İngiltere hükümetine bir yıl önce pandemi uyarısı yapılmış

İngiltere hükümetine bir yıl önce pandemi uyarısı yapılmış

İngiltere'de, geçen yıl hükümete 'gelecekte ülkede ortaya çıkabilecek' bir pandemiye karşı önlem alma çağrısının yapıldığı bir belge açığa çıktı.Ülkede şu ana kadar virüs kaynaklı 20 bine yakın ölüm yaşandı.

Geçen yıl İngiltere'de, "gelecekte ortaya çıkacak" bir virüs pandemisine karşı bakanlara uyarı yapıldığı ortaya çıktı.

Guardian'ın açığa çıkardığı kabine kayıtlarında, bakanlara gelecek salgına ve yaratacağı ekonomik ve toplumsal tahribata karşı önlemleri önceden alma çağrısı yapılıyor.

Belgede, pandeminin 10 bin kişinin yaşamına mal olacağı ve ülkede risklerin en aza indirgenmesine ilişkin gerekli tüm önlemlerin alınması gerektiği belirtiliyor.

2019 Ulusal Güvenlik Riski Değerlendirmesi adlı belgenin, hükümetin bilim danışmanı Patrick Vallance ve isminin verilmesini istemeyen bir ulusal güvenlik danışmanının imzasını taşıdığı kaydedildi.

Belgede yer alan önerilerde, tıbbi koruma malzemelerin stoklanması, hayati önemdeki paketlerin satın alınmasının organize edilmesi, hastalık ve salgın denetim prosedürlerinin oluşturulması ve ölümlerde artışı yönetme planlarının yapılması gerektiği yer alıyor.

Hükümetin konuya ilişkin "rahat davranmaması gerektiği" belirtilen belgede, salgın döneminde yurtdışındaki İngiltere vatandaşlarının acilen ülkeye dönmelerinin sağlanması gerektiği söyleniyor.

'Tek bir salgın dalgasında nüfusun yüzde 50'den fazlası etkilenebilir'
Belgede yer alan uyarılardan bazıları şöyle:

-Pandemi, "üç dalga" şeklinde yaşanabilir. Her dalga 15 hafta boyunca sürebilir. Dalgalar 6-7 hafta aralıkla gerçekleşebilir.

-Tek bir dalgada ülke nüfusunun yüzde 50'si grip semptomlarıyla etkilenebilir. Etkilenenlerin gerçek sayısı bundan çok daha fazla olur.

-Orta düzeyde bir viral salgın, 65 bin 600 kişinin ölümüne yol açabilir.

-Bunun İngiltere'ye olası maliyeti 2,35 trilyon sterlin olur.

-Pandemi sonrası sağlık sisteminin yeniden toparlanması aylar, hatta yıllar sürebilir.

-Hükümetin salgını başarısız yönetmesi, ciddi toplumsal ayaklanmalara yol açar.

Hükümet: Uyarıları dikkate alarak hareket ettik 
Hükümet sözcüleri, konuya ilişkin yaptıkları açıklamada, söz konusu belge doğrultusunda önlemlerin alındığını, sürecin uyarıların dikkate alınarak yönetildiğini savundu.

Öte yandan, muhalefet partilerinin, hükümetin salgının başlamasından bu yana bu konuda yavaş davrandığına yönelik eleştirileri artıyor.

Ülkede şu ana kadar virüs kaynaklı 20 bine yakın ölüm yaşandı.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ