?TAHRİR-İ ŞAM İDLİB ANLAŞMASINA UYACAK?

?TAHRİR-İ ŞAM İDLİB ANLAŞMASINA UYACAK?

Suriye´deki en büyük cihadçı grup olan Tahrir El Şam, Pazar günü, Rusya ve Türkiye arasında varılan ve rejim güçlerinin İdlib´e müdahalesini önleyen anlaşmaya uyacağını açıkladı

VOA Amwerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre Suriye´de El Kaide´nin uzantısı ve daha önce Nusra Cephesi olarak bilinen Tahrir El Şam örgütü, yürütülen müzakerelerin ardından anlaşmayı kabul ettiğini duyurdu.

İdlib´teki bir diğer muhalif grup olan, Türkiye´nin desteklediği, Ulusal Özgürleştirme Cephesi de daha önce anlaşmaya uyacağını açıklamıştı.

Anlaşma 15 Ekim Pazartesi günü itibariyle, 15-20 kilometrelik bir alanda tüm ağır silahların ve cihadçı grupların bölgeyi terk etmesini öngörüyor. Türkiye uzunca bir süredir Tahrir El Şam´ı da anlaşmaya uyması için ikna etmeye çalışıyordu. Söz konusu anlaşma Rusya´nın da araya girmesiyle, rejimin İdlib´e saldırması ve bunun yeni bir göç dalgasına neden olmasına engel olmak amacıyla yapıldı.

Anlaşmaya uyacağını sosyal medya hesaplarından ilan etmiş olmasına rağmen Tahrir El Şam, Suriye´de silahlarını teslim etmeyeceğini ve cihada devam edeceğini duyurdu.

İdlib ve çevresi Suriye´de 2011´de başlayan iç savaş sonrası muhaliflerin denetiminde bulunan son nokta durumunda. Bölgede 3 milyona yakın insan yaşıyordu ve bugüne dek yarıdan fazlası bölgeyi terk etmiş durumda.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ