Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil 3. Sosyoloji Araştırmaları Sempozyumu

Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil 3. Sosyoloji Araştırmaları Sempozyumu

“GÖÇ SOSYOLOJİSİ” SEMPOZYUMU BAŞLIYOR

Tarsus’ta 2004 yılından bu yana yayın yapan Aratos dergisinin başlattığı ve şu ana kadar iki kez gerçekleştirilen Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil Sosyoloji Araştırmaları Sempozyumu’nun 3.’sü bu hafta sonu “Göç Sosyolojisi” başlığıyla yapılacak.

Edinilen bilgiye göre, Aratos Felsefe Dergisinin düzenlediği Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil Sosyoloji Araştırmaları Sempozyumu’nun 3.'sü 11 Aralık Cumartesi günü saat 14.00’te Tarsus’ta Güner Baykal Toplantı Salonunda yapılacak.

Yapılan açıklamada, Cumhuriyet döneminin ilk sosyologlarından Tarsuslu bilim insanı ve aydın Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil adına ve anısına gerçekleştirilecek olan Sosyoloji Araştırmaları Sempozyumu'nun bu yılki konusunun "Göç Sosyolojisi" olduğu bildirildi.

Sempozyumda, çeşitli alanlardan göç konusunda sunulacak bildirilerin başlıkları şöyle; “Cavit Orhan Tütengil Sosyolojisi ile ‘Az Gelişmişlik’ Olgusunu Tartışmak: İngiltere ve Türkiye Karşılaştırması”, Dr. Öğr. Üyesi Zerrin Arslan (Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji/Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Göç Araştırmaları), “Evlilik Göçü ve Toplumsal Katılım: Türkiye Kökenli Evlilik Göçmenleri’nin Habitusanalizi”, Serçin Şahin (M.A- Doktora Öğrencisi ve Öğretim Görevlisi Leibniz Üniversitesi Hannover

Sosyoloji Enstitüsü Felsefe Fakültesi), “Hollanda’dan Karaman’a: Tersine Göç, Kesin Dönüş ve Sosyal Uyum/Tersine Göç, Kültür- Kimlik İlişkisi”, Tuğba Kırpınar (Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Mezunu), “Göç ve Kimlik Tartışmalarını Türkiye’de Sinema Üzerinden Haritalamak”, Doç. Dr. Aydın Çam ve Doç. Dr. İlke Şanlıer Yüksel (Doçent Doktor, Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü), “Edebiyatta Göç ve Göçmenlik”, Tahir Şilkan (Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi), “Göç Karikatürleri Üzerinden Sosyolojik Bir İnceleme”, Eylem Saldırın (Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Sosyoloji Bölümü Mezunu), “Türkiye’de Göç Olgusu ve Medyanın Bakış Açısı” Uzlaştırmacı-Arabulucu Av. Semra Özkürkçüler (Eskişehir Üniversitei Açık Öğretim Fakültesi Sosyoloji Bölümü Mezunu).

Aratos dergisi yayın yönetmeni Uğur Pişmanlık, konuya ilişkin olarak, bugün Türkiye’de önemli sorunlarından biri ve oldukça güncel olan göç sorunu konusunda sempozyum düzenlediklerini ifade ederek, “İnsanlık, şu ya da bu nedenle göçmüşler ve daha çok göçmek zorunda kalmışlardır. İnsanlık tarihi aynı zamanda göçlerinde tarihidir. Türkiye hem göç veren ve alan hem de göçlerin geçiş yoludur.

Sempozyumda sunulacak bildiriler, merkezine göçü koyan, Türkiye’ye göç edenler, Türkiye’den göç edenler, göçün kent-kır arasındaki ilişki, gelenlerin ya da gidenlerin yaşadıkları sorunlar, gittikleri yere kattıkları yerel yönetimlerin, iktidarların ya da uluslararası kuruluşların yaklaşımları gibi göç olgusunu ve göç eden toplulukların, ekonomik, kültürel, toplumsal ve sanatsal açıdan irdeleyece” diye konuştu.

Aratos Felsefe Dergisi daha önce Sosyoloji Araştırmaları Sempozyumunun İlkini 2018’de "Basın Sosyolojisi", ikincisini ise 2019’da "Kent Sosyolojisi ve Kent Tarihleri" başlığında gerçekleştirdi ve sunulan bildirileri kitap olarak yayınlamıştı.(Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ