Merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge  harcamaları belli oldu

Merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge  harcamaları belli oldu

TÜİK Adana Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Merkezi Yönetim Bütçesinden AR-GE Faaliyetleri İçin Ayrılan Ödenek ve Harcamalar, 2020sonuçları değerlendirildi.

2019 yılında Ar-Ge faaliyetleri için bir önceki yıla göre %14,6 artışla 14 milyar 924 milyon TL harcama yapıldığı belirtildi. Bu sonuca göre 2019 yılı merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge faaliyetleri için gerçekleştirilen harcamaların Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içerisindeki oranının %0,35 olduğu bildirildi.

Bütçe başlangıç ödenekleri esas alınarak yapılan tahmini sonuçlara göre ise 2020 yılı merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge için tahsis edilen başlangıç ödeneğinin 14 milyar 307 milyon TL olduğuna dikkat çekildi.

 

Dolaylı Ar-Ge desteği hesaplamalarında kullanılan veri kaynaklarından birisinin Kurumlar Vergisi Beyannamesi olduğu belirtildi. Dolaylı Ar-Ge desteği; COVID-19 ile mücadele kapsamında alınan tedbirler nedeniyle, bu beyannamenin verilme süresi ile tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerinin uzatılmasından dolayı 2019 yılı için haber bülteni döneminde hesaplanamadığı; kaynaktan verinin elde edilmesine müteakip dolaylı Ar-Ge desteği hesaplanarak sonuçların istatistiksel tablo olarak paylaşılacağı ifade edildi.

 

 

En çok ödenek genel üniversite fonlarına ayrıldı


Merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge harcamaları sosyo-ekonomik hedeflere göre [Bilimsel Programların ve Bütçelerin Analizi ve Karşılaştırılması Sınıflaması (NABS)] sınıflandırıldığında, 2019 yılı için en çok harcamanın %43,6 ile genel bilgi gelişimi (Genel Üniversite Fonlarından finanse edilen) için yapıldığı bildirildi. Bunu %18,7 ile savunma, %10,6 ile endüstriyel üretim ve teknoloji, %7,1 ile genel bilgi gelişimi (diğer kaynaklardan finanse edilen) ve %5,1 ile ulaşım, telekomünikasyon ve diğer altyapıların takip ettiği belirtildi.


Bütçe başlangıç ödenekleri esas alınarak 2020 yılı için yapılan tahmine göre de en çok ödeneğin  %46,6 ile genel bilgi gelişimine (Genel Üniversite Fonlarından finanse edilen) ayrıldığı belirtildi. Bunu %20,8 ile savunma, %8,6 ile endüstriyel üretim ve teknoloji, %6,1 ile genel bilgi gelişimi (diğer kaynaklardan finanse edilen) ve %4,7 ile eğitimin takip ettiği bildirildi.(CO)