Suriye’ye Türkiye üzerinden yapılan yardımın süresi 10 Temuz'da doluyor

Suriye’ye Türkiye üzerinden yapılan yardımın süresi 10 Temuz

Yaklaşık 4 milyon kişiye gıda, ilaç ve barınak yardımının yapıldığı anlaşmanın uzatılması için 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi’nin onayı gerekiyor.

Türkiye'nin Cilvegözü sınır kapısından Suriye’nin kuzeybatısına insani yardım yapılmasını sağlayan anlaşmanın süresi 10 Temmuz’da doluyor.

Yaklaşık 4 milyon kişiye gıda, ilaç ve barınak yardımının yapıldığı anlaşmanın uzatılması için 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi’nin onayı gerekiyor. Altı ay geçerliliği olan anlaşma en son Ocak ayında uzatılmıştı.

BM, Türkiye’den Suriye’ye sınır ötesi yardım sağlayan anlaşmanın bu sefer 1 yıllığına uzatılmasını istiyor.

Ancak BM Güvenlik Konseyi üyesi Rusya anlaşmanın bir yıl uzatılması teklifine karşı çıkıyor. Anlaşmazlıklar nedeniyle kimi zaman anlaşma, sürenin dolmasından birkaç gün sonra uzatılıyor. Geçen yıl anlaşmanın sona ermesinden dört gün sonra yapılan oylamada, insani yardım altı ay daha uzatılmıştı.

"12 aylık yetki daha iyi insani sonuçlar sağlayacaktır"

BM İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths dün Güvenlik Konseyi'ni, yardım anlaşmasını 12 ay uzatmaya çağırarak, "12 aylık yetki, bizim ve ortaklarımızın önümüzdeki aylarda daha iyi insani sonuçlar elde etmemizi sağlayacak. Bu kadar basit” dedi.

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vasili Nebenzia ise dün bir kez daha BM yardım operasyonunun Suriye'nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini savundu.

Nebenzia, "Operasyonların daha iyi planlanabilmesi için sınır ötesi mekanizmanın 12 ay uzatılması gerektiği konusunda bizi ikna etmeye çalışıyorlar. Şu soruyu soralım; BM bu operasyonları planlamak için hangi araçları kullanacak?" dedi.


“Suriye'de Kayıp Kişiler Bağımsız Kurumu” kurulmasına onay

BM Güvenlik Konseyi ilk olarak 2014 yılında Irak, Ürdün ve Türkiye'deki iki noktadan Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki bölgelere yardım ulaştırılmasına izin vermişti. Ancak Rusya ve Çin yardımın sadece Türk sınır kapısından yapılmasını istemişti.

6 Şubat'ta Türkiye ile eş zamanlı Suriye'yi de etkileyen depremler, Cilvegözü sınır kapısından yapılan yardımları da aksatmıştı. Cilvegözü’nde yollarda meydana gelen hasarlar nedeniyle depremin ardından bir süre sınır kapısı yardımlar için kullanılamamıştı. Türkiye bu dönemde BM'ye Kilis'te Türkiye'nin kontrolundaki iki kapıdan insani yardımların yapılabileceğini önermişti.

Bu arada BM Genel Kurulu dün, "tüm kayıp kişilerin akıbetini ve nerede olduklarını açıklığa kavuşturmak ve mağdurlara, hayatta kalanlara ve kayıpların ailelerine yeterli desteği sağlamak amacıyla" BM himayesinde “Suriye'de Kayıp Kişiler Bağımsız Kurumu” kurulmasını oyladı. Kurumun kurulması önerisi 83 lehte, 11 aleyhte ve 62 çekimser oyla kabul edildi.
(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ