“SEÇMEN İRADESİ GASP EDİLMİŞTİR”

“SEÇMEN İRADESİ GASP EDİLMİŞTİR”

ENİS BERBEROĞLU, LEYLA GÜVEN VE MUSA FARİSOĞULLARI’NIN MİLLETVEKİLLİKLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ HAKKINDA ADANA BARO BAŞKANI AV. VELİ KÜÇÜK'TEN BASIN AÇIKLAMASI

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve İstanbul Milletvekili Musa Farisoğulları’nın milletvekilliğini düşürmesi hakkındaki karara ilişkin görüş ve düşüncelerini paylaştı.

Av. Veli Küçük, yaptığı açıklamada; “Bilindiği üzere 31 Mart 2019 tarihinde ülkede yerel seçimler gerçekleştirilmiş ve halkın iradesi sandıkta belirlenmiştir. Ancak; seçimlerinden bu yana elliden fazla belediye başkanının yargı kararı olmaksızın görevden alındığı, yerlerine belediye meclislerinden bir temsilcinin seçilmesine dahi izin verilmeyerek kayyum atandığı ortamda maalesef dün de CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve İstanbul Milletvekili Musa Farisoğulları’nın milletvekilliği düşürülmüştür.

Anayasayla bağlı ve onu uygulamakla yükümlü TBMM, yasama dokunulmazlığı ve milletvekilliğinin düşmesine ilişkin hükümleri de bu şekilde hiçe saymıştır.

Anayasamız m.83/3 hükmü; TBMM üyesi hakkında, "seçiminden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır" demektedir. Ayrıca; m.84/2 hükmünde; Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur" denilmektedir.

Dosyaları AYM’de olan milletvekillerin yargı süreci devam ettiğinden, Anayasa açıkça ihlal edilmiş, halk iradesi gasp edilmiştir.

Güzel ülkemizin gerçek ve en yakıcı gündemi salgın, toplumsal ve ekonomik sorunlar iken, seçmenin hür iradesinin sandığa yansımasını hazmedemeyen ve adeta gasp eden demokrasiye aykırı anlayışı kınıyorum.” İfadelerini kullandı.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ