KILIÇDAROĞLU:?ONLARCA KARANLIK NOKTA SAYABİLİRİM?

KILIÇDAROĞLU:?ONLARCA KARANLIK NOKTA SAYABİLİRİM?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, darbe girişimi hakkında kullandığı ´kontrollü darbe´ ifadesinin gerekçelerini sıraladı.

CHP Lideri´ne, ´kontrollü darbe´ sözüne son günlerde kendisine destek veren kesimlerden de gelen eleştirileri anımsattım, "Hata yaptığınızı düşünüyor musunuz?" diye sordum.

15 Temmuz´un FETÖ tarafından yapıldığı konusunda tereddüdünün bulunmadığını belirtip ´kontrollü darbe´ sözünün gerekçelerini sıraladı:

"1- Parlamentoda Darbeyi Araştırma Komisyonu´nun gerçek anlamda işlev yapmasına neden engel oldular? 2- Adil Öksüz olayındaki karanlık noktalar bugüne kadar aydınlatılmamıştır. 3- (Pilot Binbaşı) O.K. MİT´e gitti, MİT Müsteşarı´nın kaçırılacağını söyledi. Bu kamuoyuna eksik yansıtıldı. O.K. savcıda verdiği ifadede darbe yapılabileceğini söyledi, bu ifade neden kamuoyundan gizlendi? 4- Sayın Cumhurbaşkanı, 16 Temmuz günü İstanbul´da 3 ayrı yerde 3 uçağın kendisini beklediğini söylüyor. 3 ayrı yerde uçak beklesin diye talimat ne zaman verildi? Buna benzer onlarca karanlık nokta sayabilirim."

´NEDEN KİMSE BAŞBAKAN´A BİLGİ VERMİYOR?´

"Genelkurmay Başkanı Org. Akar´ın komisyona yanıtını tatmin edici buldunuz mu?" sorumuza yanıtı şöyle oldu:

"O.K., ifadeyi Genelkurmay´da vermedi, MİT´te verdi. O.K., MİT´te darbe yapılabileceğini söylüyor, ama MİT Genelkurmay´a bunu söylemiyor. Bu da karanlık noktalardan birisi. Darbeyle ilgili mademki bilgi aldı Cumhurbaşkanı, Başbakan´a niye kimse bilgi vermiyor? Ne MİT Müsteşarı, ne Genelkurmay Başkanı, ne Cumhurbaşkanı, kimse Başbakan´a bilgi vermiyor, neden? Bu soruların cevabını 248 şehidin hakkını korumak için bulmak zorundayız. Kaldı ki, kontrollü, kontrolsüz diye tanımlanmasının çok daha ötesinde bu soruların cevabını bekliyoruz. Bir deyime takılıp o deyim üzerinden insanların yargılanmasını asla doğru bulmuyorum."

FETÖ soruşturmasını yürüten Ankara´daki savcının görevden alınması ile savcıların iddianamelerinin Adalet Bakanlığı denetimine tabi tutulmasını da sorularının arasına ekledi.

´OHAL KOMİSYONU´NUN KURULMA NEDENİ AİHM´E BAŞVURUYU GECİKTİRMEK´

OHAL Komisyonu´nun kuruluşunun geciktirildiğine, üye olarak bürokratların atandığına vurgu yapıp devam etti:

"Bugün de müsteşar, genel müdür olan bürokratlar incelemiyor mu? OHAL kararnamelerindeki etkin rolü devlette hangi kurum üstleniyor? O etkin kurum, bu komisyona ne bilgisi verecek ki? Komisyonun kurulma nedeni AİHM´e başvuruyu geciktirmek."

´SEÇİM OLACAKMIŞ GİBİ ÇALIŞIN´ TALİMATININ NEDENİ NEYDİ?

Parti teşkilatına "Seçim olacakmış gibi çalışın" talimatının gerisinde, "İki ay arayla STK´ları ziyaret edin" talimatının bulunduğunu söyledi.

"Erken seçim beklentiniz var mı?" sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Seçimin erkene alınması, parlamento kararıyla oluyor. Üzülerek ifade edeyim, AKP´nin parlamento grubunun özgür iradesi yok, egemen kişiden alınan talimata göre irade şekillendiği için o bir kişinin erken seçime karar verip vermediğini bilmiyoruz. Kendisine uygun koşulları yakalayamazsa seçimler normal dönemde olacaktır."

Anayasa´nın, "6 ay içinde çıkarılmasını zorunlu kıldığı" uyum yasalarını görüşmek üzere TBMM Başkanı´nın 8 Haziran günü partilerin grup başkanvekillerini bir mektupla toplantıya davet ettiğini açıkladı. Konuyu yarın (çarşamba) partisinin MYK´sında masaya yatıracaklarını, kararlarını buna göre vereceklerini de bildirdi.

KATAR SORUNU: İSLAM DÜNYASINI DA KARŞIMIZA ALDIK

Suudi Arabistan öncülüğündeki 8 ülkenin, Katar´la ilişki kesme kararı konusunda da CHP Lideri şunları söyledi:

"Türkiye pozisyonunu yanlış noktada ve yanlış yerde koydu. Uygar dünyada, nasıl kaybettiyse Ortadoğu´da da kaybetme sürecine girdi. İhvan´ın demokrasiden yana hiçbir zaman tavır takınmadığını, dini kullanarak geniş kitleleri etkilemeye çalıştığını dünya biliyordu. Ama Türkiye´de iktidar olanlar İhvan´dan yana tavır koydular, o kadar ki İhvan´ın dört parmağını Türkiye´ye getirdiler. İslam dünyası da bundan rahatsız. Rahatsızlığını bu son hareket ortaya koydu."

Bu aşamada Türkiye´nin Katar´a neden askeri birlik yolladığını sorup ekledi:

"Avrupa´yı karşımıza aldığımız gibi geniş bir İslam dünyasını da karşımıza aldık."

Almanya ile yaşanan İncirlik krizinin de aşılması gerektiğini söyledi.

"IŞİD´e karşı mücadelede biz, Batı dünyasını yanımızda görmek istiyorsak, bunlara her türlü kolaylığı sağlamamız lazım" dedi.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ