NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ ROMAN YAZARI ABDULREZAK GURNAH’A VERİLDİ

NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ ROMAN YAZARI ABDULREZAK GURNAH’A VERİLDİ

Ödülün gerekçesi yazarın yapıtlarında, “kolonializmin etkilerini ve kültürler, kıtalar arasındasıkışıp kalan sığınmacının kaderini ödünsüz ve merhamet içeren uslup ile derinlemesine yansıtması” olarak açıklandı

2021 Nobel Edebiyat Ödülü'nün kazananı Abdulrazak Gurnah  Hint Okyanusundaki Zanzibar kökenli…Zanzibar, Afrika kıtasının doğusunda Tanzanya'ya bağlı iki adadan oluşan ve özerk yönetilen bir ülke. 1948 de doğduğu ülkesinden 1960’lı yılların sonlarında sığınmacı olarak İngiltere’ye geldi. Şimdiye kadar 10 romanı ile birçok öyküsü yayınlandı. Yapıtlarında sürekli olarak sığınmacıların darmadağın olan yaşamları ana konu olarak yer aldı.

Üniversite eğitimini İngiltere'de Kent Üniversitesi’nde tamamladı. Doktora tezinde kolonyal söylemin Doğu Afrika, Karayip, Hindistan edebiyatındaki izdüşümlerini analiz etti ve postkolonyal edebiyat alanında uzmanlaştı.

Halen Kent Üniversitesi’nde İngiliz edebiyatı profesörü olarak görev yapmaktadır.

En popüler eserleri, Ayrılışın Hatırası, Hac Yolu, Dottie, Cennet, Kumdan Yürek, Sessizliğe Hayranlık, Deniz Kenarında, Son Hediye ve Terkediş'tir.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ