Olimpiyat şampiyonu Mustafa Dagıstan'lı yaşama veda etti

Olimpiyat şampiyonu Mustafa Dagıstan

Dağıstanlı, Türkiye'de yaptığı 320 güreşten 319'unu, uluslararası karşılaşmalarda yaptığı 73 güreşten de 70'ini kazandı. Serbest stilde hiç yenilgi almayan ve hiç tuş olmayan Dağıstanlı, dünyanın en iyi güreşçileri arasında sayıld


HABER: VAHİT ŞAHİN
1956 ve 1960 yıllarında iki kez olmipiyat şampiyonu olan Mustafa Dağıstanlı 91 yaşında hayata gözlerini yumdu.
Türk Güreş Vakfı Yönetim Kurulu adına Adana Şube Başkanı Mustafa Dönmez, Mustafa Dağıstanlı'nın ölümü nedeniyle yaptığı açıklamada, "Türk Güreş Vakfı kurucularından ve eski Genel Başkanlarından,iki kez olimpiyat,üç kez dünya  şampiyonu,iki dönem Samsun milletvekili milli güreşçimiz Mustafa Dağıstanlı hakkın rahmetine kavuşmuştur.Merhuma Allah'tan rahmet,kederli ailesine,yakınlarına ve güreş camiamıza başsağlığı ve sabır dileriz" dedi.


Mustafa Dağıstanlı kimdir?

Doğumu ve Ailesi...

11 Nisan 1931'de Samsun’un Çarşamba İlçesine bağlı (şimdiki Ayvacık) Söğütpınar köyünde dünyaya geldi. Ailesi Avar Türklerinden olup Dağıstan göçmenidir. Dedesi Şeyh Şamil'in ordusunda savaşmıştır. Şeyh Şamil birkaç yüz kişi kalıncaya dek savaşıp teslim olduktan sonra dedesi de birkaç arkadaşıyla Samsun'a yerleşti. Babasını yedi yaşındayken kaybetti. 

Güreş Kariyeri...

Güreşe küçük yaşta karakucakla, minder güreşine ise 18 yaşında deniz askerliği sırasında başladı. 1951'de 57 kiloda güreştiği Nasuh Akar'ı yenerek Türkiye şampiyonu oldu. Milli mayoyu ilk kez 1953'de giydi. 1954'de Tokyo'da yapılan Dünya Güreş Şampiyonasında serbest stilde, 1955'te Barselona'da düzenlenen Akdeniz Oyunları'nda grekoromen stilde birincilik aldı. 1956'da Melbourne Olimpiyat Oyunları şampiyonu oldu. Altmış iki kiloya geçtikten sonra 1957'de İstanbul'da ve 1959'da Tahran'da Dünya şampiyonluklarını kazandı. Bu arada 1958'de Sofya'da hiç yenilgi almadan dünya ikincisi oldu. 1960'ta Roma Olimpiyat Oyunları'nda bir kez daha altın madalyayı, ardından aynı yıl Burgaz'da Balkan şampiyonluğunu kazandı ve güreşi bıraktı.
Kendine has en iyi güreş teknikleri; Yerden kaldırıp ters sarma, Dana bağı dalış pozisyonuna girerken uygulamak olan Dağıstanlı, Türkiye'de yaptığı 320 güreşten 319'unu, uluslararası karşılaşmalarda yaptığı 73 güreşten de 70'ini kazandı. Serbest stilde hiç yenilgi almayan ve hiç tuş olmayan Dağıstanlı, güreştiği dönemde dünyanın en iyi güreşçilerinden biri olarak kabul edildi.

Sonraki Yaşamı...

Güreşi bıraktıktan sonra antrenörlük yaptı ve Türkiye Güreş Federasyonunda görev aldı. 1973-1980 yılları arası 15. ve 16. dönem Adalet Partisi Samsun Milletvekili olarak TBMM’de görev yaptı. Evli ve 7 çocuk babasıdır. 
Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibidir.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ