Kremlin: “Wagner
DÜNYA 26.08.2023 11:46:00 8833 0

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Kremlin'den yapılan açıklamada, Batılı ülkelerin Rus paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin'in öldürülmesi için talimat verdiği şeklindeki iddialarının “mutlak bir yalan” olduğu kaydedildi. Kremlin, Prigojin'in ölümünü doğrulamayı reddederek test sonuçlarını beklemek gerektiğini belirtti.
Rus havacılık dairesi, Prigojin'in Çarşamba akşam saatlerinde Moskova'nın kuzeybatısında düşen özel uçağın yolcuları arasında yer aldığını bildirmiş, kazada kurtulan olmadığını açıklamıştı.
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Prigojin'in Rus ordu komutanlarına karşı başlattığı başarısız isyandan tam bir ay sonra düşen uçakla ilgili sessizliğini dün bozarak Prigojin'in ailesine taziye mesajı iletmişti.
Putin, Prigojin ve Wagner grubundaki üst düzey ortaklarının tamamının düşen uçakta öldüklerine ilişkin “ön bilgi” olduğuna atıfta bulunmuş, bir yandan Prigojin'i överken diğer yandan “ciddi hatalar” yaptığını kaydetmişti.
Rusya Cumhurbaşkanı Putin, Güney Afrika'da düzenlenen BRICS zirvesine dün video konferansla katılmıştı.

Batılı siyasetçiler ve yorumcular, herhangi bir kanıt sunmadan, Putin'in 23-24 Haziran tarihlerinde Rus ordusunun komuta kademesine yönelik kısa süreli isyanınının ardından Prigojin'in öldürülmesi talimatı verdiğini ima etmişti. Bu kısa süreli isyan, 1999'da iktidara gelen Putin'e yönelik en büyük tehditti.
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, bu ve bunun gibi suçlamaların doğru olmadığını söyledi.
Peskov, “Bu uçak kazasına ve Yevgeni Prigojin dahil uçaktaki yolcuların trajik ölümlerine ilişkin çok sayıda spekülasyon var. Elbette ki Batı'da tüm bu spekülasyonlar, çok iyi bilinen bir açıdan sunuluyor” dedi.
Peskov, sözlerine, “Bunların tümü mutlak yalan. Bu meseleye gerçeklerden dayanak alarak yaklaşmak gerekiyor. Henüz çok şey bilinmiyor. Soruşturma çerçevesinde bunların ortaya çıkması lazım” şeklinde devam etti.
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Belarus'taki 100 Wagner savaşçısının Polonya sınırına özellikle stratejik olarak hassas bir bölge olan Suwalki Koridoru'na yaklaştığını bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ise bugün yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ı, Prigojin'in bir uçak kazasında ölmesine şaşırmadığı şeklindeki ifadesini kınadı ve Biden'ı, diplomatik ilkeleri gözardı etmekle suçladı.
Başkan Biden, Prigojin'in de içinde bulunduğu düşünülen uçağın düşmesiyle ilgili olarak, “Şaşırmadım, Rusya'da Putin'in arkasında olmadığı pek bir şey gerçekleşmez” ifadesini kullanmıştı.
Rus devlet haber ajansı TASS, Ryabkov'un “Kanımca bu gibi trajik olaylarla ilgili konuşmak Amerikan başkanına kalmaz” şeklinde konuştuğunu bildirdi.
“Test sonuçlarını bekleyin”
Rusya, uçağın düşmesiyle ilgili bir soruşturma açtı. Ancak soruşturmayı yürütenler uçağın Moskova'nın kuzeybatısında aniden düşmesinin sebebine ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmadı.
Rus yetkililer, düşen uçağın enkazında bulunan 10 cesedin kimliğini de henüz doğrulamadı.
Kremlin Sözcüsü Peskov, Prigojin'in ölümüne ilişkin resmi doğrulamayı alıp almadıklarıyla ilgili soruya, “Rusya Cumhurbaşkanı'nın açıklamasını dikkatle dinlerseniz, genetik testler dahil gereken tüm testlerin yapılacağını belirtti. Resmi sonuçlar hazır olur olmaz açıklanacak” ifadesini kullandı.
Putin'in Prigojin'le son günlerde görüşmediğini söyleyen Peskov, testlerin ve soruşturmanın ne kadar süreceğinin belli olmadığını belirtti.
Peskov bu nedenle Putin'in Prigojin'in cenaze törenine katılıp katılmayacağından bahsetmeye başlamanın imkansız olduğunu kaydederek, “Cenaze töreninin ne zaman yapılacağıyla ilgili bir tarih henüz yok. Bunu konuşmak kesinlikle imkansız. Söyleyebileceğim tek şey, cumhurbaşkanının şu anda oldukça yoğun bir programının olduğu” dedi.
Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin, hafta başında Afrika'da olduğunu söylediği bir video paylaşmıştı. Videoda, elinde bir tüfekle kamuflajlı bir şekilde açık bir arazide dururken görülüyordu.

İngiltere'nin eski Belarus Büyükelçisi olan ve şu anda düşünce kuruluşu Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü'nde bulunan Nigel Gould-Davies, Prigojin'in cenaze töreninin önemli olduğunu söyledi.
“Eğer Putin Prigojin'in bir vatan haini olarak öldüğünü vurgulamak isterse cenaze törenine katılmayacaktır” diyen Gould-Davies, “Prigojin destekçileriyse cenaze törenini, Prigojin'in Kremlin'in savaşı yönetme biçimine ilişkin eleştirilerini dile getirmek ve Wagner'e sadık çekirdek grubunun Kremlin'e olan düşmanlığını pekiştirmek için bir fırsat olarak kullanabilir” şeklinde konuştu.
İngiliz askeri istihbaratından bugün yapılan açıklamadaysa, Prigojin'in düşen uçakta bulunduğuna ilişkin kesin bir kanıtın henüz bulunmadığını, ancak “yüksek olasılıkla” Prigojin'in öldüğünü belirtti.
ABD Savunma Bakanlığı'ysa ilk değerlendirmesinin Prigojin'in öldüğü yönünde olduğunu kaydetti.
Rus polis teşkilatları ve kolluk kuvvetleri içinde güvenilir kaynaklara sahip olan Rus Baza haber ajansı, soruşturmayı yürütenlerin, düşen uçağa bir yada iki bombanın yerleştirilmiş olabileceği teorisine odaklandığını bildirdi.
Kremlin Sözcüsü Peskov, Afrika genelinde karlı sözleşmeleri olan, Belarus'ta orduyu eğitmekle görevli bir asker grubu bulunduran ancak şu anda lidersiz olduğu görülen Wagner'in geleceğine ilişkin soruya, “Şu anda size hiçbir şey söyleyemem, bilmiyorum” yanıtını verdi.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı