?MHP 18 MART KURULTAYI´NI ERTELERSE PARTİ KAPATILABİLİR?

?MHP 18 MART KURULTAYI´NI ERTELERSE PARTİ KAPATILABİLİR?

Kamuoyunda gözler, Koray Aydın´ın da katılma kararıyla birlikte, Meral Akşener, Ümit Özdağ, Yusuf Halaçoğlu gibi milliyetçi çizgideki isimleri kapsayan yeni siyasi parti oluşumunda. Koray Aydın, şimdiden yeni partinin Cumhurbaşkanı adayı olarak Akşener is

Nisan ayındaki anayasa değişikliği referandumuyla Başkanlık Sistemi´ne geçiş kararı alan Türkiye´nin siyaseti gelecek günlerde nasıl şekillenecek? MHP, yeni parti etkisiyle yüzde 10 ülke barajı altında kalır mı? Milliyetçi çizgideki siyasetçiler, sağ yelpazede yeni bir siyasi parti oluşumuyla başarı sağlar mı? Bu soruları yönelttiğimiz Sinan Oğan´a göre iktidardaki AK Parti hem seçim sistemiyle hem de yeni siyasi partiye uygulayacağı baskıyla kendi başarısını garanti altına almaya çalışacak.

Başkanlık Sistemi´ne geçiş için uyum yasalarıyla ilgili çalışmalar yapılmadığını anımsatan Oğan, henüz yeni seçim sistemine karar verilmediğini ancak Başkanlık Sistemi´nde ülke barajının genellikle olmadığını kaydetti. Oğan, ?Örneğin ?dar bölge seçim sistemi´ kullanılacaksa her bölgede baraj olacağından ülke barajına gerek kalmıyor. Benim kanaatim ?kısmi daraltılmış seçim sistemi´ modeline gidileceği. Tahminim ve duyumlarım üzerine bunu da ilk defa size ifade ediyorum. İktidar, karma bir sistem üzerinde çalışıyor. Zaten AK Parti kendi işine gelecek sistem ile seçime gidecektir? dedi.

Oğan, ayrıca genel seçimlerle Cumhurbaşkanlığı seçimi için belirlenmiş Kasım 2019 tarihinde değişiklik olmayacağını yani erken seçime gidilmeyeceği görüşünde. Ancak Oğan´a göre; anayasa referandumunda 17 büyükşehirde ?hayır´ oyu çıkması nedeniyle yerel seçimlerde ne olacağı önemli. Bu tablodan rahatsız olan iktidar, Türkiye´de yerel seçim tarihini öne çekecek. Bu en geç Ekim ayında TBMM´de gündeme getirilecek ve seçimden kaçma görüntüsü vermemek için muhalefet partileri de destekleyeceği için yerel seçim tarihinde değişiklik olacak.

OĞAN MHP´YE YARGI KARARI OLMAZSA KURULTAYLA GERİ DÖNÜŞ PLANLIYOR

Oğan, diğer lider adaylarıyla uzun süredir MHP içerisindeki ortak muhalefet anlayışı sonrasında neden yeni siyasi partiye katılmadığını da açıkladı. Oğan, ?Gözümüzü açtığımızdan beri MHP camiası içerisindeyim. MHP´den ihraç edildiğimde AKP ve CHP´den teklifler gelmişti, ?Hayır´ demiştim. Geçmişteki teklifleri reddetme gerekçem neyse şimdi de yeni partide olmama gerekçem aynı. Herhangi bir partide siyaset yapmak için siyasete girmedim. Siyaseti MHP´de sürdürme kararındayız.? dedi.

MHP´den ilk uzaklaştırılan isim olan Sinan Oğan, ilk önce 26 Ağustos 2015´te ihraç edilmiş ancak mahkeme kararıyla 2 Kasım 2015´te partiye geri dönmüştü. Ardından 10 Mart 2017 tarihinde ikinci kez ihraç edildi. Diğer muhalifler de olduğu gibi Oğan´ın bu seferki geri dönüş itirazına ise yargıdan ilk karar ret yönünde oldu. Bu durumu anımsattığımız Oğan, ?Yargı yolları tüketilmiş değil henüz. Türk yargısı, talimatla iş yapar hale gelse de yine de adaletin vicdanına sığınmak zorundayız. İnanıyorum o vicdan kurumadıysa üst mahkemeden ret kararı geri dönecektir. Benim haksız, hukuksuz yere ihraç edilmiş olmama yargı dur diyecektir. Yargı, talimatları dinlemeye devam ederse ve yargı yoluyla geri dönüşümüz mümkün olmazsa bu defa da ?ülkücü irade´ kararıyla geri döneriz. Siyasi partilerde kurultay en üst iradedir. Dolayısıyla genel merkez üstü konumunda olan kurultay delegelerimiz, ?Sinan Oğan´ın bu haksız ihracına dur diyoruz´ dediği anda bizim bütün bu ihraç işlemlerimiz yok hükmünde olacaktır ve üyeliğimiz kaldığı yerden devam edecektir? diye konuştu. (Haber Merkezi)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ