KÜÇÜK ESNAFIMIZ EKONOMİMİZİN CAN DAMARIDIR
GÜNDEM 26.04.2020 13:11:00 495 0

KÜÇÜK ESNAFIMIZ EKONOMİMİZİN CAN DAMARIDIR

İYİ Parti Adana Milletvekili Dt. M. Metanet ÇULHAOĞLU“Korona virüsü Esnaf- Sanatkarımızı çok kötü vurdu, Hükümet yine büyük işadamlarının yanında yer aldı”dedi.

Küçük esnaf ve sanatkârlarımız ülkemiz ekonomisinin can damarı, olmazsa olmazımızdır. Çulhaoğlu konuşmasında:

2019 yılında Küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) bankalara olan kredi borçları 615.4 milyar liraya yükselmiştir. Yine 2019’da KOBİ’lerin zamanında ödeyemediği için takibe alınıp icraya düşen krediler toplamı 18.6 milyar lira artarak 61.2 milyar liraya ulaşmış, takipteki KOBİ sayısı bir yılda 337 bin 210’a fırlamıştır. Buda ister istemez KOBİ’lerde batık krediyi %50 artmıştır. Prim borçlarının olmasından dolayı birçok esnafımız KOSGEB kredisi dahi kullanamamaktahaliyle KOSGEB kredisine dahi başvuramayan esnafımız borç batağında bulunmaktadır. BAĞ-KUR prim borçlarını dahi ödeyemeyen esnafımızın korona virüsü tedbirlerinden olumsuz etkilenmesinin biran önce,vakit geçirmeden önüne geçilmesi gerekmektedir.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerbütün kesimleri kapsayacak şekildeparanın önemli olmadığı çok büyük ve geniş,insan odaklı karşılıksız önlem ve destek proğramları açıklamışlardır. Bizde ise hükümetin açıkladığı 100 Milyar liralık ekonomik önlem paketi krediye ve faize dayalı bir paket olmuş neticesinde çok yetersiz kalmış, vatandaşlarımızın beklentisini karşılamamıştır. Devletin her kesimi özellikle üretici ve esnaf kesimini karşılıksız olarak desteklemesi, bu kesimlerden kar amacı gütmemesi gerekmektedir. Hükümetin 5 büyük yandaş müteahhit için çıkarttığı kararnameleri vatandaşlarından esirgemesi kabul edilebilir bir şey değildir. Küçük ve Orta boy işletmeler sınıfına giren berberler, kahvehaneler, kafeteryalar, internet-ve nargile kafeler, hamamlar, çay bahçelerinin vb.işletmelerin çalışmaları durduruldu. İnsanlar büfelere, lokantalara, pastanelere, pide salonlarına gitmiyor. Çarşılar, sokaklar boş. Taksiler, minibüsler. halk otobüsleri iş yapamıyor, işleri - gelirleri dip seviyeye gelmesine rağmenhalen kira, vergi, kredi, elektrik, su, SGK ödemeleri devam ediyor. Esnaf sanatkarların işyerleri kapalıyken, para kazanmadan bunları ödemesi yadayanlarında çalışanlara kaç tanesi yevmiyeveya maaş verebilir. Bu durumdaki işletmeler için devletin yapması gereken birçok yardım şekli vardır ve mutlaka yapılmalıdır. Bunların başında da, devlete olan ödemelere, devlet bankalarına olan kredi borçlarına esneklik getirilmeli, esnaf ve sanatkarageçmiş borçlarına bakılmaksızın ayakta kalabilmeleri için sıfır faizli ve en az bir yıl süreli kredi ve finans desteği verilmeli, rahat nefes almaları sağlanmalıdır.

Ayrıca okul kantinleri gibi kamu kiracısı olan esnaflar var. Kamu, yerel yönetim ve vakıf kiracısı işletmelerin kira ödemeleri pandemi süresince bir süreliğine dondurulmalıdır

Ticaret dünyasının, ekonominin de süreci en az hasarla atlatması için bu gibi önlemlerin alınması mutlaka düşünülmelidir. Bilindiği üzere 2 aydır insanlarımızın yaşam tarzı değişti. Sokağa çıkmaya bile çekinir, işlerini evden bilgisayar başında yapar hale geldiler. AVM' ler, büyük işletmeler bir şekilde olağanüstü bu durumun üstesinden gelebilir ancak, sermayesi sınırlı olan esnaf sanatkarlarımız büyük işletmelerin dayanma gücüne sahip değildirler.Meslek kolları ve yan sektörleri için özel teşvik ve finans imkanları hayata geçirilmelidir. Sıfır faizli, uygun geri dönüşlü kredi imkanları sunulmalıdır.

Esnaf kesimi için planlanacak önlemler de Corona ile mücadelenin bir parçası olarak düşünülmelidir. Zaten işsizlik rekorlarının kırıldığı bir döneminde Pandeminin de devreye girmesi ile 5 Milyona yakın insanımız daha işsiz kalma riski ile karşı karşıyadır.

Ülke ekonomisinin lokomotifi esnaf kesimiadına hükümeti bir kez daha uyarıyor, büyük işadamları için gösterdiği gayretin çok fazlasınınvatandaşlarımız içinde kullanmasınıve esnafımızın yanında yer almasını bekliyorum.Salgın hastalık döneminde bile sadece kayıtlı üyelerine veya yandaşlarına yardım yapan hiçbir siyasi güç ayakta kalamayacak, ötekileştirmeyen, vatandaş ayrımı yapmayan, vatandaşın hakkını vermeyenlere karşı kayıtsız şartsız iyiler kazanacaktır. Kalın Sağlıcakla. (Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı