?İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ´NDEN NANOBİYOTEKNOLOJİ ALANINDA DÜNYA ÇAPINDA BİR KEŞİF?

?İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ´NDEN NANOBİYOTEKNOLOJİ ALANINDA DÜNYA ÇAPINDA BİR KEŞİF?

İÜ PPR Biotechnologies Araştırma Grubu bir ilke daha imza atarak İstanbul Üniversitesi adının hak sahipleri arasında yer aldığı ilk Avrupa patentini (EP) aldı.

İstanbul Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre ,"Synthesis of nanoparticular gene carrier systems based on chitosan" başlıklı patente konu alan çalışma, İÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Koray Gök´ün "Doğal ve sentetik biyouyumlu polimerik nanopartiküler gen taşıyıcı sistemlerin elde edilmesi ve transfeksiyon etkinliğinin incelenmesi" isimli doktora tez çalışması.

İstanbul Üniversitesi PPR Biotechnologies Araştırma Grubu´nun çalışmaları ile alınan Avrupa Patenti ile çalışmanın nanobiyoteknoloji alanında Dünya çapında bir keşif olduğu kanıtlandı. Proje ile birlikte gen transferi, gen terapi ve kanser terapi gibi insan ve hayvan sağlığına yönelik çalışmalarda kullanılması için birçok ithal edilen gen taşıyıcı maddeler kadar etkin, ucuz ve doğal olan nanopartiküler sistemler İstanbul Üniversitesi´nde üretilebilecek.

Tez kapsamında gerçekleştirilmiş olan çok merkezli çalışmaların bir bölümünde, yeni modifiye kitosan esaslı nanopartiküler sistemler sentezlenerek karakterize edildi. Bu nanopartikül sistemin, plazmid DNA ile kompleks oluşturma özelliğine sahip, insan standart hücre hatları ve hayvan fibroblast hücrelerinde gen transferinde yüksek etkinlikte ve biyouyumlu gen taşıyıcı sistem olarak kullanılabileceği saptandı.

Çalışma, PPR Biotechnologies Araştırma Grubu Kurucu Üyeleri İÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet K. Pabuccuoğlu´nun danışmanlığında, İÜ Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Cevher´in ikinci danışmanlığında, hücre transfeksiyon çalışmalarını İÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Serhat Pabuccuoğlu ve Doç. Dr. Kamber Demir ile gerçekleştirildi.

"Üniversitemiz Uluslararası Rekabette Önemli Bir Yapı Taşı"

PPR Biotechnologies Araştırma Grubu Kurucu Üyeleri´nden Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet K. Pabuccuoğlu ve İÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Pabuccuoğlu, incelemeli patent belgesini 20 Şubat 2017 tarihinde İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak´a takdim ettiler.

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak yaptığı açıklamada İstanbul Üniversitesi´nin araştırma üniversitesi olma yolunda büyük adımlar attığını ifade ederek, "Katma değer yaratan projeler üreterek bilimsel alanlarda ülkemizi başarı ile temsil eden üniversitemiz uluslararası rekabette önemli bir yapı taşı. Bu patent belgesi yaptığımız çalışmaların sonuçlarını topladığımızın en güzel kanıtıdır. Emeği geçen tüm öğretim üyelerimizi tebrik ediyorum. Üniversitemizin bu gibi nice başarılı çalışmalara imza atacağına şüphem yok" dedi.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ