İstiklal Marşı´nın kabulünün 98. yılı

İstiklal Marşı´nın kabulünün 98. yılı

?Allah bir daha bu millete istiklal marşı yazdırmasın? diyen Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı´nın kabulünün 98´inci yılında dualarla yâd ediliyor.

Milli Şair Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı´nın kabulünün 98´inci yılında rahmetle yâd ediliyor. İstiklal Marşı yazması için ikna edilen Mehmet Akif Ersoy, açılan yarışmaya ödülü almamak şartıyla katıldı.

1 Mart 1921´deki Meclis görüşmelerinde İstiklal Marşı şiiri, elemelerden kalan son altı şiirle birlikte Meclis´in seçimine sunuldu. Hamdullah Suphi Bey´in kürsüden okuduğu, İstiklal Marşı, 12 Mart 1921 tarihinde kabul edildi.

İstiklal Marşı´nı para için yazdığının düşünülmesinden endişe eden Mehmet Akif, aynı dönemlerde ciddi maddi sıkıntı içerisinde olmasına rağmen, kazandığı 500 liralık ödülü yoksul kadın ve çocuklara iş öğreten Darülmesai´ye bağışladı.

İstiklal Madalyası ile ödüllendirilen Milli Şair, İstiklal Marşı´nı Safahateserine koymayışının nedenini ise şöyle açıkladı: ?Çünkü ben onu milletimin kalbine gömdüm.?

Akif ayrıca daha sonra kendisine yöneltilen bir soru üzerine İstiklal Marşı için şu ifadeleri kullandı: ?Binbir fecayi karşısında bunalan ruhların ıstıraplar içinde halas dakikalarını beklediği bir zamanda yazılan o marş, o günlerin kıymetli bir hatırasıdır. O şiir bir daha yazılmaz. Onu kimse yazamaz. Onu ben de yazamam. Onu yazmak için o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir. O, milletin malıdır. Benim millete karşı en kıymetli hediyem budur. Allah bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın!? (Öİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ