Genel Müdürünün atanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete´de yayımlandı. Buna göre; Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Başkan Vekilliğine Berat Albayrak getirilirken, Yönetim Kurulu Üyeliklerine Selim Arda Ermut, Hüseyin Aydın, Rifat Hisarcıklıoğlu, Erişah Arıcan, Fuat Tosyalı ve Zafer Sönmez atandı. Genel Müdürlüğe ise Zafer Sönmez atandı.

TÜRKİYE VARLIK FONU NEDİR?

Aralarında Ziraat Bankası ve PTT´nin de bulunduğu Türkiye´nin tarihi kurumlarıının  9756 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile devredildği  Varlık Fonu ile ?mega projele´rin önündeki finansman sorunun giderilmesinin hedeflendiği keydediliyor. . Ayrıca havacılık ve yazılım gibi alanlarda yerli şirketlerin küresel oyuncu olması da bir diğer beklenti.

Türkiye Varlık Fonu´nun kurulmasına ilişkin kararın Resmi Gazete´de yayımlanmasının ardından Başbakanlığa bağlı "Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ" kuruldu. Şirketin sermayesi 50 milyon lira olarak belirlendi.

Kurulan fon sayesinde, Kanal İstanbul, İstanbul´a üçüncü havalimanı, 3 katlı büyük İstanbul tüneli, hızlı tren projeleri, nükleer santral gibi büyük boyutlu projeler için finansmana erişim inartık daha kolay olması hedefleniyor. Türkiye´nin, bu tarz projeleri daha az maliyetle ve daha kısa bir sürede faaliyete geçirerek, uluslararası arenadaki etkinliğini artırabileceği ileri sürülüyor.

Türkiye için önem taşıyan altyapı yatırımlarının yanı sıra enerji projeleri de Varlık Fonu sayesinde hız kazanması amaçlanıyor  ve Petrol, doğalgaz, yenilenebilir enerji ve nükleer santral gibi stratejik projelerin yapılması da Varlık Fonu sayesinde artık daha kolay olabilir deniyor.

G-20 ülkeleri içerisinde Varlık Fonu olmayan tek ülke konumundaki Türkiye´nin, kurduğu fonla 200 milyar dolarlık fon büyüklüğüne ulaşmayı hedeflediği de ayrıca ileri sürülüyıor.

Fon sayesinde, Türkiye´nin değerlendiremediği yer altı ve üstü zenginlikleri, projeleri menkul ve gayrimenkul haline dönüştürerek Borsa İstanbul ve sermaye piyasalarının derinliği artırılması bekleniyor.

Bağımsız denetime tabi olacak fonun kaynakları arasında, özelleştirme kapsamında bulunan ve devrine karar verilen varlıklar ile diğer finansman kaynakları yer alacak.

TÜRKİYE VARLIK FONUNA DEVREDİLEN KİMİ KURULUŞLARLA İLGİLİ KARARME ŞÖYLE İDİ:

/resimler/2018-9/12/1415560351390.jpg 

50 milyon lira olan kuruluş sermayesi Özelleştirme Fonu´ndan karşılanan Türkiye Varlık Fonu´nu temsil eden paylar, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı´na ait ve şirketin hisse senetleri nama yazılı olacak.

En az 5 kişiden oluşan Türkiye Varlık Fonu, yönetim kurulu, başkan ve üyeleri ile genel müdürü Başbakan tarafından atanıyor ve atanacak yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile genel müdürün ekonomi, finans, hukuk, maliye ve bankacılık alanlarından en az birinde, 5 yıldan az olmamak üzere tecrübe sahibi olması şartı aranıyor.

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ