Prof.Dr.Sadi Uzunoğlu´ndan Ekonomiyi Anlamak konulu ders
EKONOMİ 13.02.2018 14:47:48 648 0

Prof.Dr.Sadi Uzunoğlu´ndan Ekonomiyi Anlamak konulu ders

Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, Türkiye´nin borç alan ülke olmaktan çıkıp, üretimde söz sahibi olması gerektiğini belirterek, ?Ekonomik kurtuluşumuz üretimde. Bunun için yüksek teknolojiye

Çukurova Genç İşadamları Derneği (Çukurova GİAD) Akademi (Management Business Academy-MBA) programı kapsamında Adana´ya gelen Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, dernek binasında akademi öğrencileriyle buluştu. ?Ekonomiyi Anlamak? konulu derste, ekonomiyi tarihsel süreç içerisinde anlatan Prof. Dr. Uzunoğlu,  bazı Avrupa ülkelerinde ekonomik kazanımların paylaşılmasıyla refah düzeyinin arttığını ifade etti. Uzunoğlu, ?Üretimle elde edilen zenginliğin eşit paylaşılmaması krizi doğuruyor. Zenginliği paylaşırken sorun yaşamazsınız. Bir şekilde anlaşırsınız, ama, az bir şeyi paylaşırken kavga çıkar. Kavga olmaması için de az olan şeyi artırmak, ihtiyacımız olanı üretmek ve paylaşmak gerekir? diye konuştu. Yaşamda sağlık, refah düzeyi yüksek ekonomi ve kaliteli yönetimin insanların beklentileri arasında önemli tuttuğuna işaret eden Uzunoğlu, şunları söyledi:

   ?İnsanlara bu 3 şeyi sağlayın hiçbir problem kalmaz. Bazı Avrupa ülkelerine bakın. Sistemi çok iyi kurmuşlar. Siyaset kamu düzeninin dışında kalmış. Hakim olan kamu düzeni. Borç önemli bir kavramdır ve asla iyi bir şey değildir. Borç alan emir alır. Sizin ne yapmanız gerektiği konusunda çizgi çizerler. Türkiye´nin dış borcu var. Türkiye´deki bankalardan kullanılan kredi miktarı da çok yüksek. Kendi bankalarımızdan kullandığımız kredilerin yüzde 33´ü yabancı para cinsinden, yüzde 67´si de TL cinsinden kullandırılmış krediler. Kredi kullanmakta sorun yok, tabi ki kullanacağız. Ancak, bu kredilerin kullanıcılar tarafından doğru yatırıma yönlendirilmesi gerekir. Eğer borç almışsanız bunu ödemek için üretim, Ar-Ge yapmanız, teknolojinizi iyileştirmeniz, katma değerinizi, karlılığınızı yükseltecek ürünler üretmeniz ve bu ürünleri satmanız lazım ki borcunuzu ödeyesiniz. Prag 1600 yılında yapılmış şehir planı ile yönetiliyor. Biz güvenli siteler kurduk, eve, taşa toprağa, otomobillere para yatırdık, ama, yatırımı unuttuk. Cinerler´in kurduğu Soda Fabrikası, Tüpraş´ın, Petkim´in yaptığı yatırımlar gibi bizi milyarlarca dolar ithalattan kurtaracak, dışa bağımlılığı kıracak stratejik yatırımlara ihtiyacımız var. Sürekli dışarıdan ürün satın alıp, satmakla borçları ödeyemeyiz. Bizim öncelikle sermaye üretmemiz, döviz elde etmemiz, üretim yapmamız lazım. Bir ülkenin borçlarını çevirecek, borçlarını ödeyecek üretim yapısı olmalıdır. Yüksek katma değerli, yüksek teknoloji ürün üretmemiz lazım.?

   TÜKETİM VE TASARRUF

   Ekonomide tasarrufun önemine de değinen Uzunoğlu, ?Tasarruf her şeydir. Tasarrufu hallederseniz her şeyi çözersiniz. Ama bizim kafamızdaki şey tüketim. Devlet açık vermeyecek, ayağını yorganına göre uzatacak, insanlar da tasarruf edecek. Devlet ve millet olarak yapacağımız tasarruflarla açığımız da düşecek. Biz geçmişte çok daha tasarruflu bir toplumduk. Günümüzde ise bilinçsizce alışveriş yapıyor, sürekli tüketiyoruz. Eşya tutkunluğundan ve gösterişten kaçmalıyız. Bütçemizin bilinçli ve tasarruflu düzenlenmesi şart? diye konuştu.

   Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu´na aktardığı bilgiler nedeniyle teşekkür etti. Uzunoğlu´na akademiye katkısı nedeniyle Teşekkür Plaketi takdim edildi.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    10082,77%1,69
  • DOLAR

    32,41% 0,05
  • EURO

    34,75% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2434,82% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3907,21% 0,00
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı