TÜRKİYE- AVRUPA İLİŞKİLERİ İÇİN KRİTİK HAFTA

TÜRKİYE- AVRUPA İLİŞKİLERİ İÇİN KRİTİK HAFTA

Türkiye bu hafta, hem Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurulu İlkbahar Oturumları´nda hem de AB Dışişleri Bakanları´nın Malta´daki gayri resmi toplantısında önemli bir gündem maddesi oluşturacak.

Fransa´nın Strazburg kentinde 24-28 Nisan günlerinde gerçekleşecek olan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurulu İlkbahar Oturumları´nın ikinci gününde, ´Türkiye´deki demokratik kurumların işleyişi´ konulu bir rapor ele alınacak. AKPM Genel Kurulu´nun Türkiye raporuna ilişkin olarak yapacağı oylamadan, ´insan hakları ve demokrasinin durumu nedeniyle´, Avrupa Konseyi tarafından daha sıkı bir şekilde denetlenmesi kararının çıkacağı belirtiliyor.

BATI´NIN TÜRKİYE´YE YAKLAŞIMINI BELİRLEYECEK

Türkiye´nin 2004´te çıkartıldığı denetleme sürecine yeniden alınmasını öngören ve başta Türkiye´nin AB ile müzakerelerinin askıya alınmasına yol açacak bu oylamanın sonuçları, bundan sonra Batı´nın Türkiye´ye yaklaşımını da belirleyecek. Ankara´nın başta Avrupa Birliği ile sürdürdüğü katılım müzakerelerinin, AB ile mülteci karşılığı vize anlaşmasının ve ekonominin temelini oluşturan Gümrük Birliği´nin kaderini belirleyecek olan oylama, Ankara´nın, Amerika´dan Ortadoğu´ya uzanan ilişkilerine de yön verecek; Batı yatırımları kadar Körfez sermayesi için de belirleyici olacak.

OHAL´İ UZATMA KARARI, BATI´DAKİ OLUMLU HAVAYI TERSİNE ÇEVİRDİ

Cumhuriyet´in haberine göre, AKPM Türkiye Heyeti Başkanı Talip Küçükcan ´Türkiye´de demokratik kurumların işleyişi´ başlığında sunulan rapor ışığında yapılacak olan oylamaya gönderdiği resmi yazıda "Bu rapor, Türkiye ile AK arasındaki ilişkilere aksi yönde tesir edebilir" dedi. Ayrıca, referandum için Türkiye´ye gelen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) heyeti ile AKPM heyeti arasındaki fark, Ankara tarafından bilinçli olarak gölgelendi. Türkiye´nin bu denetleme sürecinden kaçınması için OHAL ile ilgili son uzatma kararında sonlandırılacağı tarihin de verilmesi bekleniyordu. Referandum öncesinde OHAL´i uzatma kararı vermeyen Ankara, hemen ardından uzatma kararını sürdürdü. Bu da Batı´da beklenen olumlu havayı tersine çevirdi.

KOPHENHAG KRİTERLERİNİN YERİNE GETİRİLMEDİĞİ TEYİT EDİLEBİLİR

AKPM, yeniden Türkiye´yi denetleme sürecine alırsa bu Ankara´nın müzakerelerin başlama şartı olan Kopenhag kriterlerini tatmin edici şekilde yerine getirmediğinin teyidi olacak. Aralık Zirvesi´nde Türkiye ile müzakereleri askıya alma talebini Avusturya´nın tek yanlı tutumu nedeniyle erteleyen AB Konseyi, bu ay sonunda yeniden ele alacak.

Bu hafta ayrıca AB Dönem Başkanı Malta´nın başkenti Villetta´da Türkiye açısından önem taşıyan bir toplantı daha yapılacak. AB Dışişleri Bakanları, gayri resmi toplantı için 28-29 Nisan günlerinde Villetta´da bir araya gelecek. (EA)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ