İsrail'de koalisyon çalışmalarına karşı protesto gösterisi

İsrail

Seçim kampanyası döneminde "yolsuzlukla yargılanan bir başbakanla asla aynı masaya oturmayacağını" söyleyen seçimin galibi Gantz, koronavirüs krizi nedeniyle bu kararından vazgeçtiğini açıklamıştı.

İsrailliler, Başbakan Binyamin Netanyahu ve son seçimin galibi Mavi-Beyaz partisinin lideri Benny Gantz'ın koalisyon hükümeti konusunda anlaşmasını protesto etti.

İsrail medyası Tel Aviv kentindeki protestolara yaklaşık 2 bin kişinin katıldığını bildirdi. Eyleme katılanların maske takması ve sosyal mesafe kurallarını yerine getirmesi dikkat çekti.

Eylemciler, koalisyon hükümetinin kurulmasının Netanyahu'nun yargı atamalarında daha etkili olmasına, demokrasinin "paramparça" olmasına, ve kendisine açılan yolsuzluk davalarının düşmesine neden olacağını düşünüyor.

Rüşvetçilik suçundan yargılanan Netanyahu'nun gelecek ay duruşması olacak.

Seçim kampanyası döneminde "yolsuzlukla yargılanan bir başbakanla asla aynı masaya oturmayacağını" söyleyen Gantz, koronavirüs krizi nedeniyle bu kararından vazgeçtiğini açıklamıştı.

Koalisyon hükümetine ilişkin yapılan anlaşmaya göre Netanyahu, başbakanlık görevini sürdürecek. Gantz, başbakan yardımcısı görevini üstlenecek. 18 ayın ardından ikili, görev değişimi yapacak.

Anlaşma kapsamında iki parti de, başsavcılık ve danıştay atamaları konusunda mutabakat sağlamak zorunda. Buna göre Netanyahu, yargı atamalarında çatışma yaşadığı isimleri veto etme yetkisine sahip olacak.

Anlaşmaya göre Netanyahu, Batı Şeria'nın bir bölümünün işgal edilmesini öngören yasa tasarısını da meclisten geçirebilecek.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ