RUSYA´NIN VE ABD´NİN SURİYE TASARILARI GÜVENLİK KONSEYİ´NDE REDDEDİLDİ

RUSYA´NIN VE ABD´NİN SURİYE TASARILARI GÜVENLİK KONSEYİ´NDE REDDEDİLDİ

ABD´nin Suriye´de kimyasal silah kullanımını araştıracak yeni bir BM mekanizması kurulması için hazırladığı karar tasarısı Güvenlik Konseyi´nde kabul edilmedi. BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi Rusya, ABD´nin karar tasarını veto etti.

Konsey´e üye 15 ülkeden 12´si tasarıyı desteklerken, Rusya ve Bolivya "hayır" oyu verdi. Çin ise çekimser kaldı. ABD´nin hazırladığı karar tasarısına göre, BM bünyesinde kurulacak mekanizma bir yıl görev yapacak, ilk araştırma raporunu da üç ay sonra Konsey´e ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü´ne (OPCW) yazılı olarak sunacaktı.

15 üyeli BMGK´de veto yetkisi bulunan Rusya ve konseyin geçici üyelerinden Bolivya tasarıya karşı çıkarken, veto yetkisi bulunan Çin çekimser kaldı.

Bu arada Rusya´nın Suriye´de kimyasal silah saldırısı soruşturması talep ettiği tasarıysa, gerekli olan 9 ülkenin desteğini alamadığı için kabul edilmedi.

Türkiye, ABD´nin tasarısına destek verirken Rusya´nın soruşturma talep eden tasarısına destek vermedi.

BMGK´de bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9´unun lehte oy vermesi ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa´dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.

Rusya´nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, oylama öncesi konseyde yaptığı konuşmada, ABD´nin talep ettiği mekanizmanın bağımsız olmayacağının altını çizerek, bu tasarıyı ´´anarşi ve manipülasyon´´ olarak nitelendirdi.

ABD´nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise Rusya´nın rakip tasarısının Rusya´ya kurulacak mekanizmada soruşturmayı yürütecek yetkilileri belirleme hakkı verdiğini söyledi.

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ