Rusya, Ukrayna'da akaryakıt tesisleri ve havaalanlarını vuruyor

Rusya, Ukrayna

Ukrayna’da beklemediği direnişle karşılaşan Rusya, bu ülkedeki askeri müdahalesinin ikinci aşamasına geçti

Rusya son saldırılarında Ukrayna’ya ait havaalanları, uçak pistleri ve akaryakıt depolarını vurdu.

ABD ve Avrupa Birliği buna karşılık Rus ordusunun ezici üstünlüğüyle karşı karşıya olan Ukrayna’ya silah yardımı yapma kararı aldı ve Rusya’yı uluslararası havaleleri idare eden SWIFT sisteminden dışlama kararı aldı.

Ukrayna’nın başkenti Kiev dışındaki bazı bölgelerde meydana gelen patlamalar, sabaha karşı kentte gökyüzünü aydınlattı. Birçok Kievli, olası saldırılara karşı yeraltı otoparkları ya da metro istasyonlarında sabahlıyor. Bazılarıysa evlerinden çıkmamayı tercih etti.

Çatışmaların yoğun olduğu Vasylskiv’de belediye başkanı, bir hava üssü yakınındaki akaryakıt deposunun vurulduğunu açıkladı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski de bir başka patlamanın Juliani havaalanında meydana geldiğini bildirdi.

Zelenski’nin ofisi, Rus ordusunun Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkov’da bir doğal gaz boru hattını vurduğunu da duyurmuş, dumandan yayılan zehirli gazdan korunmaları amacıyla halka kapı ve pencerelerini sıkı sıkıya kapatmaları çağrısında bulunmuştu. Volodimir Zelenski, “Ülkemizi özgürlüğe kavuşturmak için gerektiği kadar savaşacağız” şeklinde konuştu.

Ukrayna’da sokağa çıkma yasağı ikinci gününü doldururken çok sayıda kişi olası bombardımandan korunmak için metro istasyonlarına sığındı. Yaklaşık 150 bin kadar Ukraynalı da başta Polonya ve Moldova olmak üzere diğer komşu ülkelere geçti. Birleşmiş Milletler, sığınmacı sayısının 4 milyonu bulabileceği uyarısında bulundu.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yla ilgili nihai planları bilinmese de Batılı yetkililer, Putin’in Ukrayna’daki hükümeti devirmeye çalıştığını, Kiev’de bir kukla yönetim kurmaya çalıştığını ve Soğuk Savaş döneminde Moskova’nın nüfuzunu güçlendirmek amacıyla sınırları yeniden şekillendirmeyi planladığını düşünüyor.

Ukrayna’nın direnişine destek veren Washington, bu ülkeye tanksavar silahları, kurşun geçirmez teçhizat ve diğer silahları içeren 350 milyon dolarlık ek yardım sözü verdi.

ABD, AB ve İngiltere, belirli Rus bankalarını uluslararası havale sistemi SWIFT’ten çıkarma kararı aldı. Dünya genelinde 11 bin banka ve mali kuruluşun üye olduğu SWIFT’ten çıkarılması, Moskova’ya yönelik en ağır yaptırım oldu. Karar çerçevesinde Rusya Merkez Bankası’nın uluslararası faaliyetleri de sınırlandırılacak.

ABD’nin ünlü teknoloji yatırımcısı Elon Musk, Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı’ndan gelen talep çerçevesinde şirketine bağlı Starlink uydu sistemi üzerinden bu ülkeye internet hizmeti vermeye başladı ve yeni uyduların da hızla faaliyete gireceğini bildirdi.

Rus askeri güçlerinin Ukrayna’da ne kadar alanı ele geçirdiği ya da Ukraynalı direnişçilerin Rus ilerlemesini ne kadar kestiği konusunda net bir bilgi bulunmuyor. İngiltere Savunma Bakanlığı, bu yavaşlamayı “geçici” olarak nitelerken bunu “Ukrayna’daki güçlü direnişe ve akut lojistik sıkıntılara” bağladı.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, Rusya’nın muharip kuvvetlerinin yarıdan fazlasının Ukrayna sınırında konuşlandırıldığını ve bu ülkeye girdiğini, Moskova’nın da Ukrayna içindeki bu güçlere yakıt ve lojistik desteği arttırmak durumunda kaldığını belirtti.(Kaynak WOA)(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ