Suriye anayasa müzakereleri 18 Ekim'de yeniden başlıyor

Suriye anayasa müzakereleri 18 Ekim

Pedersen, yıllarca süren çıkmazdan sonra bu adımı memnuniyetle karşıladığını belirterek, Suriye’de taraflar arasındaki anayasa müzakerelerinin 18 Ekim'de Cenevre'de BM himayesinde yeniden başlayacağını duyurdu.

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, yaptığı açıklamada, yıllarca süren çıkmazdan sonra bu adımı memnuniyetle karşıladığını belirterek, Suriye’de taraflar arasındaki anayasa müzakerelerinin 18 Ekim'de Cenevre'de BM himayesinde yeniden başlayacağını duyurdu.

Fransız haber ajansının (AFP) haberine göre Pedersen açıklamasında, “Suriye hükümeti ve Suriye Müzakere Yüksek Komitesi'nin anayasayı gözden geçirmekle görevli Anayasa Komitesi’ni onaylamasının üzerinden tam iki yıl geçti. Ne yazık ki Komite misyonunu yerine getirme konusunda henüz ilerleme kaydetmeye başlamadı” dedi.

Bölge yönelik turlar ve 18 ay süren yoğun tartışmaların ardından, yöntem konusunda bir anlaşmaya varıldığını belirten Pedersen, hükümet heyetine, muhalefet heyetine ve Suriye sivil toplumunu temsil eden heyete 18 Ekim’de başlayacak müzakereler için üç davetiye gönderildiğini bildirdi.

Pedersen ayrıca, "hepimizin artık Anayasa Komitesi’nin anayasa reformu hazırlama süreci üzerinde -sadece hazırlamakla kalmayıp- ciddi bir şekilde çalışmaya başlamasını beklememiz gerekiyor. Bu şekilde güvenilir bir anayasal sürecimiz olacak. Asgari düzeyde bir güven yaratmak istiyorsak buna ihtiyacımız var. Üç heyetin bu konuda önemli katkıları var” dedi.

Pedersen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında bugün (Çarşamba) yapılması planlanan zirvenin, Suriye'de, özellikle de halen muhalif grupların kalesi olan İdlib bölgesinde (kuzeybatı) sükunetin sağlanmasına yol açmasını umduğunu dile getirdi.Kaynak:Cenevre/Şarku’l Avsat)

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ