Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğiyle Mücadelede Yeni Bir Dönem
YAŞAM 24.11.2020 11:39:00 515 0

Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğiyle Mücadelede Yeni Bir Dönem

Avrupa Birliği Fonuyla Desteklenen Projenin, Alanında Türkiye’nin En Büyük Projesi Olacağı Belirtildi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (AÇSHB) Çalışma Genel Müdürlüğü ile Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi işbirliğinde yürütülecek olan ve Avrupa Birliği (AB) kaynaklarıyla finanse edilen “Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi” projesine 2020 yılı Ekim ayında başlanmıştır. 

Çocuk işçiliğiyle mücadele konusunda bugüne kadar Türkiye’de yürütülen en büyük girişim olma özelliği taşıyan, 29,7 milyon Avro’luk bütçeye sahip ve 40 ay sürecek olan Projeyle mevsimlik tarımda aileleriyle birlikte hareket eden ve tarım işlerinde çalışan/çalışma riski altında olan çok sayıda çocuk için faaliyetler yürütülmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, çalışan çocuklar, aileleri, işverenler, okul yöneticileri, öğretmenler, muhtarlar ve tarım aracılarına ulaşılarak çocukların çalışma hayatından çekilip eğitime yönlendirilmesi sağlanırken, diğer yandan ulusal ve yerel kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi için çalışmalar yürütülecektir. 

Mevsimlik tarımda en çok göç alan ve göç veren şehirler olan Şanlıurfa, Mardin, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Mersin, Hatay, İzmir, Manisa, Ankara, Eskişehir, Konya, Malatya, Ordu, Bursa ve Düzce illerinde uygulanacak Proje kapsamında 12.000 çocuğa yerinde eğitim, danışmanlık ve rehabilitasyon hizmetlerinin sağlanması; eğitim ve kırtasiye malzemeleri, hijyen kitleri, kıyafet ve gıda desteği verilmesi; yerleşim alanlarındaki mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesi; mevsimlik tarımda çalışan/çalışma riski altında olan çocukların aile bireylerinin, yaşam ve mesleki becerilerini geliştirmek amacıyla mesleki eğitim programlarına yönlendirilmesi ve 200 tarım aracısı, 500 işveren ile 200 köy muhtarına mevsimlik tarımda çocuk işçiliğinin olumsuz yönleri ve ilgili mevzuat konusunda eğitimlerin verilmesi hedeflenmektedir.

Proje kapsamında mevsimlik tarımda çocuk işçiliği meselesinin ele alınması amacıyla AÇSHB merkez ve taşra birimleri ile çocuk işçiliğiyle mücadelede rol oynayan diğer devlet kurumlarının, sosyal ortakların, meslek örgütlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının planlama, idare, koordinasyon, uygulama ve izleme kapasitelerinin güçlendirilmesi de amaçlanmaktadır.  

Proje kapsamında, mevsimlik işçi ve ailelerin hizmetlere erişiminin daha iyi izlenebilmesi için AÇSHB’ye ait Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi (e-METIP) iyileştirilecek ve bir de Çocuk İşçiliği İzleme ve Takip Sistemi kurulacaktır. Bu ve bununla bağlantılı altyapı çalışmaları, işgücünden çekilen veya çalışma hayatına girmesi engellenen çocukların okula devam durumları ve okul başarılarının takip edilmesine yardımcı olacak; mevsimlik tarımla uğraşan aile ve çocukların durumuna ilişkin tüm veriler, devamlılık temelinde tek bir veri havuzunda toplanacaktır.

 Projenin çocuk işçiliğiyle mücadele konusunda atılan adımlara büyük bir destek sağlayacağını belirten Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk şunları ifade etti:

“Ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda hazırlanan ve uygulanmakta olan Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programının hedeflerine ulaşmasını destekleyecek bu proje kapsamında, ilgili tüm taraflarla koordinasyon ve işbirliği içerisinde mevsimlik tarımda çalışan aileler ve çocuklarına yönelik ulaşımdan barınmaya eğitimden sağlığa kadar yaşam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi adına hizmetler sunulacaktır. Ülke olarak çocuk işçiliğinin tamamen ortadan kaldırılması adına gerçekleştirdiğimiz başarılı çalışmalara bir yenisini eklemiş olacağız”

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, konuya ilişkin şunları söyledi; “Çocuk işçiliğiyle mücadele alanındaki daha kapsamlı politikamızın bir parçası olarak bu projeye %85 fon desteği sağlamaktayız. Zira çocuk işçiliği çocukların okula gitmelerine ve güvenli bir ortamda yaşamalarına engel olan bir gerçekliktir. Çocukları çocukluklarından ve eğitimden mahrum bırakır. Ne yazık ki yediğimiz yiyeceklerde, giydiğimiz tişörtte çocuk işçiliğinin izleri olabilir… Buna karşı hep birlikte mücadele edelim.”

ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan, mevsimlik tarım sezonunda aileleriyle birlikte evlerinden ayrılarak tarlalarda, bahçelerde çalışan ve bu nedenle eğitimlerini aksatan ve birçok sağlık riskine maruz kalan birçok çocuk bulunduğunu belirterek ILO’nun amacının “çocuk işçiliğinin en kötü hallerinin” ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmak olduğu ifade etti. Özcan bu çerçevede bir yandan çalışan çocukların, tarlalardan okullara yönlendirilmeleri için ailelerine, işverenlere, okul idarecileri, öğretmenler, muhtarlar ve tarımsal aracılara ulaşılması diğer yandan da bu alandaki ulusal ve yerel kurumların kapasitelerinin güçlendirilmesi amacıyla çalıştıklarını sözlerine ekledi.(CO)  


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli