Parlamenter Sistem İçin Yol Haritası Hazırlığı
SİYASET 20.10.2021 07:45:00 418 0

Parlamenter Sistem İçin Yol Haritası Hazırlığı

Millet İttifakı cephesinde ana muhalefet partisi CHP öncülüğünde İyi Parti, Saadet Partisi ile Demokrat Parti’yle birlikte artık AKP’den ayrılanlarca kurulmuş olanDEVA Partisi ve Gelecek Partisi ortak çalışmasına devam ediyor.

Türkiye’de muhalefet partileri, gelecek cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler sonucunda olası iktidar değişikliğiyle birlikte parlamenter sisteme geçiş sürecinde bağlı kalınacak yol haritası için ilkeleri oluşturuyor.

Millet İttifakı cephesinde ana muhalefet partisi CHP öncülüğünde İyi Parti, Saadet Partisi ile Demokrat Parti’yle birlikte artık AKP’den ayrılanlarca kurulmuş olan Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Partisi ve Gelecek Partisi ortak çalışmasına devam ediyor.

24 Haziran 2018’den beri yürürlükteki başkanlık sistemi olan 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni değiştirme amaçlı partiler arası işbirliği, HDP olmadan sürüyor. TBMM’de CHP’nin ardından üçüncü sıradaki siyasi parti olmasına rağmen HDP, parlamenter sisteme geçiş amaçlı çalışmalara davet edilmedi.

Altı muhalefet partisi adına CHP Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İyi Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem, Saadet Partisi Seçim İşleri Başkanı Bülent Kaya, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcı Bülent Şahinalp, Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün ile DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu ile Saadet Partisi Seçim İşleri Başkanı Bülent Kaya bugün dördüncü kez buluştu.

TBMM çatısı altında ikinci kez toplantı kararı alan muhalefet temsilcileri, önceki müzakerelerde yasama, yargı ve yürütme kuvvetler ayrılığını güçlendirme kararında uzlaşmıştı. Başbakanlık yapısı yeniden oluşturulacağı için Cumhurbaşkanı’nın yine tarafsız konumda olması ve sınırlı yetkilere sahip olması gibi noktalar zaten en başından ortak karardı. Dolayısıyla parlamenter sistem ile ilgili geçmişteki anayasal hükümler gözden geçirilerek, ana hatlarıyla uzlaşma sağlandı.

Bugünkü toplantıda CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi liderlerince gelecek haftalarda kamuoyuna ortak açıklama yapılabilmesi için ortak ilkeler üzerinde çalışma yapıldı. Halen hukukçu kimliğine sahip parti temsilcileri bugün saat 17.00’de buluştukları TBMM’de detaylı çalışmalarını sürdürürken, toplantının başlangıcında basın mensuplarına kısa açıklamalarda bulundu.

Muhalefete göre “Türkiye tek adamdan büyüktür” buluşması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, uyum içerisinde ve çok keyifli bir çalışma yürüttüklerini belirterek, “Temel ilkelerde uzlaşma olması Türkiye için de demokrasi için de çok kıymetli diye düşünüyoruz” dedi.

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem de ortak çalışmayı tamamladıklarını ve öncelikle liderlere sunuş yapacaklarını vurgulayarak, “Burada her şeyden önemlisi altı siyasi parti tarafından biraraya gelinmesi önemli. Sayın Cumhurbaşkanı diyor ki ‘Dünya beşten büyüktür’. Biz de muhalefet partileri olarak diyoruz ki ‘Türkiye tek adamdan büyüktür’. İşin özü budur” diye konuştu.

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcı Bülent Şahinalp de, “Hayal ettiğimiz sistemde ağırlık merkezi Meclis olacak. Bu nedenle sembolik anlamı itibariyle artık Meclis’te toplanıyoruz. Bugün de yasama üzerine konuşacağız. Umarız ülkemize hayırlı olur” açıklamasında bulundu.

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün de geçen toplantıda güçlendirilmiş parlamenter sistem ile ilgili ana ve alt başlıkları belirlediklerini ve giriş metni yazımına başladıklarını kaydetti. Üstün, bugün ise temel ilkelerin (liderlerce açıklanacak hususların) yanısıra yasama ağırlıklı detayları görüşeceklerini ifade etti.

Saadet Partisi Seçim İşleri Başkanı Bülent Kaya da altı parti olarak aynı masada buluşmayı önemsediklerini dile getirerek, Türkiye’yi daha iyi günlere taşımak istediklerini vurguladı.

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu da aynı şekilde verimli çalışmayı sürdürdüklerini söyledi.(Kaynak:Yıldız Yazıcıoğlu/VOA)

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli