İYİ Partili Çulhaoğlu´ndan ilaç sıkıntısıyla alakalı TBMM´ye soru önergesi

İYİ Partili Çulhaoğlu´ndan ilaç sıkıntısıyla alakalı TBMM´ye soru önergesi

İYİ PARTİ ADANA MİLLETVEKİLİ TBMM GRUP YÖNETİM KURULU ÜYESİ DT.MEHMET METANET ÇULHAOĞLU; ADANA İLİMİZDE VE DİĞER İLLERDEKİ ECZANELERDE YAŞANAN İLAÇ SIKINTISI İLE İLAÇ FİRMALARININ SORUNLARINI TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNE TAŞIDI

Konu ile ilgili soru önergesi veren Çulhaoğlu açıklamasında:

Ekonomik kriz nedeniyle Adana İlimizde ve diğer illerimizde yaşamsal öneme sahip bazı ithal ilaçlar özellikle ülseratif kolit, KOAH, grip aşısı, bazı astım ilaçları, tansiyon, diyabet, göz damlaları ve bazı ağrı kesiciler eczanelerde bulunamıyor. Şeker hastalarına verilen enjektör, şeker ölçüm cihazları, insülin enjektör uçları bu hastalarımızın mağdur olmamaları için eczanelerde zararına satıldığı bilinmektedir.

İlaçların bulunmasında sıkıntı yaşanması sebebiyle, hastaların sağlığı ve tedavi süreçleri olumsuz etkilenmektedir. Ağrı kesicilerin bile ecza depolarından eczanelere ikişer, üçer kutu gönderilmesi acı bir gerçektir. Bu ilaçları bulmakta zorlanan hastaların maalesef merdiven altı diye tabir edilen yerlerde üretilen sahte ilaçlara yönelmeleri durumu daha da tehlikeli hale getirmektedir.

Özellikle kronik hastalıkları bulunan kişilerin önlem amaçlı kullanmaları gereken grip aşısının bulunamamasının ülkemizin aldığı denetimsiz göç nedeniyle oluşabilecek grip salgınında çok büyük felaketlere neden olabileceği tehlikesi vardır.

Tüm bu sıkıntıların ivedilikle ortadan kaldırılması için ?İlaç Fiyat Kararnamesi?nin öncelikle yeniden düzenlenmesi ve uygulanan sabit kurun güncellenmesi gerekmektedir. Tüm ilaçlar için, Beşeri İlaçların Fiyatlandırılması Tebliğine göre; 2018 yılı başında tespit edilen 1 Euro =2,70 TL olarak hesaplanacağı kararı vardır. Ancak ülkemizdeki güncel Euro kurunun ortalama 6,40 TL olduğu için özellikle ithal ilaçların yurtdışından getirilmesi konusunda ilaç firmalarının isteksiz oldukları tespit edilmektedir.

Vatandaşlarımızın en doğal hakkı olan ve anayasamızın 56 ncı maddesi ile korunan sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için;

 

 

Adana ve diğer illerimizde yaşanan ilaç sıkıntısının ivedilikle ortadan kaldırılması ?İlaç Fiyat Kararnamesinin? öncelikle yeniden düzenlenmesi ve uygulanan sabit kurun güncellenmesi için Bakanlığınızca bir çalışma yapıldı mı? Yapıldıysa bunlar nelerdir?

 

Eşdeğer ilaç uygulamasının yeniden düzenlenmesi hususunda Bakanlığınızca herhangi bir çalışmanız var mı? Yoksa yapmayı düşünüyor musunuz?

 

Kamudaki ilaç giderlerinin azaltılabilmesi için reçetelerin ?Etkin Madde? ile yazılmasının önemli bir etkisi olacağını düşüyor musunuz? Bu konuda bir çalışmanız var mı?

 

Akp hükümetleri döneminde son 16 yılda ülkemizde kaç tane yerli ilaç üretimi yapan fabrika kurulmuştur?

 

Ülkemizde halihazırda faaliyet gösteren yerli ilaç firmalarının hammadde üretiminde dışa  bağımlılıktan kurtulabilmesi ve yabancı ilaç firmalarıyla rekabet gücünün artırılması için Akp hükümetleri döneminde son 16 yılda Ar-Ge çalışmaları için herhangi bir teşvik verildi mi? Verildiyse miktarı ne kadardır?

 

Milli ekonomimize büyük bir yük getiren ve vatandaşlarımızın kullanmakta olduğu hangi ilaçlar, hangi ülkenin, hangi firmalarından ithal edilmektedir? Bu ilaçlara kaç dolar/euro ödenmiştir?

 

 (CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ