GÜNDEM 31.05.2021 11:37:00 744 0

"İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceğiz"

TMMOB Adana İKK Kadın Çalışma Grubu İstanbul Sözleşmesinin feshedilmesi konusunda açıklama yaparak, "Tolere etmeyeceğiz, İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceğiz" dediler.

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Kadın Çalışma Grubu, Türkiye’nin 11 Mayıs 2011'de imzalayan ilk devlet ve 24 Kasım 2011'de kendi parlamentosunda onaylayan ilk ülke olduğu İstanbul Sözleşmesinin,  Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile feshedilmesi konusunda açıklama yaptı.

Kamuoyunda “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinen, “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesinin”,  20 Mart 2021 gece yarısı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile feshedildiğinin belirtildiği açıklamada, İstanbul Sözleşmesinin feshinin ne hukuksal ne de toplumsal olarak mümkün olmayacağı ifade edildi.

TMMOB DANIŞTAY’DA DAVA AÇTI

Sözleşmenin feshi üzerine;  TMMOB tarafından,  Cumhurbaşkanı Kararı yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açıldığının ifade edildiği açıklamada;  “Danıştay’da açılan davada; Anayasanın 90. maddesi uyarınca kanun hükmünde sayılan uluslararası sözleşmeden idari tasarrufla çekilmeye yönelik, fonksiyon gaspı niteliğinde ağır ve açık hukuka aykırılık içeren işlemin yok hükmünde olduğu belirtilip;  Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde yer alan ibarelerin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi önüne götürülmesine karar verilmesi talep edilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Açıklamaya şöyle devam edildi: 
“Son bir yıldır pandemi sürecinde, kadına yönelik her türlü şiddetin ve kadın cinayetlerinin sistematik olarak arttığı görülmektedir. Yapılan gerici açıklamalar, iş yerlerinde yaşanan taciz, mobbing, ekonomik, fiziksel şiddet, flört şiddeti, kadına yönelik taciz ve tecavüzün sıradanlaştırılarak yaygınlaşmasına çanak tutmaktadır.  20 Mart 2021 tarihli İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararından sonra, Kadın Cinayetlerini Önleyeceğiz Platformu verilerine göre, Mart ayında 28 kadın cinayeti işlenmiş olup, 19 kadın ise şüpheli ölüm sonucu hayatını kaybetmiştir. Nisan ayı kayıtlarında ise 16 kadın cinayeti, 14 kadının şüpheli ölümü yer almaktadır.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET TOLERE EDİLEMEZ

Tüm bunlar içimizi yakarken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı pandemi döneminde artan kadına yönelik şiddet için ‘tolere edilebilir’ demektedir.  Tolere etmek Türk Dil Kurumu’na göre ‘hoşgörmek, katlanmak, tahammül etmek' anlamına gelmektedir. Ne yazık ki görevi kadınları korumak olan devletin kadın bakanı; dayak yemeyi, bıçaklanmayı, cinsel şiddete uğramayı ve öldürülmeyi tolere edilebilir bulmaktadır.

İstanbul Sözleşmesinde belirtilen dört temel ilke ; ‘kadına yönelik her türlü şiddetin ve ev içi şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması, suçların kovuşturulması ve suçluların cezalandırılması ve kadına karşı şiddet ile mücadele alanında bütüncül, eş güdümlü ve etkili işbirliği içeren politikaların hemen hayata geçirilmesini’ kapsamaktadır.

İstanbul Sözleşmesinin gereklerini yerine getirmek yerine sözleşmeden çekilmeyi tercih eden siyasi iktidar, kadına yönelik tüm şiddet ve cinayetlerin sorumlusudur. Hep söylediğimiz gibi tüm kadın cinayetleri politiktir.

Biz TMMOB’li mühendis, mimar, şehir plancı kadınlar, salgına, yaşadığımız her türlü olumsuz koşullara ve eşitsizliğe rağmen, sesimizi yükseltmeye, haklarımızın savunucusu ve hukuksuzluğun takipçisi olmaya devam edeceğiz.

Kadına yönelik şiddeti de, şiddeti tolere eden politikaları da TOLERE ETMİYORUZ…

İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceğiz.İstanbul Sözleşmesi yaşatır

SÖYLEYECEK SÖZÜMÜZ, DEĞİŞTİRECEK GÜCÜMÜZ VAR!

YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI!”

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli