Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti
SİYASET 28.08.2023 15:52:00 7262 0

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

Mustafa Oğuz Yiğit: “ Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

 

DEVA Partisi Adana İl Başkan Vekili Mustafa Oğuz Yiğit, TMO tarafından açıklanan 2023 yılı mısır alım fiyatı hakkında açıklamalarda bulundu. Tarımsal girdi maliyetlerinin sürekli artması karşısında açıklanan fiyatın, düşük olduğuna ve çiftçilerin beklentilerinin çok aşağısında olduğuna değinen Yiğit, iktidarın tarım politikalarını da eleştirdiği açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: 

“Geçtiğimiz yıl AKP iktidarı tarafından açıklanan 5,7 TL'lik mısır alım fiyatı, 2023 yılı için 6 TL olarak belirlendi. Tarımsal üretim girdi maliyetlerinde yaşanan olağanüstü artışlara rağmen sadece %5.3'lük alım fiyatı artışı, çiftçiyi iflasa sürüklemekten başka bir anlam taşımıyor.

Çiftçi, özellikle mazot, gübre, tohum, elektrik ve tarım makineleri gibi temel üretim girdilerinde yaşanan artışlar karşısında karşılaştığı her engeli, varsa, kendi öz kaynaklarıyla veya bulabilirse borçla aşmak zorunda kalıyor ve bu noktada devletin desteğine ihtiyaç duyuyor. Üretim girdilerinin yüzde 100'ü aştığı bir dönemde açıklanan fiyatla çiftçi cezalandırılırken üretimden de uzaklaştırılıyor.

O zaman soruyoruz…  İktidarın tarım politikaları çiftçinin lehine mi çalışıyor, yoksa çiftçiyi zor durumda bırakan bir sistem mi söz konusu? Gerçek şu ki, tarım politikaları uzun zamandır çiftçi kesiminin temel ihtiyaçlarını göz ardı ederek iktidarın kendi siyasi çıkarları ekseninde bir yaklaşımı benimsemiştir. Tarım sektörü sadece ekonomik bir sektör değil, aynı zamanda ülkenin gıda güvencesini sağlayan temel bir yapı taşıdır. Ancak, çiftçilere yeterli destek sağlanmadığı takdirde bu yapı çökmeye mahkumdur.

Tüm tarafların faydalanması için 2021 yılı Haziran ayında Genel Başkanımız Sayın Ali Babacan tarafından Adana’da açıklanan ve çözüm önerileri getirdiğimiz “Deva Partisi Tarım Eylem Planı”mızda yer alan tüm sorunları bugün yaşamaktayız. Tarım sektörünün sorunlarını bilmek yetmez, çözüm üretmek ve uygulamak gerekiyor. Ama görünen o ki, iktidarın önceliği başka yerde.

Sürdürülebilir tarım politikası nasıl olur, çiftçilerimiz hangi koşullarda verimli üretim yapabilir, bunları çiftçilerimizin ağzından dinlemek yerine, kendi zihin dünyalarında tarımı batırma pahasına şekillendirmeye devam ediyorlar. Çiftçilerimizin tarımsal üretimdeki refahı yerine risklerini artıran, geleceğini karartan bu politikalar hangi akıl ve mantıkla savunuluyor, gerçekten anlamak mümkün değil.

Sonuç olarak, çiftçilerin üretim girdilerindeki ciddi artışlar karşısında yetersiz kalan mısır alım fiyatı tarım sektörünü zora sokmuştur. İktidarın tarım politikaları, çiftçilerin ekonomik sıkıntılarına duyarsız bir yaklaşımı yansıtıyor. Gelecek yıllarda sağlıklı bir tarım üretiminin sürdürülmesi için çiftçilere daha adil ve sürdürülebilir destekler sağlanması gerekmektedir. Aksi halde, ülkenin gıda güvencesi ve tarım sektörü büyük bir tehdit altında olacaktır.”

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı