SURİYE´DE 30 GÜNLÜK ATEŞKES OYLAMASI İKİNCİ KEZ ERTELENDİ

SURİYE´DE 30 GÜNLÜK ATEŞKES OYLAMASI İKİNCİ KEZ ERTELENDİ

Toplantıya ilişkin müzakerelerin, Rusya´nın ´ateşkese´ militanların da uyacağı ve Şam´daki yerleşim birimlerini bombalamayacağı konusunda garanti talep etmesiyle hızlandığı belirtildi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´nin Suriye´de insani yardımların yapılması için 30 günlük ateşkes ilan edilmesini öngören karar tasarının görüşüldüğü toplantıda oylamanın anlaşmazlıkların devam etmesi nedeniyle ikinci kez ertelendiği bildirildi.

İsveç ve Kuveyt tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´ne (BMGK) sunulan ve Suriye´de insani yardımların yapılması için 30 günlük ateşkes ilan edilmesini öngören karar tasarının görüşüleceği toplantıdaki oylamanın ertelendiği bildirildi. Türkiye saatiyle 19.00´da başlaması öngörülen oylamanın önce 1 saat gecikmeyle 20.00´a, ardından da 22:30´a ertelendiği duyuruldu.

Toplantıya ilişkin müzakerelerin, Rusya´nın ´ateşkese´ militanların da uyacağı ve Şam´daki yerleşim birimlerini bombalamayacağı konusunda garanti talep etmesiyle hızlandığı belirtildi.

Konuya ilişkin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Tasarı, militanların ateşkese uyacağı ve Şam´daki yerleşim birimlerini bombalamayacağı konusunda bir garanti sunmuyor. Tasarının uygulanabilir olması için bizim sunacağımız formül üzerinden metinde uzlaşma sağlanmalı. Formülümüz, Doğu Guta´daki ve dışındaki tarafların vereceği garantiyle ateşkesin başlamasını gerçekçi kılıyor ve bir temele dayandırıyor" demişti.

Lavrov, söz konusu garantilerin başta Doğu Guta´daki aşırılık yanlısı gruplar üzerinde nüfuzu bulunanlar olmak üzere dış aktörlerin vereceği garantilerle pekiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

İsveç´in BM Daimi Temsilcisi Olof Skoog, ?Amaç hayatları kurtarmak. BM konvoyları ve tahliye ekipleri gitmeye hazır. Konseyin biraraya gelmesi ve kelimelerle tarif edilemez vahametteki bir durumu acilen tersine çevirme yolundaki sorumluluğunu üstlenmesinin zamanı? diye konuştu.

Metin, Suriye hükümeti ve muhalefet güçleri üzerinde etki sahibi ülkelerin kalıcı bir ateşkesin koşullarını oluşturma ve destekleme yolunda ?garantilerine? ihtiyaç duyulduğu vurgulanıyor. Metne ayrıca, Rusya´nın isteği doğrultusunda, diplomatik tesisler dahil Şam´a yönelik bombardımanlara ?öfke? ifade eden sözler eklendi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bu hafta içerisinde yaptığı açıklamada, Doğu Guta´daki ?tüm savaş faaliyetlerinin? derhal askıya alınması çağrısında bulunmuş, oradaki 400 bin kişinin ?yer yüzündeki cehennemde? yaşadığını dile getirmişti.

Tasarının taslak halinde, ateşkes devreye girer girmez tüm taraflardan BM´nin talep ettiği bölgelerde insani yardım konvoylarına ve tıbbi tahliyelere izin vermesi isteniyor.

Metinde, 1244 topluluktaki 5,6 milyon kişinin ?şiddetli ihtiyaç? halinde olduğu, bunlardan 2,9 milyonunun ulaşılması zor ve kuşatılmış bölgelerde bulundukları belirtiliyor.

 

 

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ