"Myanmar'daki askeri darbe kesinlikle kabul edilemez''

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Myanmar'daki darbenin başarısız olması için uluslararası toplumu harekete geçireceğiz" dedi.

Guterres, ''Myanmar'a yeterince baskı ile bu darbenin başarısız olmasını sağlamak için tüm aktörleri ve uluslararası toplumu harekete geçirme konusunda elimizden geleni yapacağız'' değerlendirmesinde bulundu.

Gözaltına alınan ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii'ye yöneltilen suçlamalar hakkında ise Guteres, ''Bir şeyle suçlanacaksa orduya çok yakındı ve orduyu çok fazla korudu, ordunun Arakanlılara saldırısında çok korudu" dedi. 

Guterres ayrıca, "Myanmar'da demokrasinin yeniden ilerleme kaydetmesini umuyorum, ancak bunun gerçekleşmesi için tüm tutukluların serbest bırakılması ve anayasal düzenin yeniden sağlanması gerekiyor" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dün akşam yapılan açıklamada, Aung San Suu Çii ve diğer tutukluların durumu hakkında henüz doğrudan bir bilgi alınmadığı ve güvenlikleri konusunda ciddi şekilde endişe duyulduğu ifade edildi. 

Ordunun yönetime el koyması, uluslararası kınamalar ve tutukluların serbest bırakılması talepleriyle karşılaştı.

Aung San Suu Çii, görevden alınan Devlet Başkanı Win Myint ve diğer hükümet üyeleriyle birlikte başkent Nepido'da gözaltına alındı.

Ordu, geçtiğimiz Kasım ayında yapılan genel seçimlerde, oy sayımında hile yapıldığını iddia ederek yönetime el koymasını haklı gösterdi. Ancak hile yapıldığına dair ordu tarafından herhangi bir delil sunulmadı.(Kaynak Şarku'l Avsat)(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ